Sterrenbeelden aan de nachtelijke hemel.
Foto: Babak Tafreshi

Algemeen

Camelopardalis (Giraffe) is de naam van een groot maar zwak sterrenbeeld van het noordelijk halfrond en werd voor het eerst geïntroduceerd door Jakob Bartsch in 1624 maar werd wellicht eerder al opgemerkt door de Duitse cartograaf en sterrenkundige Petrus Plancius.

Mythologie

Aan Camelopardalis (Giraffe) is geen mythologisch verhaal verbonden met zijn sterren aangezien het een vrij modern sterrenbeeld is en voor het eerst opgenomen werd door Jakob Bartsch. De betekenis van het woord 'camelopardalis' komt van het Latijn en staat voor 'giraffe'.

Camelopardalis

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Draco
  • Ursa Minor
  • Cepheus
  • Cassiopeia
  • Perseus
  • Auriga
  • Lynx
  • Ursa Major

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Hoewel Camelopardalis het 18ste grootste sterrenbeeld is, blijkt het geen erg helder sterrenbeeld te zijn. De helderste sterren zijn slechts van de 4de magnitude. β Camelopardalis is de helderste ster met een schijnbare magnitude van 4,03. Deze ster is een dubbelster met elk een magnitude van 4,0 en 7,4. De tweede helderste is CS Camelopardalis, welke zowel geen Bayer of Flamsteed nummer heeft. Het heeft een magnitude van 4,21 en is licht variabel.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Camelopardalis?

Ondanks het feit dat dit een minder bekend en zwak sterrenbeeld is, bezit dit toch tal van belangrijke deep-sky objecten waardoor Camelopardalis interessant is voor amateurastronomen. NGC 2403 is een spiraalvormig sterrenstelsel op ongeveer 8 miljoen lichtjaar afstand van de Aarde en heeft een schijnbare helderheid van magnitude 8,4. Dit spiraalsterrenstelsel werd ontdekt door William Herschel in 1788 en eind 2004 werden in dit gebied twee supernova uitbarstingen waargenomen. De diameter van het sterrenstelsel NGC 2403 bedraagt ongeveer 50 000 lichtjaar. Een ander noemenswaardig deep-sky object in Camelopardalis is de open sterrenhoop NGC 1502. Deze cluster heeft een schijnbare helderheid van magnitude +6,9 en bestaat uit ongeveer 45 sterren. NGC 1502 werd op 3 november 1787 ontdekt door de Duits-Britse astronoom William Herschel. In de buurt van NGC 1502 kunnen we ook de sterrenrij 'Kemble's Cascade' terugvinden dat in 1980 werd ontdekt door de amateur astronoom Lucian Kemble. Deze sterrenrij vormt een mooi asterisme dat bestaat uit een twintigtal kleurrijke sterren die zich schijnbaar op één lijn bevinden en al makkelijk kunnen waargenomen worden met kleine en middelgrote telescopen. Voor wie een grote telescoop heeft, kan een het deep-sky object IC 342 een mooie uitdaging zijn om dit op te zoeken en waar te nemen. Dit spiraalvormig sterrenstelsel is van de 10de magnitude en heeft de bijnaam 'The Hidden Galaxy' doordat dit niet altijd makkelijk terug te vinden is. IC 342 werd in 1895 ontdekt door de Britse astronoom William Frederick Denning.

Het prachtige sterrenstelsel NGC 2403 in het sterrenbeeld Camelopardalis - Foto: Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2000

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta II raket brengt vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië de Earth Observing-1 aardobservatiesatelliet in de ruimte. Deze satelliet maakte deel uit van NASA's New Millennium Program en kon dankzij het Advanced Land Imager instrument het aardoppervlak observeren in negen verschillende golflengtes. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken