Foto: STsat-1 team

ISTsat-1 is de allereerste nanosatelliet die is ontworpen door studenten van het Instituto Superior Técnico van de Universiteit van Lissabon en maakt deel uit van de tweede editie van Fly Your Satellite! (FYS), een onderwijsprogramma van ESA dat universiteitsstudenten de kans geeft om educatieve satellieten te ontwerpen, bouwen, lanceren en exploiteren. p>Weten waar je bent en waar anderen om je heen naartoe gaan is essentieel voor veilig en efficiënt transport en nog meer in de luchtvaart.

Vliegtuigen gebruiken een systeem dat Automatic Dependent Surveillance Broadcast heet, afgekort ADS-B, om op elk moment informatie naar de luchtverkeersleiding te sturen. Maar omdat bijna driekwart van onze planeet uit oceaan bestaat, zijn er veel blinde vlekken waar ADS-B-informatie niet wordt ontvangen door ontvangers op de grond: introduceer ADS-B-ontvangst vanuit de ruimte.

De Universiteit van Lissabon in Portugal heeft het kleinste type CubeSat ontwikkeld, een kubus van slechts 10 cm breed, die gelanceerd zal worden met de Ariane 6 en die ADS-B-signalen van vliegtuigen zal ontvangen terwijl hij in een baan boven onze planeet draait op een hoogte van 587 km. De satelliet is ontwikkeld aan het Instituto Superior Técnico van de universiteit en heet ISTSat. Hij weegt iets meer dan 1 kg en maakt gebruik van een platte patchantenne om vliegtuigen een heel jaar lang te volgen zodra hij gelanceerd wordt met de Ariane 6 bovenste trap.

Jongeren inspireren

Hoewel ISTSat-1 de luchtvaart zal monitoren, is de primaire missie om mensen in Portugal te inspireren met een uitdagend ruimtevaartproject. Universitaire studenten lucht- en ruimtevaarttechniek, elektrotechniek, communicatienetwerken en computertechniek werken aan dit project en doen praktijkervaring op met het ontwerpen, bouwen en beheren van ruimtemissies. De CubeSat is het resultaat van een deel van ESA's onderwijsprogramma 'Fly Your Satellite!' en biedt de unieke kans om kennis te maken met de werkmethoden van professionele ruimtevaartprogramma's door deel te nemen aan hun eigen studentensatellietproject.

De gegevens die ISTSat-1 ontvangt van de vliegtuigen die rond de wereld vliegen, worden doorgestuurd naar een grondstation in Portugal en gecontroleerd met officiële ADS-B-vluchtgegevens van vliegtuigen. Als deze overeenkomen, kunnen de studenten zeggen dat ze met succes een operationele satelliet hebben gebouwd die meevloog met de eerste lancering van Europa's nieuwe raket Ariane 6 - een indrukwekkende regel voor op je CV. De controle zal ook toelaten om de karakteristieken van de schoolantenne in detail te bekijken, om te bepalen op welke afstand en onder welke hoeken het vliegtuigsignalen kan oppikken, evenals de nauwkeurigheid en hoe robuust de satelliet is.

Bron: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken