Foto: VVS

Jaarlijks publiceert de Vereniging Voor Sterrenkunde vzw een jaarboek over al datgene wat er aan de nachtelijke hemel gedurende een volledig jaar te bewonderen valt. De HEMELKALENDER 2024 is van de persen gerold en vertelt ons wat er in de loop van volgend jaar allemaal te zien zal zijn. De Hemelkalender 2024 beschrijft alle hemelverschijnselen van 2024 in chronologische volgorde. Het boek bevat ook informatie over de zichtbaarheid van de Zon, de Maan en de planeten, van planetoïden, kometen en meteorenzwermen. De Hemelkalender 2024 bevat 148 bladzijden, is uitgegeven in A4-formaat en is volledig in kleur. Met de editie 2024 is de Hemelkalender reeds aan zijn 50ste jaargang toe.

Hemelverschijnselen

Wanneer kan ik de planeet Jupiter zien? Wanneer is het volle maan? Waar moet ik heen reizen om een totale zonsverduistering te zien? Welke kometen kan ik waarnemen? De Hemelkalender 2024 bevat details over alles wat aan de hemel te zien is in 2024. Men vindt er de traditionele sterrenkundige gegevens in, zoals de tijdstippen van opkomst en ondergang van de Zon, de Maan en de planeten. Daarnaast geeft de Hemelkalender 2024 ook alle informatie over zons- en maansverduisteringen, over samenstanden van de planeten en de Maan, over de zichtbaarheid van de planeten en kleine planeten, over het oneindig variërende spel van de vier grote manen van Jupiter en nog veel meer. De Hemelkalender 2024 is een onmisbare sterrenkundige gids doorheen het ganse jaar 2024. Alle informatie is gerangschikt volgens datum of in overzichtelijke tabellen. De Hemelkalender 2024 bevat sterrenkaarten voor elk uur van de nacht zodat men zich aan de hemel kan oriënteren. Het geheel is rijkelijk geïllustreerd met diagrammen en detailkaarten van de sterrenhemel. Sterrenbeelden vinden aan de hemel, een planeet herkennen of een zonsverduistering waarnemen: de Hemelkalender van de Vereniging voor Sterrenkunde biedt gedetailleerde informatie, specifiek voor Vlaanderen en de Benelux, over wat in 2024 aan de hemel gebeurt. Maand per maand vind je uitgebreide gegevens over Zon, Maan en planeten. Je treft er alle nodige informatie aan over zons- en maansverduisteringen, over samenstanden van de planeten en de Maan, over de zichtbaarheid van de planeten en kleine planeten, over het spel van de vier grote manen van Jupiter, ... Je krijgt waarnemingstips voor kometen, meteoorzwermen, veranderlijke sterren, sterbedekkingen door de Maan en planetoïden, en nog veel meer. De Hemelkalender is je sterrenkundige begeleider doorheen het jaar.

Hoe bestellen?

Voor elke natuurliefhebber is de HEMELKALENDER 2024 een must om in zijn bezit te hebben. Het boek kan aangekocht worden via https://shop.vvs.be/. Er kan ook besteld worden via overschrijving van 18 euro op rekening IBAN BE04 7340 2146 8331 (BIC KREDBEBB) van de Vereniging voor Sterrenkunde vzw, Zeeweg 96, 8200 Brugge. Voor het buitenland bedraagt de prijs 26 euro (inclusief verzending).

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1995

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het ruimteveer Discovery gelanceerd (STS-70) met aan boord vijf Amerikaanse astronauten. In het vrachtruim van het ruimteveer bevindt zich de zevende Tracking and Data Relay Satellite (TDRS) communicatiesatelliet die zes uur na de lancering succesvol werd uitgezet in de ruimte. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken