• Diameter: 180 mm
  • Brandpuntafstand: 2700 mm
  • Optisch ontwerp: Maksutov-Cassegrain
  • Montering: Niet inbegrepen
  • Computergestuurd: Nee
  • Fabrikant: Sky-Watcher
Foto: Sky-Watcher

De SkyMax 180 Pro is de grootste in het Sky-Watcher assortiment, maar ondanks zijn schijnbaar bescheiden 7 inch spiegel, steekt hij boven zijn gewicht uit. Maksutov-Cassegrain telescopen gebruiken spiegels en een correctorlens aan de voorkant om een compacte, vrij draagbare optische buis te maken. Deze vorm van optische opstelling maakt dit een catadioptrische of samengestelde telescoop. Vroege modellen waren goud en wit geschilderd en werden geleverd met twee 1,25-inch oculairen en een rechte zoeker. Voor de SkyMax 180 Pro heeft Sky-Watcher het kleurenschema veranderd in een aantrekkelijk zwart op diamant effect.

Het glas in de optiek vernieuwd, de zoeker veranderd in een 9x50 rechthoekige variant en levert nu slechts één oculair, een 28mm long eye relief model met twist-up oogschelp, de reviewkijker werd echter geleverd met twee 1,25 inch oculairen (20mm en 9mm). Het pakket wordt gecompleteerd door een sterdiagonaal en een montagebeugel in Vixen-stijl. Sinds 2008 gebruikt Sky-Watcher optisch glas van Schott in zijn duurdere telescopen uit de Pro-serie, en ook in de SkyMax 180 Pro wordt dit glas gebruikt. De secundaire spiegel is geïntegreerd in de voorste correctorplaat en produceert een kleinere secundaire obstructie in vergelijking met sommige telescopen van vergelijkbare grootte. De brandpuntsafstand van 2700 mm kan worden gevouwen in een buis van slechts 500 mm lang (hoewel de achterste buis met 60 mm kan worden verlengd). Samen met een buisbreedte van 216 mm is hij echt heel compact. Met slechts 7,8 kg is hij ook relatief licht voor zijn grootte. Onze EQ5 SynScan montering kon hem aan, maar we vonden dat de grotere NEQ6 montering de beste prestaties bood.

De Sky-Watcher SkyMax 180 Pro in combinatie met EQ 6 PRO SynScan GOTO montering - Foto: Sky-Watcher

Optiek

De optische configuratie bestaat uit een sferische primaire spiegel aan de achterkant met een correctorplaat aan de voorkant, die ook een secundaire verzilverde 'spot' heeft aan de bolle kant van de corrector. Sky-Watcher gebruikt Schott glas voor de optische elementen en hoge transmissie multicoatings op alle optische oppervlakken.

Compacte behuizing

De behuizing weegt 7,8 kg, terwijl het optische ontwerp het lichtpad opvouwt om een brandpuntsafstand van 2700 mm te realiseren in een buis van slechts 500 mm lang. Hij kan op een montering worden bevestigd via een Vixen-stijl zwaluwstaartstang.

Oculair en sterdiagonaal

De SkyMax 180 Pro wordt geleverd met een 2-inch sterrendiagonaal met een 2-inch naar 1,25-inch adapter. Hoewel onze reviewkijker werd geleverd met 20mm en 9mm 1,25-inch oculairen, zal dit instrument in de toekomst worden geleverd met een enkel 28mm 2-inch LET (long-eye relief, twist-up eyecup) oculair.

Zoeker

De oorspronkelijke zoeker van de goudkleurige SkyMax 180 Pro was een rechtdoorgaande variant. Deze is vervangen door een 9x50 rechthoekige zoeker, die veel gebruiksvriendelijker is en eenvoudig kan worden aangepast aan de optische hoofdas.

Focuser

De focuser heeft de vorm van een draaibare knop aan de achterkant van de telescoop. Het mechanisme werkte soepel en had voldoende bereik voor een sterdiagonaal en oculairen, maar er zat een beetje speling in het systeem.

Ervaring tijdens het waarnemen

De lange brandpuntsafstand is ideaal voor het bekijken van planeten en de maan, maar dit instrument geeft ook goed zicht op veel deepskyobjecten. De rechthoekige zoekerlens geeft een 9x vergroot beeld van de hemel en veel van de helderdere deepskyobjecten zijn daarin zichtbaar, waardoor het vinden van deze objecten en het vinden van uitlijningssterren veel gemakkelijker wordt. Met het 20mm oculair controleerden we het beeldveld op kwaliteit en werden beloond met een scherp beeld van de heldere ster Altair (Alpha Aquilae) over bijna 90% van het beeld, met slechts de kleinste vervorming in de ster zichtbaar aan de randen. Toen we onze blik verder weg richtten, kregen we zeer goede beelden van verschillende populaire doelen, zoals de Halternevel in Vulpecula, de ringnevel in Lyra en de open sterrenhoop Messier 39 in Cygnus, de laatste vulde meer dan het beeldveld dat het 20mm-oculair gaf.

De bolhoop Messier 13 in Hercules was indrukwekkend, met een groot aantal sterren in het centrum en de beroemde donkere vlek die bekend staat als de Propeller. De dubbelster Albireo (Beta Cygni) was een traktatie met zijn goudgele primaire ster en bleke hemelsblauwe begeleider in het 20mm-oculair, terwijl we met het 9mm-oculair de dichte drievoudige ster Iota Cassiopeiae konden splitsen voordat de ochtendschemering eroverheen trok. Saturnus was prachtig, met de Cassini-afdeling, een schemerige band op de schijf en een poolgebied. We zagen ook verschillende van de helderdere manen ondanks de lage declinatie van de planeet door ons eigen 26mm 1,25-inch oculair in te zetten en de vergroting op te voeren met een 3x Barlow objectief. Door onze eigen DSLR aan te sluiten, konden we de Maan bekijken en lange, gevolgde belichtingen maken van een aantal deep-skyobjecten. Dit laat zien dat dit instrument niet alleen goed is voor visuele waarnemingen, maar ook geschikt is voor deep-sky astrofotografie.

Waar kan je de Sky-Watcher SkyMax 180 Pro kopen?

Bron: BBC Sky at Night/Paul Money

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2003

Het gebeurde toen

Het Sub-Millimeter Array (SMA) observatorium in Hawaii wordt officieel in gebruik genomen. Dit observatorium bestaat uit acht schotelantennes met een diameter van zes meter die als interferometer gebruikt worden voor astronomische waarnemingen in submillimetergolflengtes. Het SMA is in handen van het Smithsonian Astrophysical Observatory en het Academia Sinica Institute of Astronomy and Astrophysics.

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken