Foto: Chris Schur

De komeet C/2022 E3 (ZTF) bereikt op 12 januari 2023 zijn perihelium (het punt dat het dichtst bij de zon ligt) waardoor dit hemellichaam steeds helderder wordt. Deze niet-periodieke komeet werd pas in maart 2022 ontdekt met behulp van het Zwicky Transient Facility in Californië en op het moment van zijn perihelium zal deze komeet zich 1,1 Astronomische Eenheden van de aarde bevinden (1 Astronomische Eenheid is de afstand van de aarde tot de zon). Uiteindelijk zal de komeet C/2022 E3 (ZTF) rond 1 februari zich het dichtst bij de aarde bevinden en bestaat de kans dat deze de dagen ervoor zichtbaar is met het blote oog.

De komeet C/2022 E3 (ZTF) werd op 2 maart 2022 ontdekt door Bryce Bolin en Frank Masci toen deze zich nog ongeveer 640 miljoen kilometer van de zon bevond (4,3 Astronomische Eenheden). Deze komeet cirkelt één keer om 50 000 jaar om de zon en tijdens zijn passage langs de aarde zal dit dus de eerste maal zijn dat de mens deze komeet kan bestuderen en onderzoeken. Kometen zijn kleine hemellichamen die in elliptische banen rond de zon draaien en bestaan uit ijs, gas en stof. In de sterrenkunde worden kometen ook wel 'vuile sneeuwballen' genoemd. Deze hemellichamen komen vaak uit een plek die nog verder weg ligt dan de dwergplaneet Pluto. Ondanks het feit dat het bijzonder lastig is om de helderheid van een komeet te voorspellen, hebben astronomen sterke vermoedens dat komeet C/2022 E3 (ZTF) eind januari toch zichtbaar zal zijn met het blote oog. Deze theorie wordt gebaseerd op het feit dat de helderheid van de komeet de afgelopen maanden sterk toenam. Indien de komeet niet zichtbaar zal zijn voor het blote oog zal deze op zijn minst wel kunnen worden waargenomen met een verrekijker of een kleine telescoop.

Waar en wanneer waarnemen? 

Tussen 13 en 21 januari zal komeet C/2022 E3 (ZTF) terug te vinden zijn in het sterrenbeeld Ossenhoeder (Bootes) en tussen 22 januari en 25 januari in het sterrenbeeld Draak (Draco) waarna dit hemellichaam kan worden waargenomen in de sterrenbeelden Kleine Beer (Ursa Minor) en Giraffe (Camelopardalis). Op het moment van zijn perihelium zal komeet C/2022 E3 (ZTF) wellicht een helderheid hebben van magnitude +6,0. Tot 3 maart 2023 is deze komeet zichtbaar aan de ochtendhemel en tussen 9 januari en 10 maart 2023 ook aan de avondhemel. Astronomen en experts vermoeden dat deze komeet rond 1 februari 2023 het helderst zal zijn en dat deze op dat moment een helderheid zal hebben tussen magnitude +5,0 en +4,0. Indien dit klopt zou komeet C/2022 E3 (ZTF) dus zichtbaar moeten zijn met het blote oog wanneer men zich op een donkere locatie bevindt (weg van steden en lichtvervuiling). Het meest gunstige moment om dit hemellichaam waar te nemen is enkele dagen voor 1 februari (rond 28 januari).  

Illustratie: Pete Lawrence

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken