Foto: ISRO

Het Indiase ruimtevaartagentschap ISRO gaat in de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 oktober (Belgische tijd) een belangrijke test uitvoeren met zijn nieuwe Gaganyaan ruimtecapsule. Tijdens deze Test Vehicle Abort Mission-1 (TV-D1) zal het zogeheten 'abort system' getest worden op grote hoogte waarmee ruimtevaarders zich in hun capsule kunnen losmaken van de raket indien er zich een ernstig probleem zou voordoen tijdens de lancering. Met behulp van kleine stuwraketten moet de Gaganyaan ruimtecapsule zich loskoppelen van de draagraket waarna de capsule veilig moet terugkeren naar de aarde en landen op zee. Deze belangrijke test hier LIVE te volgen!

Deze belangrijke test maakt deel uit van India's plannen om binnen enkele jaren Indiase ruimtevaarders op eigen kracht in de ruimte te brengen met behulp van een zelf ontworpen ruimtecapsule. Deze ruimtecapsule kreeg de naam 'Gaganyaan' en heeft bij zijn lancering een gewicht van 8,2 ton. Deze nieuwe ruimtecapsule biedt plaats aan drie ruimtevaarders en zal in de toekomst in de ruimte worden gebracht met behulp van een aangepaste versie van de Indiase LVM3 raket. Alvorens deze nieuwe ruimtecapsule mensen in de ruimte kan brengen, moet India eerst een reeks cruciale tests uitvoeren. Eén van deze tests is het testen in de praktijk van het reddingsysteem dat de ruimtevaarders in veiligheid moet brengen wanneer er zich een probleem voordoet tijdens de lancering. Met behulp van kleine stuwraketten moet de capsule zich dan losmaken van de raket om vervolgens terug veilig te landen in zee. Tijdens deze TV-D1 test zal de capsule een maximale hoogte bereiken van ongeveer 17 kilometer. Dergelijk principe werd in het verleden ook gebruikt tijdens het Apollo maanprogramma of bij de huidige Dragon ruimtecapsules van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX. Indien deze tests allemaal vlekkeloos verlopen, wil India in 2024 voor het eerst Indiase ruimtevaarders in de ruimte brengen met behulp van de nieuwe Gaganyaan ruimtecapsule. 

Kijk LIVE naar deze belangrijke lancering

Foto's nieuwe Gaganyaan ruimtecapsule

Foto: ISRO


Foto: ISRO

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken