• Diameter: 114 mm
  • Brandpuntafstand: 450 mm
  • Optisch ontwerp: Reflector
  • Montering: Azimutaal
  • Computergestuurd: Ja
  • Fabrikant: Unistellar
Foto: Unistellar

De Unistellar eQuinox 2 (soms geschreven als Unistellar eQuinox II) is de tweede in de eQuinox line-up van reflector smart telescopen en is ontworpen om zijn voorganger (de eQuinox) op te volgen door meer detail in astrofoto's te bieden dankzij de hogere resolutie beeldsensor. De eQuinox 2 springt omhoog van 4,9 Megapixels naar 6,2MP en heeft 1,3MP meer foto's, waardoor hij iets gedetailleerdere beelden van de nachtelijke hemel kan leveren. De enige andere specificatie die verschilt tussen de twee slimme telescopen is het gezichtsveld, dat 34 x 47 boogminuten is voor de eQuinox 2, vergeleken met 27 x 37 boogminuten bij de eQuinox. Verder is het je vergeven als je de twee telescopen door elkaar haalt omdat ze op alle andere vlakken identiek lijken te zijn. Grootte, gewicht, ontwerp, kleur en montagestijl zijn allemaal vrijwel exact hetzelfde. Het is duidelijk dat de eQuinox 2 een duidelijke opvolger is van het origineel, maar is het genoeg een upgrade om bestaande eQuinox bezitters te overtuigen om over te stappen op het nieuwe model en zullen mensen met een kleiner budget de nieuwe eQuinox 2 willen hebben in plaats van een gebruikte eQuinox? 

De nieuwe slimme telescoop is bijna identiek aan de originele eQuinox en is prachtig om naar te kijken. De half matzwarte kunststof behuizing is gecombineerd met een geborstelde meteorgrijze metalen buis die op een matzwarte enkelvoudige vorkarm rust. Deze wordt aangesloten op een al even stijlvol zwart statief en wordt vastgezet met twee stelschroeven die eenvoudig te vergrendelen zijn tegen de metalen montageplaat aan de onderkant van de telescoop. De lensdop dient ook als een Bahtinov masker dat in de dop is ingebouwd (gewoon met een snelle draai losmaken) zodat je haarscherpe scherpstelling kunt nagelen. De aan/uit-knop zit precies in het midden van de monteerarm en vervaagt paars als je verbinding probeert te maken met een smartphone (via de Unistellar app) of schijnt constant rood als je verbinding hebt. Er zijn geen andere knoppen op de telescoop; bedien de telescoop en ga naar objecten met de Unistellar app op Android of iOS.

Deze telescoop heeft geen accessoirebak, finderscope of andere complexe hulpstukken voor oculairen of extra accessoires omdat hij die niet nodig heeft. Het is een alles-in-één ontwerp met alles wat je nodig hebt ingebouwd in de eQuinox 2. Unistellar heeft echter extra ruimte ingebouwd tussen de telescoopbuis en de basis van de armsteun zodat de telescoop 360 graden kan draaien zonder in contact te komen met de steun, plus er is genoeg ruimte om de lensdop daar te plaatsen als je de telescoop gebruikt zonder dat deze eraf wordt gestoten als de telescoop draait. De smartphone-app is goed ingedeeld in drie verschillende secties, zodat gebruikers kunnen schakelen tussen het bedienen van de telescoop, contacten onderhouden met de astronomiegemeenschap en instellingen van de telescoop controleren/wijzigen. We hebben geen bugs gezien en de app werkte snel en soepel toen we de Android-versie van de app gebruikten. De app beschikt ook over een enorme bibliotheek van hemelobjecten (meer dan 5000) en heeft 37 miljoen sterren in de database.

Foto: Unistellar

Zodra de telescoop is aangesloten op de app en georiënteerd is, komen de weergaven snel. Een intelligent ingedeeld menuscherm toont nachthemelobjecten die momenteel te zien zijn vanaf de locatie van de gebruiker en objecten die de komende paar uur te zien zullen zijn. Een zoekfunctie in het catalogusmenu maakt het moeiteloos navigeren naar hemellichamen waar gebruikers al bekend mee zijn en nuttige informatie over de objecten wordt weergegeven zodra erop is geklikt.

Over het algemeen presteert de telescoop erg goed. Snelle zwenkbewegingen, stille gemotoriseerde werking en geen haperingen die we tegenkwamen, zorgden ervoor dat we binnen enkele minuten konden genieten van de nachtelijke hemel. Normaal moeten we ruim 20-30 minuten wachten tot ons nachtzicht tot rust is gekomen voordat we de objecten aan de nachthemel door het oculair kunnen bekijken, maar omdat de eQuinox 2 geen oculair heeft, kunnen we de beelden meteen op het scherm van de smartphone zien, wachten is niet nodig. Door gebruik te maken van de verbeterde weergave zal de eQuinox 2 meerdere foto's achter elkaar nemen en deze op intelligente wijze stapelen om het uiterlijk van een lange belichting te geven. Donkere onderwerpen worden steeds helderder terwijl de smartphone app het scherm bijwerkt met een steeds gedetailleerdere foto. Er zijn geen ingewikkelde instellingen of camera-adapters nodig, want wat je ziet is de actuele foto die in real-time wordt bijgewerkt.

We waren echt onder de indruk van de directe beelden die deze slimme telescoop maakte. Sterrenstelsels zoals M51, het Draaikolkstelsel, M82 en verschillende sterrenhopen waren prachtig. De foto's worden zelfs opgeslagen met en zonder naam, locatie en tijdstempel. We waren echter een beetje verbaasd dat de maanopnamen uiteindelijk niet indrukwekkend waren. De maan was gedurende verschillende nachten zwak, zacht en verschilde dramatisch in kleur tussen de opnamen, vooral tijdens het wegdraaien van en terugdraaien naar het maanoppervlak. Draai de telescoop handmatig met de Move-functie in de app om naar de gewenste plek aan de nachthemel te kijken. We hebben dit gebruikt om de maan en Jupiter te vinden in het vroege voorjaar van 2023, wat verrassend eenvoudig te bereiken was dankzij de langzame modus in de Move-functie, die de zwenksnelheid vertraagt voor nauwkeurigere waarnemingen. De echte magie komt echter wanneer de telescoop is georiënteerd met de app, omdat deze dan de nachtelijke hemel kan scannen en gebruikers automatisch naar elk object aan de nachtelijke hemel kan navigeren met behulp van de zoekfunctie of uit de lijst met zichtbare objecten in het menu.

De enige keer dat we hierdoor werden teleurgesteld, was toen we op weg gingen om voor de nacht op te stellen. Bij het opstellen net na zonsondergang konden we de helderdere sterren (zoals Sirius en Arcturus) en Jupiter zien, maar ondanks dat we de Enable Orientation-knop in de app verschillende keren probeerden, kregen we de eQuinox 2 niet aan het oriënteren. Hierdoor konden we de go to functie in de telescoop pas ruim na zonsondergang gebruiken, toen de nachtelijke hemel donker genoeg was.

Dit was een beetje frustrerend, want met een traditionele go to-telescoop is het mogelijk om de telescoop uit te lijnen voordat het helemaal donker is en klaar voor gebruik te zijn als het uiteindelijk nacht wordt. Dit is vooral belangrijk op locaties die geen nacht kennen tijdens de zomermaanden (zoals sommige delen van de VS, het VK, Europa etc.) waar de schemerhemel nooit helemaal donker wordt. We moesten hier dus omheen werken door de sterren en planeten op het oog te navigeren met de richting van de telescoop, zonder een zoeker te gebruiken, verre van ideaal.

Eenmaal georiënteerd met behulp van Unistellar's Autonomous Field Detection springt de eQuinox 2 echter vrolijk van het ene object naar het andere en binnen slechts een paar minuten waren we bezig met het in beeld brengen van nevels, sterrenstelsels, sterrenhopen en de maan zonder dat we ons ooit zorgen hoefden te maken over het opzoeken van hun positie aan de nachtelijke hemel. Sterrenkaarten, uitlijnen en moeizame instellingen waren allemaal verleden tijd, waardoor we van de nachtelijke hemel konden genieten en deze met een belachelijke snelheid en nauwkeurigheid konden fotograferen.

Een klein probleempje dat we met de telescoop hebben, is het handmatig scherpstellen van de telescoop. Het is niet iets unieks voor de eQuinox 2, want de eerste eQuinox, eVscope en eVscope 2 stellen allemaal op dezelfde manier scherp, met een instelknop onderaan de telescoopbuis. Dit is op zich geen probleem, maar de lange tijd die verstrijkt tussen het afstellen en de update van de live-weergave op de smartphone betekent dat scherpstellen zonder Bahtinov-masker lastig kan zijn.

We konden het Smart Solar Filter van Unistellar testen tijdens de ringvormige zonsverduistering die plaatsvond op 14 oktober 2023. Het Smart Solar Filter werd geleverd in een beschermende plastic draagtas met een schuimrubberen inzetstuk en gemakkelijk te volgen instructies. Het frame van het filter is gemaakt van stijf plastic, terwijl het filtermateriaal zelf een polymeerfilm is. We hebben de folie zelf niet aangeraakt (en zouden het ook niet aanraden), maar we konden ons voorstellen hoe deze zou kunnen scheuren als er verkeerd mee wordt omgegaan. Gelukkig is het doosje stevig en stevig; zorg ervoor dat je het tussen het gebruik door goed opbergt. Eenmaal uit de doos konden we het filter in een paar seconden installeren, stevig vastklikkend aan de bovenkant van de telescoopbuis met duidelijke inkepingen om gebruikers te helpen bij het uitlijnen.

Vervolgens hebben we de zon opgezocht in de app van Unistellar en de eQuinox 2 kon onze ster meteen vinden. We zagen meteen zonnevlekken op het oppervlak van de zon. Ze zagen er scherp en helder uit, hoewel onze tester maar weinig tijd had om de instellingen van de telescoop en de app aan te passen voordat het tijd was om de eclips te fotograferen. Zelfs toen er wolken voor de zon langs trokken, kon de telescoop de zon perfect volgen. Eén opmerking over het gebruik van de eQuinox 2 en Smart Solar Filter om de zon te fotograferen - zorg ervoor dat je een donkere plek hebt zoals een schaduwrijk gebied of een auto-interieur om de beelden die van de telescoop komen te controleren op je mobiele apparaat. Tijdens de ringvormige zonsverduistering was de ochtendzon ongelooflijk fel en door de schittering was het moeilijk om op een middelgroot telefoonscherm te zien hoe scherp de telescoop was. We raden aan om een groter apparaat te gebruiken, zoals een tablet, om er zeker van te zijn dat je de scherpstelling en belichting goed hebt ingesteld. In het algemeen raden we het Smart Solar Filter aan als je de eQuinox 2 gebruikt om de zon te fotograferen. We zien hoe het zelfs zonder eclips leuk kan zijn om de zon te fotograferen en zonnevlekken over haar gezicht te zien kruipen.

Waarom zou ik deze smart telescope aanschaffen?

Als je snel en moeiteloos toegang wilt krijgen tot de nachtelijke hemel, met weinig kennis van de sterrenbeelden en beelden alsof je een pro bent, dan is de eQuinox 2 zeker iets voor jou. Als je het budget hebt, is het een slimme telescoop die je snel kunt oppakken en meenemen en waarmee navigeren en het maken van astrofoto's eenvoudig wordt. Het heeft zelfs een geweldig community-aspect, omdat je contact kunt maken met andere astronomen via de Unistellar app. Maar omdat astronomen de app moeten gebruiken en alle beelden via een scherm moeten bekijken, en omdat er maar heel weinig mogelijkheden zijn om de telescoop te upgraden, zullen amateur astronomen die de voorkeur geven aan een meer traditionele benadering waarschijnlijk geld willen uitgeven aan een andere computergestuurde telescoop.

Bron: Jase Parnell-Brookes/Space.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1967

Het gebeurde toen

Amerikaanse vluchtleiders verliezen het contact met de Surveyor 5 Maanlander nadat deze op 8 september 1967 een zachte landing had gemaakt in het Mare Tranquillitatis gebied op de Maan. Dit was de derde succesvolle Maanlander uit het Amerikaanse Surveyor Maanprogramma. Tijdens de Surveyor 5 missie werd onderzoek verricht naar de samenstelling van de Maanbodem en stuurde het 283 kilogram zware ruimtetuig meer dan 19 000 foto's terug naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken