Het lijdt geen twijfel dat de zon een temperamentvolle ster is, zoals de ongewoon sterke zonnestormen van dit jaar laten zien. Sommige leidden tot opmerkelijke aurora's, zelfs op lage breedtegraden. Maar kan onze ster nog woedender worden? Bewijs voor de hevigste zonne-“driftbuien” is te vinden in prehistorische boomstammen en in monsters van duizenden jaren oud gletsjerijs. Op basis van deze indirecte bronnen kan de frequentie van supervlammen echter niet worden vastgesteld. En directe metingen van de hoeveelheid straling van de zon die de aarde bereikt, zijn pas sinds het begin van het ruimtetijdperk beschikbaar. Een andere manier om meer te weten te komen over het gedrag van onze zon op de lange termijn is door naar de sterren te gaan, zoals de insteek is van een nieuw onderzoek.
Zoom in op de vier nieuwe zonnebeelden van Solar Orbiter, samengesteld uit hoge-resolutie waarnemingen van de PHI- en EUI-instrumenten van het zonne-observatorium op 22 maart 2023. De PHI-beelden zijn de hoogste resolutiebeelden van het zichtbare oppervlak van de zon tot nu toe, inclusief kaarten van het rommelige magneetveld van de zon en bewegingen op het oppervlak. Deze kunnen worden vergeleken met de nieuwe EUI-beelden, die de gloeiende buitenste atmosfeer, of corona, van de zon laten zien.
Proba-3 is zo'n ambitieuze missie dat er meer dan één ruimtevaartuig nodig is om te slagen. Om Proba-3's Coronagraph-ruimtevaartuig de zwakke omringende atmosfeer van de zon te laten observeren, moet het schijfdragende Occulter-ruimtevaartuig de vurige zonneschijf blokkeren. Dit betekent dat Proba-3's Occulter continu naar de zon gericht is, waardoor het op zichzelf al een waardevol platform voor de wetenschap is. Aan de zonzijde van de Occulter bevindt zich daarom een speciaal instrument dat continu de totale energie-output van de zon meet, bekend als de totale zonne-irradiantie, een essentiële variabele voor klimaatstudies. De Davos Absolute Radiometer (DARA), dat het formaat heeft van een schoendoos, is aan de missie geleverd door het Physical Meteorological Observatory Davos, PMOD, in Zwitserland.
Stel je voor: 1994. De eerste World Wide Web conferentie vond plaats in Genève, de eerste trein reed onder het Kanaal door en slechts drie jaar na het einde van de Koude Oorlog lanceerde het eerste Russische instrument op een Amerikaans ruimteschip in de diepe ruimte vanaf Cape Canaveral. De missie om de zonnewind te bestuderen, met de toepasselijke naam Wind, hield beloften in voor heliofysici en astrofysici over de hele wereld om fundamentele plasmaprocessen te onderzoeken in de zonnewind die op de aarde afstevent, belangrijke informatie om ons te helpen de ruimteweersomgeving rond onze thuisplaneet te begrijpen en mogelijk te beperken.
De Universiteit van New Hampshire in Durham zal sensoren bouwen om zonnewinden te bestuderen in het kader van een contract van $24,3 miljoen dat 24 oktober werd aangekondigd. Het contract voor de Solar Wind Plasma Sensor, toegekend door NASA namens de National Oceanic and Atmospheric Administration, heeft betrekking op twee instrumenten voor het Lagrange 1 Series-project, dat deel uitmaakt van het Space Weather Next Program van NOAA. Via het Space Weather Next Program wil NOAA doorlopend toegang krijgen tot coronale beelden en zonnewindmetingen. De Universiteit van New Hampshire zal twee sensoren ontwikkelen en bouwen om de supersonische stroom van heet plasma van de zon te bestuderen. De lancering van de sensoren is gepland voor 2029 en 2032.
In een teleconferentie met verslaggevers op dinsdag kondigden vertegenwoordigers van NASA, de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) en het internationale Solar Cycle Prediction Panel aan dat de zon haar zonnemaximumperiode heeft bereikt, die het komende jaar zou kunnen aanhouden. De zonnecyclus is een natuurlijke cyclus die de Zon doorloopt tijdens de overgang tussen lage en hoge magnetische activiteit. Ongeveer elke 11 jaar, op het hoogtepunt van de zonnecyclus, draaien de magnetische polen van de zon om, op aarde zou dat zijn alsof de noord- en zuidpool elk decennium van plaats wisselen, en gaat de zon van een rustige naar een actieve en stormachtige staat.
Als gevolg van het zonnemaximum en een geomagnetische storm heeft men in de nacht van 10 op 11 oktober 2024 in Nederland en België op tal van plaatsen het prachtige poollicht (noorderlicht) kunnen waarnemen. Normaal is het noorderlicht in onze regio's vooral fotografisch zichtbaar maar ditmaal was het zelfs, tussen de bewolking en regenbuien door, ook visueel te zien in België en Nederland. Bekijk hier de mooiste foto's!
Heb je altijd al eens het noorderlicht willen zien of wil je weten hoe actief onze zon momenteel is? Dan hebben wij voor u de perfecte app waarmee je in real-time de kansen op poollicht kan volgen en alle data kan opvragen over de activiteit van onze ster en de invloed hiervan op het ruimteweer. Het help gedeelte van de app leert je alles over het voorspellen van poollicht en dankzij gratis push meldingen blijf je ook steeds op de hoogte van belangrijke gebeurtenissen op vlak van ruimteweer. De SpaceWeatherLive app is gratis te downloaden voor zowel Apple alsook Android gebruikers. Ontdek er hier alles over!
De zon heeft op donderdag 3 oktober 2024 haar krachtigste zonnevlam van deze cyclus losgelaten, een kolossale X-klasse uitbarsting. De X9.05 zonnevlam bereikte zijn hoogtepunt om 14u10 Belgische tijd en veroorzaakte kortegolfradioblackouts boven Afrika en Europa, het door de zon beschenen deel van de aarde op het moment van de uitbarsting. De zonnevlam was afkomstig van zonnevlekgroep AR3842, die al eerder het nieuws haalde. Op 1 oktober vuurde hetzelfde zonnevlekgebied een krachtige X7.1 zonnevlam af en ontketende een coronale massa ejectie (CME), een pluim van plasma en magnetisch veld, die momenteel richting de aarde raast. De inkomende CME zal naar verwachting tussen 3 en 5 oktober de aarde raken en mogelijk wijdverspreid poollicht veroorzaken.
De Amerikaanse astrofotograaf Mark Johnston zat op de eerste rij bij een epische vuurwerkshow. NASA Solar System Ambassador en vicevoorzitter van de Phoenix Astronomical Society, observeerde de zon eind augustus 2024 met een speciale telescoop toen hij beelden vastlegde van ongelooflijke bogen van plasma (superverhitte gassen) die bekend staan als protuberansen die tot ongelooflijke hoogten boven het oppervlak van onze ster reiken.
Op Antarctica wordt in het Elephant Moraine gebied een 7,9 kilogram zware Marsmeteoriet ontdekt die de naam 'EETA 79001' krijgt. Dit is de tweede grootste Marsmeteoriet die op Aarde ooit werd gevonden. De leeftijd van de meteoriet wordt geschat op 180 miljoen jaar en 600 000 jaar geleden zou deze de ruimte ingeslingerd zijn na een meteorietinslag op het Marsoppervlak. Voor wetenschappers is EETA 79001 van groot belang aangezien deze meteoriet ons meer kan vertellen over de samenstelling en evolutie van de planet Mars. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.