Landing van een Russische Sojoez ruimtecapsule
Foto: NASA

Drie ruimtevaarders, die zes maanden lang hebben gewerkt en geleefd aan boord van het internationale ruimtestation ISS, zijn in de nacht van maandag 10 op dinsdag 11 maart 2014 teruggekeerd naar de Aarde. De Russische Sojoez TMA-10M ruimtecapsule, met aan boord de ruimtevaarders Oleg Kotov, Sergey Ryazansky en Michael Hopkins maakte zich probleemloos los van het ISS waarna de drie enkele uren later landde op Aarde.

Twee en een half uur na het ontkoppelen van de Sojoez ruimtecapsule werd de raketmotor van de Sojoez TMA-10M gedurende 4 minuten en 50 seconden lang tot ontbranding gebracht zodat de snelheid van het ruimtetuig zakte. Uiteindelijk werden de drie segmenten, die samen het Sojoez ruimtetuig vormen, om 03u59 Belgische tijd van elkaar afgestoten zodat de terugkeercapsule met daarin de ruimtevaarders kon beginnen aan de afdaling in de atmosfeer van de Aarde. Tijdens de terugkeer in de atmosfeer ondervonden de drie ruimtevaarders een maximale valversnelling van 4,3 g. Gedurende het laatste deel van de terugkeer werd een grote parachute geopend waardoor de snelheid van de terugkeercapsule terugliep tot 7,2 meter per seconde. De afdaling verliep helemaal zoals voorzien en de 3,3 ton zware capsule landde uiteindelijk om 04u25 Belgische tijd in de verlaten steppe van Kazachstan. Slechts vier van de twaalf Russische MI-8 reddingshelikopters bereikten het landingsgebied als gevolg van de koude weersomstandigheden. Eenmaal de helikopters waren geland, begonnen gespecialiseerde Russische reddingsteams met het losmaken van de drie ruimtevaarders zodat deze één voor één uit de kleine capsule konden gehaald worden. Na een eerste, korte evaluatie bleken de drie ruimtevaarders in goede conditie te zijn.

De Russische kosmonaut en gezagvoerder van de Sojoez TMA-10M Oleg Kotov werd op 25 september 2013 samen met de Russische kosmonaut Sergey Ryazansky en de Amerikaanse astronaut Michael Hopkins in de ruimte gebracht vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan. Enkele uren na de lancering koppelde de Sojoez TMA-10M ruimtecapsule zich vast aan het internationale ruimtestation ISS. Eenmaal aangekomen aan boord van het ruimtestation maakten Kotov, Ryazansky en Hopkins deel uit van de Expedition 37 crew. Vanaf november 2013 maakten de drie uiteindelijk ook deel uit van de 38ste permanente ISS-bemanning. Tijdens hun verblijf aan boord van het ISS kregen deze ruimtevaarders het bezoek van een Russisch Progress bevoorradingstuig en een Amerikaans commercieel Cygnus bevoorradingstuig. Daarnaast voerden zij ook tientallen wetenschappelijke experimenten uit. Alles samen verbleven de drie ruimtevaarders 166 dagen in een baan om de Aarde. Nu de Rus Oleg Kotov terug op aarde is, komt zijn totaal aantal dagen dat deze kosmonaut in de ruimte verbleef op 526. Samen met zijn Russische collega Sergey Ryazansky voerde Kotov de afgleopen maandan ook drie ruimtewandelingen uit waarbij ondermeer de Olympische vlam mee in de ruimte werd genomen. Kotov heeft nu in zijn hele carrière als kosmonaut zes ruimtewandelingen uitgevoerd waarbij hij alles samen 36 uur en 51 minuten in een ruimtepak in de ruimte zweefde. De Amerikaanse astronaut Michael Hopkins, voor wie dit zijn eerste ruimtemissie was, voerde samen met een Amerikaanse collega in december 2013 eveneens twee ruimtewandelingen uit in het kader van de herstelling van één van de koelingssystemen van het ruimtestation.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1967

Het gebeurde toen

Amerikaanse vluchtleiders verliezen het contact met de Surveyor 5 Maanlander nadat deze op 8 september 1967 een zachte landing had gemaakt in het Mare Tranquillitatis gebied op de Maan. Dit was de derde succesvolle Maanlander uit het Amerikaanse Surveyor Maanprogramma. Tijdens de Surveyor 5 missie werd onderzoek verricht naar de samenstelling van de Maanbodem en stuurde het 283 kilogram zware ruimtetuig meer dan 19 000 foto's terug naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken