Lancering van een LauncherOne raket.
Foto: Virgin Orbit

LauncherOne is een tweetraps raket die werd ontwikkeld door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit. Opvallend aan de LauncherOne raket is dat deze niet gelanceerd wordt vanop aarde maar wel vanop een hoogte van ongeveer elf kilometer. Zo wordt deze raket onderaan de vleugel van een aangepaste Boeing 747-400 tot op dergelijke hoogte gebracht waarna de LauncherOne raket losgekoppeld en gelanceerd wordt. LauncherOne werd speciaal ontwikkeld om kleinere satellieten, tot ongeveer 300 kilogram, tot in een lage baan om de aarde te brengen en dit tegen een kostprijs van 12 miljoen dollar. Doordat deze raket geen echte lanceerbasis nodig heeft, kan deze onderaan de Boeing 747-400 vertrekken vanop tal van verschillende locaties over de hele wereld. Leer hier alles over de LauncherOne raket in deze handige infofiche! 

Technische gegevens LauncherOne raket

Fabrikant: Virgin Orbit
Lengte: 21,3 m
Diameter: 1,6 m
Gewicht: 30 ton
Aantal trappen: 2
Raketmotoren onderste rakettrap: 1 x NewtonThree
Raketmotoren tweede rakettrap: 1 x NewtonFour
Stuwkracht onderste rakettrap: 326 kN
Stuwkracht tweede rakettrap: 22 kN
Laadvermogen (LEO): 500 kg
Laadvermogen (SSO): 300 kg
Eerste lancering: 25 mei 2020
Kostprijs: 12 miljoen dollar
Lanceerbasis: Mojave Air and Space Port (USA)
Bestemd voor bemande missies: Neen

LauncherOne
De LauncherOne raket - Foto: Virgin Orbit

LauncherOne
De LauncherOne raket onderaan de vleugel van een Boeing 747 vliegtuig - Foto: Virgin Orbit

LauncherOne
Assemblage van de LauncherOne raket - Foto: Virgin Orbit

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1687

Het gebeurde toen

Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken