Spacepage kent een ruime geschiedenis en behoort al meer dan 15 jaar tot de grootste sterrenkunde en ruimtevaart websites van de lage landen. Dankzij de gedreven kracht van enkele vrijwilligers brengt Spacepage het laatste nieuws en tal van informatie via de website naar het grote publiek waarbij de doelstelling steeds is om sterrenkunde en ruimtevaart gerelateerde onderwerpen op een zo toegankelijk mogelijke manier te brengen. Dit artikel brengt een blik achter de schermen van de eerste tien jaar van de website, een periode van continue groei tot wat het vandaag is. Jaar na jaar blijft Spacepage zich inzetten om bestaande informatie te actualiseren, uit te breiden en nieuws te brengen met nog steeds dezelfde harde inzet als in de begindagen.

De website bestaat sinds begin 2003 als een experiment met HTML. In de zomer van 2003 werd dit project al snel uitgebreid toen de webmaster (Sander Vancanneyt) zich steeds meer ging verdiepen in de wondere wereld van de sterrenkunde. Rond september 2003 groeide de website gestaag met nieuwe waarnemingsverslagen en de eerste artikelen. De website werd dan ook omgedoopt van 'Unliving Sava’s homepage' naar 'Website over astronomie en ruimtevaart'. Een zeer lange naam voor een simpele website die toen te vinden was op een gratis host met storende reclame. In oktober 2003 kwam alles in een stroomversnelling terecht. Vanuit een studentenkamer in Roeselare werd er wekelijks aan de website gewerkt om dan op vrijdagavond bij thuiskomst diverse diskette’s in de computer te steken en de data op te laden. Hierdoor kreeg de website, via de klassieke 56k-modem, wekelijks een update. De 'vrijdag-update-dag' werd een traditie in dat schooljaar maar was ook de start van een grote groei. Doordat deze website wekelijks werd voorzien van nieuwe informatie keerden internetgebruikers wekelijks terug naar deze website waardoor het aantal bezoekers fors begon te stijgen.

Halfweg november 2003 werd het uiteindelijk tijd om een gepaste naam te zoeken voor deze website over astronomie en ruimtevaart. Het was dan ook in de week van 24 tot 28 november dat de naam 'Spacepage' ontstond en de website werd voorbereid voor zijn grote 'lancering'. Op 28 november 2003, exact om 20u00 Belgische tijd, verscheen de naam voor het eerst op het internet. Dit was het begin van wat later één van de grootste astronomie en ruimtevaart websites van de Lage Landen zou worden. Vandaag de dag wordt Spacepage maandelijks door vele duizenden bezoekers bezocht en worden er dagelijks nieuwe artikelen en nieuwsberichten gepubliceerd.

Sinds de oprichting is er veel veranderd. De website evolueerde van een kleine hobby-site tot een grote betrouwbare informatiebron dat dagelijks door heel veel bezoekers wordt bezocht. Deze bezoekers bestaan uit mensen, verenigingen, media en bedrijven die informatie zoeken of op de hoogte willen blijven van het laatste nieuws op vlak van ruimtevaart en sterrenkunde. Daarnaast biedt deze website ook interactieve functies aan aan zijn bezoekers die uitgroeiden tot handige tools voor bij het waarnemen. Dit alles was niet mogelijk geweest zonder de hulp van talloze medewerkers die de afgelopen tien jaar hun steentje hebben bijgedragen aan het grote succes van Spacepage. Eén van deze medewerkers, Kris Christiaens, werkt al sinds 2005 mee aan de Spacepage website en werd hierdoor ook één van de beheerders. Als oprichter van Spacepage wens ik, Sander Vancanneyt, dan ook al deze medewerkers te bedanken voor hun steun en inbreng aan de website. We hopen het boeiende verhaal achter Spacepage nog talloze jaren verder te kunnen zetten en zijn dan ook steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers die mee in het Spacepage verhaal willen instappen.

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt op een afstand van 703 kilometer langs het oppervlak van de kleine planeet Mercurius. Tot 3 april 1974 werden foto's genomen van de planeet Mercurius door Mariner 10 en het ruimtetuig merkte een zwak magnetisch veld op bij de planeet. De instrumenten aan boord van Mariner 10 merkten ook zeer grote termepartuursverschillen in dag en nacht op bij deze planeet: tussen -183 en 187° C. In totaal nam de sonde tijdens deze eerste passage 2300 foto's.Dit onbemande ruimtetuig werd op 3 november 1973 in de ruimte gebracht en werd het eerste ruimtevaartuig dat twee planeten bezocht tijdens één ruimtemissie. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken