Sterrenbeelden aan de sterrenhemel.
Foto: Babak Tafreshi

Historie

De oorspronkelijke naam van Musca is Apis, wat staat voor 'bij' in het Nederlands. Het werd voor het eerst geïntroduceerd door Johann Bayer om een nog niet in kaart gebracht gebied rond de zuidpool op te vullen. In 1752 kreeg het een nieuwe naam door Nicolas Louis de Lacaille. De naam werd gedoopt naar Musca Australis of 'zuidelijke vlieg'. Dit werd later aangepast naar 'Musca' omdat het sterrenbeeld Musca Borealis geschrapt werd als sterrenbeeld.

Algemeen

Het sterrenbeeld Vlieg (Musca) is één van de kleine sterrenbeelden dat enkel zichtbaar is vanop het zuidelijk halfrond. In grootte is Musca het 77ste sterrenbeeld. Het sterrenbeeld was één van de twaalf sterrenbeelden dat door de Nederlandse zeevaarders Pieter Dirkszoon Keyser en Frederick Houtman werd aangemaakt tussen 1595 en 1597. De cartograaf Petrus Plancius nam als eerste het sterrenbeeld over op zijn sterrenglobe van 1598 als een naamloos gebied en het verscheen uiteindelijk voor het eerst in Johann Bayers Uranometria van 1603.

Musca

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Apus
  • Carina
  • Centaurus
  • Chamaeleon
  • Circinus
  • Crux

Welke andere objecten zijn er te vinden in Musca?

In het sterrenbeeld Vlieg kunnen we onder andere de zwakke bolvormige sterrenhoop NGC 4372 terugvinden. Deze bolhoop bevindt zich op 1 graad ten zuidwesten van de ster Gamma Muscae en heeft een schijnbare helderheid van magnitude 7,8. Eén graad ten noorden van de ster Delta Muscae kunnen we dan weer de bolvormige sterrenhoop NGC 4833 waarnemen. Deze heldere bolhoop heeft een schijnbare helderheid van magnitude 7,8 en heeft een straal van ongeveer 42 lichtjaar. Zowel NGC 4372 alsook NGC 4833 zijn al met middelgrote telescopen waar te nemen. Naast bolhopen kent het sterrenbeeld Vlieg ook planetaire nevel NGC 5189. Dit bijzonder hemelobject ligt 3 000 lichtjaar van de Aarde verwijderd en werd op 1 juli 1826 ontdekt door de Schotse astronoom James Dunlop. Deze planetaire nevel neemt een merkwaarde S-vorm aan en kan hierdoor gemakkelijk verward worden met een balkspiraalstelsel. NGC 5189 heeft een schijnbare helderheid van magnitude 8,2. In het sterrenbeeld Vlieg kunnen we ook de donkere 'Dark Doodad Nebula' terugvinden. Het zuidelijke deel van de bekende Kolenzaknevel bevindt zich in het noordelijke gedeelte van het sterrenbeeld Vlieg.

De indrukwekkende planetaire nevel NGC 5189 gefotografeerd door de Hubble Space Telescope - Foto: NASA/ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1958

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten wordt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis de Signal Communications by Orbiting Relay Equipment (SCORE) satelliet in de ruimte gebracht met behulp van een Atlas raket. SCORE had ondermeer een bandrecorder aan boord met een opname van een kerstboodschap door president Eisenhower die dankzij deze missie werd uitgezonden vanuit de ruimte. De recorder functioneerde dertien dagen en kon ook andere boodschappen opnemen om deze later uit te zenden. Dit was de eerste maal dat een Atlas raket een satelliet in de ruimte bracht alsook de eerste maal dat men een communicatiesysteem testte vanuit een baan om de Aarde. Foto: USAF

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken