Artistieke impressie van de European Robotic Arm
Foto: ESA

De European Robotic Arm is een Europese intelligente robot die aan het Russische gedeelte van het ISS ruimtestation zal gekoppeld worden. Deze werd gebouwd in opdracht van de ESA door ruimtevaartbedrijven uit 8 Europese landen onder leiding van het Nederlandse ruimtevaartagentschap.

Vandaag de dag beschikt het ISS al over een dergelijke bestuurbare robot, de Canadarm 2, maar wellicht is het meest opvallende verschil aan deze twee systemen dat de European Robotic Arm geheel op eigen kracht kan "rondwandelen" over de segmenten van het hele ruimtestation. Dit zal gebeuren door middel van basispunten die op voorhand vastgelegd zijn aan de onderdelen van het ruimtestation waarop de ERA zich kan voortbewegen. Dankzij dit nieuwe systeem kunnen de bewoners van het ISS met deze robot vooral onderhoudswerk verrichten aan het ruimtestation en kan de ERA de ruimtewandelaars bijstaan tijdens tal van klusjes.

Aan deze intelligente robot zullen ondermeer 4 camera's gemonteerd worden waardoor de bemanningsleden in het ISS de handelingen live kunnen volgen. De bediening zelf van dit systeem kan zowel van in het ISS, door middel van een laptop, als van buiten het ISS gebeuren via een bedieningspaneel dat aan één van de ruimtepakken zal bevestigd worden. In totaal zal de ERA een lengte hebben van 11,3 meter. Deze zal tijdens het lanceren een gewicht hebben van 630 kilogram. Indien de plannen niet meer wijzigen zal deze European Robotic Arm in 2009 gelanceerd worden door middel van een krachtige Russische Proton raket. Het systeem zal dan gemonteerd zijn aan de Russische Multipurpose Laboratory Module die eveneens zal gekoppeld worden aan het ISS ruimtestation. Wanneer de ERA niet zal "rondlopen" over de segmenten van het ISS zal deze zich aan deze Russische module bevinden.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken