Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

In China is in de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 september 2015 voor het eerst een nieuwe CZ-6 draagraket gelanceerd. Tijdens deze eerste lancering bracht de 29 meter lange raket succesvol twintig kleine satellieten in een baan om de Aarde. Dit was de eerste maal dat China zoveel satellieten tijdens één lancering in de ruimte bracht.

De Chang Zheng-6, ook gekend onder de naam ‘Long March 6’, werd gelanceerd vanop een gloednieuw lanceercomplex op de Taiyuan lanceerbasis in het noordoosten van China. Deze raket werd ontwikkeld door het China Aerospace Science and Technology Corporation en het China Academy of Launch Vehicle Technology en wordt aangedreven door een nieuwe generatie van raketmotoren die als brandstof gebruik maken van een mengeling van kerosine en vloeibare zuurstof. Zo wordt de onderste rakettrap van de CZ-6, die een diameter heeft van 3,3 meter, voorzien van een YF-100 raketmotor die een stuwkracht kan leveren van ongeveer 1 340 kiloNewton. Deze raketmotor zal China ook gebruiken bij de CZ-5 raketten die in de toekomst zware vrachten in de ruimte moeten brengen. Bovenop de onderste rakettrap bevinden zich nog twee trappen. De tweede rakettrap wordt aangedreven door een YF-115 raketmotor en de derde trap maakt gebruik van vier kleine YF-85 motoren. De derde rakettrap van de CZ-6 kan ook meerdere malen tot ontbranding worden gebracht zodat satellieten in verschillende banen kunnen worden uitgezet. Doordat de vorige en huidige generatie CZ-raketten gebruik maken van het giftige en vervuilende hydrazine als brandstof was de ontwikkeling van de CZ-6 voor China een grote prioriteit aangezien deze raket veel milieuvriendelijker is. Volgens Chinese media zou de lancering van de eerste CZ-6 raket probleemloos zijn verlopen en zouden twintig kleine satellieten uitgezet zijn in een bijna cirkelvormige baan om de Aarde op een hoogte van 525 kilometer. De meeste van deze kleine satellieten werden ontwikkeld door studenten van Chinese universiteiten en zullen gebruikt worden om nieuwe technologieën te testen. De CZ-6 zal in de toekomst vooral gebruikt worden voor het lanceren van kleine satellieten en kan in totaal 1,5 ton in een lage baan om de Aarde brengen. Door de komst van de CZ-6 wil China de concurrentie aangaan met commerciële lanceerbedrijven en andere ruimtevaartnaties die vandaag de dag gespecialiseerd zijn in het lanceren van kleine vrachten. De CZ-6 raket kan ook snel geassembleerd en gelanceerd worden wat een belangrijke troef is op de commerciële lanceermarkt. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1999

Het gebeurde toen

Twee kleine sondes maken zich los van de Amerikaanse ruimtesonde Deep Space 2 en begeven zich naar het Marsoppervlak. Helaas verloor men tijdens de afdaling naar het Marsoppervlak alle communicatie met de twee sondes. De probes wogen in totaal slechts 3,6 kg en waren bedoeld om als eerste ruimtetuigen ooit onder de oppervlakte van een andere planeet door te dringen. Het onderste deel zou zich 0,6 meter diep in de Marsbodem penetreren en het bovenste deel zou op het oppervlak blijven om data door te sturen naar de Mars Global Surveyor. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken