Het SpaceShipTwo ruimtetuig
Foto: Virgin Galactic

Het private ruimtetuig SpaceShipTwo van Virgin Galactic heeft op 10 januari 2014 opnieuw een supersonische testvlucht uitgevoerd. Dankzij deze geslaagde derde testvlucht blijft Virgin Galactic op koers om eind dit jaar de eerste mensen tegen betaling voor een korte tijd in de ruimte te brengen.

Tijdens deze derde supersonische testvlucht werd het SpaceShipTwo ruimtetuig tot op een maximale hoogte gebracht van 21 641 meter en werd er een maximale snelheid bereikt van 1 224 kilometer per uur (Mach 1,4). Zoals ook het geval was bij de twee vorige supersonische testvluchten in 2013 werd SpaceShipTwo door middel van een aangepast vliegtuig van het Mojave Air and Space Port in Californië tot op een hoogte gebracht van ongeveer 14 kilometer waarna het ruimtetuig werd losgekoppeld. Meteen daarna werd de raketmotor van SpaceShipTwo gedurende twintig seconden tot ontbrandig gebracht zodat het tuig zich nog enkele kilometers hoger begaf. Dit was de eerste maal dat SpaceShipTwo zich hoger dan 22 kilometer hoogte begaf. Aan boord van SpaceShipTwo bevonden zich ditmaal de piloten Dave Mackay en Mark Stucky.

Tijdens toekomstige commerciële vluchten zal SpaceShipTwo zich tijdens een zogeheten 'suborbitale ruimtevlucht' tot op een maximale hoogte begeven van ongeveer 100 kilometer waarna het tuig meteen terugglijdt naar de Aarde. Eenmaal het hoogste punt zal worden bereikt, zal de raketmotor worden stopgezet zodat de zes passagiers aan boord van SpaceShipTwo enkele minuten gewichtloos zijn. De totale vluchtduur zal dan ongeveer 2,5 uur duren. Het grote verschil met andere ruimtevluchten is dat SpaceShipTwo zich niet in een baan om de Aarde zal begeven maar eigenlijk een 'ruimtesprong' maakt.

De oprichter van Virgin Galactic, Sir Richard Branson, liet na deze geslaagde derde testvlucht weten zeer opgetogen te zijn aangezien 2014 volgens de miljardair het jaar wordt waarin SpaceShipTwo voor het eerst mensen in de ruimte zal brengen. Een ticket om met Virgin Galactic de ruimte in te gaan kost 250 000 dollar. Meer dan 600 mensen hebben ondertussen al een voorschot betaald om een zitje te reserveren aan boord van SpaceShipTwo.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken