De Indian Space Research Organisation (ISRO) is de officiële ruimtevaartorganisatie van India. ISRO werd opgericht in 1969 met als bezielende kracht Dr. Vikram Sarabhai en groeide sindsdien uit tot de tegenhanger van het European Space Agency (ESA) en het National Aeronautics and Space Administration (NASA). Naast de ontwikkeling van satellieten die onder andere onze planeet bestuderen, houdt ISRO zich ook bezig met de ontwikkeling van raketten en heeft het al met succes onbemande ruimtevaartuigen naar de maan gestuurd. ISRO liet in 1975 zijn eerste satelliet in de ruimte brengen door Rusland en lanceerde in 1980 voor het eerst een SLV-raket.
Het Satish Dhawan Space Centre (SHAR) is de grootste en belangrijkste lanceerbasis van de Indian Space Research Organisation (ISRO). De basis bevindt zich in Sriharikota op 80 kilometer ten noorden van Madras. Het complex heette lange tijd Sriharikota Launching Range maar werd in 2002 hernoemd naar de voormalige directeur van het Indiase ruimtevaartagentschap Satish Dhawan. Sinds oktober 1971 worden vanop deze basis raketten gelanceerd. Vandaag de dag is het SHAR de thuisbasis van de Indiase Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) en Geosynchonous Satellite Launch Vehicle (GSLV) draagraketten. In de toekomst moet deze lanceerbasis een nog grotere rol gaan spelen binnen het Indiase ruimtevaartprogramma aangezien men vanaf deze plaats bemande Indiase ruimtetuigen zal lanceren. Eigenschappen als extra rotatiesnelheid van de Aarde door zijn ligging nabij de evenaar en groot onbewoond gebied maken van dit complex de perfecte lanceerbasis.
Het Amerikaanse ruimteveer Challenger (STS-51-L) spat 73 seconden na de start van de lancering uit elkaar als gevolg van een brandstoflek in de rechterstuwraket. Zeven astronauten, waaronder de lerares Christa McAuliffe komen hierbij om het leven. Voor de Verenigde Staten, en de rest van de wereld die de lancering rechtstreeks volgden, was dit een grote ramp. De officiële onderzoekscommissie die na de ramp door toenmalig president Ronald Reagan werd ingesteld, concludeerde dat de waterstof en zuurstof, aan boord van de externe brandstoftank, in een grote wolk weliswaar zeer snel verbrandden, maar dat van explosieve verbranding geen sprake was. Het ruimteveer Challenger bevond zich midden in het inferno van de verbrandende brandstoffen en werd uiteindelijk uit elkaar gerukt. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.