Artistieke impressie van de Spaceship Neptune capsule in de stratosfeer.
Foto: Space Perspective

Mensen die tegen betaling kortstondig in de ruimte willen verblijven of willen genieten van het prachtige zacht van onze aarde, moeten hiervoor in de nabije toekomst niet enkel beroep doen op raketten of ruimtecapsule. Zo wil het nieuwe bedrijf Space Perspective mensen tegen betaling in de stratosfeer brengen met behulp van een ballon gevuld met waterstof met daaronder een speciale capsule.

Om mensen tot in de stratosfeer van de aarde te brengen wil het bedrijf Space Perspective gebruik maken van een ballon met een diameter van ongeveer 200 meter die een speciale capsule, genaamd Spaceship Neptune, tot op een hoogte van maximaal 30 kilometer moet brengen. De stratosfeer is de laag in de dampkring die zich tussen de troposfeer en de mesosfeer bevindt. Bij de evenaar begint de stratosfeer op ongeveer 17 kilometer boven het aardoppervlak (zeeniveau) en bij de polen op ongeveer 10 kilometer. Op een hoogte van 50 kilometer gaat de stratosfeer over in de mesosfeer. Ter vergelijking: passagiersvliegtuigen vliegen op een hoogte van maximaal 11 kilometer. Het bedrijf Space Perspective is er van overtuigd dat mensen die tot op een hoogte van 30 kilometer worden gebracht hetzelfde prachtige beeld van onze planeet te zien krijgen alsook ruimtevaarders aan boord van een echte ruimtecapsule. Aangezien de ballon met de Spaceship Capsule van Space Perspective niet hoger zal vliegen dan 30 kilometer zullen passagiers geen gewichtloosheid ervaren. Wel zal men de prachtige ronding van de aarde kunnen aanschouwen alsook de donkere ruimte boven hen. 

De volledige vlucht die het in 2019 opgerichte bedrijf Space Perspective zal aanbieden, duurt ongeveer zes uur duren en aan boord van de Spaceship Neptune capsule is er plaats voor één piloot en acht passagiers. Aan boord van deze 4,5 ton zware ronde capsule gaan zich zetels, een bar, een toilet en grote ramen bevinden waardoor passagiers in alle rust kunnen genieten van het prachtige zicht van onze planeet onder hen. Volgens het bedrijf moet het ook mogelijk zijn om deze bijzondere vluchten te gebruiken voor bijzondere evenementen zoals een huwelijksfeest of bedrijfsfeest. Het bedrijf is er dan ook sterk van overtuigd dat hier een belangrijke markt voor is.

De ballon gevuld met waterstof met daaronder de Spaceship Neptune capsule zal in eerste instantie opstijgen vanop de oude Space Shuttle landingsbaan op het Kennedy Space Center maar volgens Space Perspective moet het later ook mogelijk zijn om te vertrekken vanop andere locaties zoals internationale luchthavens. Eenmaal de vlucht gedaan is, zal de Spaceship Naptune capsule landen op zee waarna deze opgevist wordt door een bergingsschip. Hierdoor kan de Spaceship Naptune capsule meerdere malen hergebruikt worden waardoor de kostprijs voor een ticket niet te hoog oploopt. Hoeveel een prijskaartje voor een dergelijke vlucht kost is officieel nog niet bekend gemaakt maar de prijs voor één ticket zal variëren rond de 125 000 dollar. Dit is ongeveer de helft van een prijskaartje voor een ruimtevlucht aan boord van het SpaceShipTwo ruimtetuig van Virgin Galactic. Space Perspective gaat voor zijn vluchten ook samenwerken met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om gebruik te kunnen maken van NASA's faciliteiten en meteorologische diensten. Ondanks het feit dat de Spaceship Neptune capsule nog moet gebouwd worden en Space Perspective nog geen hoofdkantoor heeft, wil het bedrijf begin 2021 al de eerste testvluchten uitvoeren. Space Perspective wil op termijn jaarlijks maar liefst 500 vluchten uitvoeren. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1972

Het gebeurde toen

De Zwitserse astronoom Paul Wild ontdekt de planetoïde 1866 Sisyphus. Deze tien kilometer grote planetoïde is de grootste van de Apollo groep en kruist de baan van de Aarde. Haar grootte is te vergelijken met de vermoedelijke doorsnede van de meteoriet die de Chicxulubkrater in Mexico veroorzaakte. Foto: Valérie Chételat

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken