Een zonsverduistering kan waargenomen worden door de projectiemethode

Voor het waarnemen van de Zon bestaan er verschillende manieren. Zo hebben we de projectiemethode en de zonnefilter. Maar welke is het meest geschikt voor u, of uw telescoop? Spacepage zocht het voor u uit en onderzocht de verschillen.

Projectiemethode

Deze montering is in theorie het eenvoudigste om uit te voeren. Hierbij projecteer je de zon op een blad papier of een wit-metalen oppervlak op een 30-tal centimeter van het oculair. Niet alle telescopen hebben een voorziening om op een eenvoudige manier deze opstelling mogelijk te maken, je kan het wel kopen in de gespecialiseerde telescoopwinkels zoals Grootven.

Hoe ziet deze projectiemethode er uit?

Voordelen

  • Kost bijna niets
  • Granulatie beter te zien

Nadelen

  • Lastige opstelling en gebruik
  • Kan gevaar leveren voor uw optiek EN ogen.
    (metalen oculairs en toebehoren gebruiken!)
  • Geen lange blootstelling van de optiek aan het zonlicht mogelijk

Opmerking

Bij gebruik van deze methode moet je ervoor zorgen dat je NIET door het oculair kijkt, en kijk ook niet in de telescoopbuis, dit kan ernstige schade tot gevolg hebben aan uw ogen! Kijk dus goed uit!

Zonnefilter

Deze methode is de veiligste manier om naar de zon te kijken, het zonlicht wordt voor meer dan 95% gefilterd voor het de telescoop binnenkomt, hierdoor kunnen er zich geen oogletsels voordoen.

Hoe ziet de filter er uit?

Voordelen

  • Gemakkelijk in gebruik
  • Geen gevaar voor optiek en ogen, de telescoopbuis kan ook niet warm worden
  • Eenvoudiger om foto's te nemen
  • Makkelijk zelf te maken
  • Geen beschermkap nodig

Hoe kan je deze maken?

Lees dit artikel: Een goedkope zonnefilter maken

Nadelen

  • Relatief duur
  • Minder granulatie te zien

Besluit

Voor wie weinig naar de Zon kijkt, kunnen we aanraden om de projectiemethode toe te passen. Hierbij dient men wel veiligheidsmaatregelen te treffen. Voor elke enthousiaste zonne-waarnemer raden wij aan om de zonnefilter te maken of aan te kopen. Dit is veel veiliger maar daarvoor moet je wel wat knutselen of geld investeren.

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2003

Het gebeurde toen

Het Sub-Millimeter Array (SMA) observatorium in Hawaii wordt officieel in gebruik genomen. Dit observatorium bestaat uit acht schotelantennes met een diameter van zes meter die als interferometer gebruikt worden voor astronomische waarnemingen in submillimetergolflengtes. Het SMA is in handen van het Smithsonian Astrophysical Observatory en het Academia Sinica Institute of Astronomy and Astrophysics.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken