Vanop een schip in de Gele Zee is op donderdagochtend 11 januari 2024 (Belgische tijd) een nieuwe Gravity-1 raket van het Chinese ruimtevaartbedrijf Orienspace voor de eerste maal gelanceerd. De raket bracht met succes drie Chinese Yunyao weersatellieten in een baan om de aarde die deel gaan uitmaken van een nieuw Chinees netwerk van weersatellieten. Opvallend aan de Gravity-1 raket van Orienspace is dat deze enkel maar gebruik maakt van een vaste brandstof. 

Orienspace is een chinese start-up en werd in 2020 opgericht. Het bedrijf, dat gevestigd is in de Shandong provincie, ontwikkelt een reeks raketten genaamd 'Gravity' en haalde alles samen al voor 150 miljoen dollar op aan geld afkomstig van investeerders. De Gravity-1 raket kan tot 6,5 ton aan vracht in een lage baan om de aarde brengen en 4,2 ton aan vracht in een zon-synchrone baan om onze planeet. Hierdoor is de Gravity-1 raket de meest krachtige raket die tot op heden werd ontwikkeld door een Chinees privaat ruimtevaartbedrijf. Alle andere bestaande Chinese raketten, waarvan enkele veel zwaardere vrachten kunnen lanceren, worden gebouwd en gelanceerd door Chinese staatsbedrijven. Doordat de Gravity-1 raket enkel maar gebruik maakt van een vaste brandstof is dit meteen ook 's werelds meest krachtige op vaste brandstof werkende raket. De Gravity-1 raket werd zo ontwikkeld dat deze raket maar liefst 30 satellieten tegelijk kan lanceren en dat men binnen een week een lancering kan voorbereiden en uitvoeren. Met deze nieuwe raket wil Orienspace dan ook vooral satellieten voor grote satellietconstellaties in de ruimte brengen. De grotere en zwaardere Gravity raketten moeten in de toekomst ook satellieten in hogere banen om de aarde brengen of zelfs op weg brengen naar de maan. 

De reden waarom Orienspace zijn Gravity-1 raket vanop lanceerde, is omdat men dan minder afhankelijk is van bestaande lanceerbasissen en de kans op neerkomende brokstukken in bewoonde gebieden zeer klein is. Door deze eerste geslaagde lancering is Orienspace nu het vijfde Chinese private ruimtevaartbedrijf dat op eigen kracht satellieten in de ruimte kan brengen. Enkele jaren geleden werd de ruimtevaartsector in China ook open gesteld voor private bedrijven waarna heel wat start-ups werden opgericht zoals Galactic Energy, LandSpace en i-Space. Volgens Orienspace zou het bedrijf al contracten hebben afgesloten voor het lanceren van honderden satellieten. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1999

Het gebeurde toen

Twee kleine sondes maken zich los van de Amerikaanse ruimtesonde Deep Space 2 en begeven zich naar het Marsoppervlak. Helaas verloor men tijdens de afdaling naar het Marsoppervlak alle communicatie met de twee sondes. De probes wogen in totaal slechts 3,6 kg en waren bedoeld om als eerste ruimtetuigen ooit onder de oppervlakte van een andere planeet door te dringen. Het onderste deel zou zich 0,6 meter diep in de Marsbodem penetreren en het bovenste deel zou op het oppervlak blijven om data door te sturen naar de Mars Global Surveyor. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken