Foto: Blue Origin

Wanneer het internationaal ruimtestation ISS binnen enkele jaren niet meer operationeel zal zijn en uiteindelijk zal opbranden in de atmosfeer van de aarde zullen ruimtevaartagentschappen als NASA en ESA niet meteen een alternatief hebben om mensen langdurig in een baan om de aarde te laten leven en werken. Met de komst van de vele private ruimtevaartbedrijven en startups bleek de interesse in een commercieel ruimtestation in een baan om de aarde dan ook bijzonder groot te zijn. In dit artikel bespreken we de plannen van het ruimtevaartbedrijf Blue Origin en zijn Orbital Reef ruimtestation. 

Orbital Reef is de naam van een commercieel ruimtestation dat ontworpen en gebouwd wordt door de Amerikaanse ruimtevaartbedrijven Blue Origin en Sierra Space. De plannen voor dit commercieel ruimtestation werden in oktober 2021 voor het eerst bekend gemaakt waarna de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in december 2021 liet weten dat het 130 miljoen dollar gaat investeren in het Orbital Reef project in het kader van het Commercial Low-Earth Orbit Development (CLDP) programma. Naast Sierra Space en het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, Blue Origin, zijn ook Boeing, Redwire Space en Arizona State University officiële partners van dit ambitieuze project. In april 2022 werd ook bekend dat Amazon, het bekende e-commercebedrijf van Jeff Bezos, betrokken wordt bij het Orbital Reef project door zijn expertise te delen op vlak van logistiek en bevoorrading. 

Het Orbital Reef ruimtestation zal in een hogere baan om de aarde cirkelen dan het internationale ruimtestation ISS, op een hoogte van 500 kilometer, en de verschillende onderdelen en modules moeten in de ruimte worden gebracht met behulp van krachtige New Glenn raketten die vandaag de dag nog ontwikkelt wordt door Blue Origin. Net als bij het internationale ruimtestation ISS zullen de verschillende modules in een baan om de aarde aan elkaar worden bevestigt. Eenmaal volledig geassembleerd zal Orbital Reef een leef- en werkruimte van 830 kubieke meter. Ter vergelijking: het ISS ruimtestation heeft vandaag de dag een leefbare ruimte van 915 kubieke meter, verspreidt over verschillende aparte modules. Het ruimtestation op zich zal bestaat uit een centraal gedeelte dat gevormd wordt door drie modules waaraan andere, kleinere modules worden aan vastgemaakt die zullen gebruikt worden voor onder andere wetenschappelijke doeleinden. De centrale modules zullen voorzien worden van grote ramen die uitkijken op onze planeet en aan boord van dit ruimtestation zou permanent plaats zijn voor tien ruimtevaarders of ruimtetoeristen. 

Foto: Blue Origin/Sierra Space

Om mensen naar het Orbital Reef ruimtestation te brengen, zal men gebruik maken van de Starliner ruimtecapsule van Boeing en van het Dream Chaser ruimtevaartuig dat ontwikkelt wordt door Sierra Space. Sierra Space zal ook de Large Integrated Flexible Environment (LIFE) modules ontwikkelen voor Orbital Reef. Redwire Space gaat de zonnepanelen voor dit ruimtestation leveren en Genesis Engineering Solutions is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Single Person Spacecraft waarmee men ruimtewandelingen zal kunnen uitvoeren. Blue Origin en Sierra Space willen het Orbital Reef ruimtestation zowel gebruiken voor wetenschappelijk alsook commercieel gebruik en zal dit ruimtecomplex openstellen voor alle landen en culturen ter wereld. Zo moet dit ruimtestation enerzijds kunnen gebruikt worden voor wetenschappelijke studies maar anderzijds ook als ruimtehotel of filmstudio. De Amerikaanse Arizona State University leidt een consortium van veertien Amerikaanse universiteiten waaronder Oxford University, University of Central Florida en University of Michigan die verantwoordelijk zijn voor het wetenschappelijk onderzoek en de educatieve projecten aan boord van Orbital Reef. Blue Origin en Sierra Space willen binnen enkele jaren de eerste modules al in de ruimte brengen zodat het ruimtestation tegen het einde van decennium operationeel is. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1972

Het gebeurde toen

De Zwitserse astronoom Paul Wild ontdekt de planetoïde 1866 Sisyphus. Deze tien kilometer grote planetoïde is de grootste van de Apollo groep en kruist de baan van de Aarde. Haar grootte is te vergelijken met de vermoedelijke doorsnede van de meteoriet die de Chicxulubkrater in Mexico veroorzaakte. Foto: Valérie Chételat

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken