Het Kennedy Space Center in Florida met de impressionante VAB montagehal
Foto: NASA

Na de oprichting van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA in 1958 werd dit het belangrijkste complex van de NASA. Met de start van het Amerikaanse Apollo maanprogramma werd de lanceerbasis flink uitgebreid. Zo werden er twee grote lanceercomplexen gebouwd aan de Atlantische Oceaan en werd er zes kilometer verder een reusachtige assemblagehal gebouwd waarin men de Saturn V raketten assembleerde. Nog enkele kilometers verder bevindt zich de KSC Industrial Area waar zich tal van faciliteiten en een hoofdwartier bevinden. Vandaag de dag is het Kenndy Space Center de thuishaven van de Amerikaanse Space Shuttles. De lanceerbasis zelf is een zeer belangrijke toeristische trekpleister voor de staat Florida aangezien er zich een bezoekerscentrum en tentoonstelling bevindt. Daarnaast kan je ook een kijkje nemen in de Rocket Garden waar meer dan dan 30 raketten opgesteld staan in ware grootte. Ten zuiden van het Kennedy Space Center bevindt zich de Cape Canaveral lanceerbasis. Dit complex wordt gebruikt voor het lanceren van onbemande raketten.

Algemene info

Naam Kennedy Space Center
Codenaam  
Land USA
Eigenaar USA
Breedtegraad 28.46675°
Lengtegraad -80.55852°
Hoogte 3 m
Minimale inclinatie 28,0°
Maximale inclinatie 57,0°

Lanceercomplexen

Naam lanceercomplex Raket Eerste lancering
LC-39A Saturn V, Space Shuttle, Falcon 9 09/11/1967
LC-39B Saturn V, Space Shuttle 18/05/1969

Foto's

Kennedy Space CenterHet kennedy Space Center met de reusachtige Vehicle Assembly Building (VAB) - Foto: NASA

Kennedy Space CenterLancering van een Amerikaanse Space Shuttle vanop het Kennedy Space Center - Foto: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken