Kometen behoren ongetwijfeld tot één van de meest bekende en spraakmakende astronomische fenomenen. Ze werden al afgebeeld op muurtekeningen en bekende schilderijen en staan op de bucket-list van elke astrofotograaf. De timing van recente kometen kon dan ook niet beter zijn vanuit het standpunt van beeldvorming. Sinds hun introductie tientallen jaren geleden zijn digitale camera's (DSLR) gestaag in populariteit en verspreiding toegenomen, zodat bijna elke amateur-astronoom er nu een heeft. De bijbehorende verbeteringen in lichtgevoeligheid hebben beeldbewerking makkelijker gemaakt dan ooit tevoren. Dankzij smartphones heeft nu ook vrijwel iedereen een camera die goed genoeg is om foto's te maken van deze korte bezoekers afkomstig van de uithoeken van ons zonnestelsel.
Het ATLAS-onderzoek in Hawaï, waarmee astronomen de hele sterrenhemel afspeuren, heeft opnieuw een nieuwe komeet ontdekt die zeer helder zou kunnen worden aan de sterrenhemel. De komeet werd op 27 september 2024 ontdekt en is zo nieuw dat het nog wachten is op zijn naam. Maar voorlopig kreeg het hemellichaam de naam A11bP7I. Voorspellingen voor de komeet geven aan dat hij magnitude -5 tot -7 kan bereiken als hij op 28 oktober 2024, tijdens het perihelium, het dichtst bij de zon komt. Dat zou de komeet zelfs helderder maken dan de helderste planeet, Venus.
Iedere maand opnieuw kunnen we tal van prachtige fenomenen waarnemen aan de sterrenhemel. Alles aan de hemel is voortdurend in verandering: de planeten bewegen tussen de sterrenbeelden door terwijl deze sterrenbeelden op hun beurt doorheen de tijd verdwijnen, en na enkele maanden opnieuw verschijnen aan de sterrenhemel. Onze trouwe buur, de maan, kent elke maand schijngestalten en vrijwel elke maand kunnen we 'vallende sterren' of meteoren waarnemen. In dit hemeljournaal leer je wat er allemaal aan de sterrenhemel te zien is in de maand oktober 2024!
Iedere maand opnieuw kunnen we tal van prachtige fenomenen waarnemen aan de sterrenhemel. Alles aan de hemel is voortdurend in verandering: de planeten bewegen tussen de sterrenbeelden door terwijl deze sterrenbeelden op hun beurt doorheen de tijd verdwijnen, en na enkele maanden opnieuw verschijnen aan de sterrenhemel. Onze trouwe buur, de maan, kent elke maand schijngestalten en vrijwel elke maand kunnen we 'vallende sterren' of meteoren waarnemen. In dit hemeljournaal leer je wat er allemaal aan de sterrenhemel te zien is in de maand september 2024!
Als de voorspellingen en prognoses uitkomen, kan er eind september, begin oktober van dit jaar een prachtige komeet aan de sterrenhemel verschijnen. We hebben het over komeet C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS, die begin vorig jaar werd ontdekt en waar heel wat amateur-astronomen en astrofotografen met veel spanning naar uitkijken. De eerste tekenen wijzen erop dat dit wel eens de beste komeet van de laatste jaren zou kunnen zijn... als hij het perihelium overleeft, het punt dat het dichtst bij de zon is gelegen.
Naar jaarlijkse traditie organiseert onze vereniging van 30 augustus tot en met 1 september 2024 de Starnights starparty. Starnights groeide de afgelopen decennia uit tot de grootste starparty van de Benelux waar tientallen amateur-astronomen op afkomen met hun indrukwekkende telescopen. Traditiegetrouw gaat het event terug door op het domein de Palingbeek rondom Volkssterrenwacht AstroLAB IRIS waar de Starnights crew je graag verwelkomt en alles leert over de prachtige sterrenhemel en de vele aanwezige telescopen.
De maand augustus is voor veel amateur-sterrenkundigen en liefhebbers van hemelverschijnselen een belangrijke maand aangezien we in augustus één van de mooiste zogeheten 'sterrenregens' te zien krijgen. Elk jaar doorkruist onze planeet in zijn reis om de zon in de maand augustus de baan van de komeet Swift-Tuttle wat leidt tot de prachtige Perseïden meteorenzwerm die we in de volksmond ook kennen als 'vallende sterren'. Dit is dus de perfecte periode om bij helder weer een 'wens' te doen of om vanuit een lichtstoel in je tuin tientallen meteoren waar te nemen. Het hoogtepunt van deze jaarlijkse meteorenzwerm is steeds in de nacht van 12 op 13 augustus!
Op dit moment is de planeet Venus zichtbaar, zij het erg laag aan de west-noordwestelijke avondhemel net na zonsondergang. Degenen met obstructies zoals bomen of gebouwen in de richting van het westen kunnen Venus misschien nog niet zien dankzij de zeer lage hoogte. Maar deze huidige avondverschijning van Venus zal in de komende dagen en weken uitgroeien tot een zeer goede verschijning, dus laten we een volledigere uitleg geven over wat komen gaat.
Als gevolg van een reeks zeer sterke zonnevlammen van een actief gebied op de zon, waarbij telkens een coronale massa uitstoot vrijkwam, ontstond er in de na by van 10 op 11 mei een zeer zware geomagnetische storm waardoor het poollicht fotografisch en zelfs visueel zeer goed te zien was in België en Nederland. Normaal is het noorderlicht in onze regio's vooral fotografisch zichtbaar maar ditmaal was het zelfs ook visueel te zien in België en Nederland. Bekijk hier de mooiste foto's van het prachtige poollicht dat zichtbaar was in Vlaanderen en Nederland!
Een ster die sinds de jaren 1940 niet meer met het blote oog is gezien, zal dit jaar voor een kort moment aan onze nachthemel verschijnen. Het lichtpuntje is het effect van een uitbarsting, een nova genoemd, van een stersysteem dat bekend staat als T Coronae Borealis (T CrB). T CrB heeft vele generaties astronomen gecharmeerd die de ster hebben gevolgd, historische verslagen hebben gelezen of gezien. Eerdere uitbarstingen zijn al waargenomen sinds tenminste 1217 na Christus. Uitbarstingen van T CrB vinden ongeveer elke acht decennia plaats.
De onbemande Sovjet-Maanlander Luna 7 landt op de Maan maar overleefd de harde landing niet.
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.