Foto's: NASA/Blue Origin/Sierra Nevada/ESA/ArianeGroup/CNSA

In dit uitgebreid artikel bespreken we wat de belangrijkste gebeurtenissen zijn op vlak van ruimtevaart die we in 2024 mogen verwachten. Zo moeten er in 2023 opnieuw honderden Starlink satellieten van SpaceX in een baan om de aarde worden gebracht en wil het ruimtevaartbedrijf voor het eerst een Starship ruimtevaartuig in een baan om de aarde brengen. Daarnaast gaat SpaceX in 2024 ook de Europa Clipper ruimtesonde op weg brengen naar Jupiter en zijn maan Europa. Het private ruimtevaartbedrijf Sierra Nevada gaat voor de eerste maal zijn Dream Chaser ruimtevaartuig in de ruimte brengen en het ruimtevaartbedrijf Blue Origin gaat in 2024 voor de eerste maal zijn New Glenn raket lanceren. China gaat in 2024 zijn Chang'e 6 maanlander in de ruimte brengen en Japan gaat in 2024 ook zijn Martian Moons eXploration (MMX) ruimtesonde op weg brengen naar de planeet mars en zijn maantje Phobos. Leer alles over deze boeiende missies in dit uitgebreid overzicht!

Polaris Dawn

Operator: SpaceX
Lancering: 2024
Raket: Falcon 9
Lanceerbasis: Kennedy Space Center (USA)
Crew:
  • Jared Isaacman (USA)
  • Scott Poteet (USA)
  • Sarah Gillis (USA)
  • Anna Menon (USA)
Fabrikant: SpaceX
Duur missie: 5 dagen
Doel missie: Polaris Dawn is de naam van een private ruimtevlucht die in 2024 zal worden uitgevoerd met een Crew Dragon ruimtevaartuig van SpaceX. Tijdens deze private ruimtemissie zullen vier Amerikaanse ruimtetoeristen gedurende vijf dagen lang leven en werken aan boord van de Crew Dragon ruimtecapsule. Opvallend aan deze bemande ruimtevlucht is ook dat men de eerste commerciële ruimtewandeling wil uitvoeren. Daarnaast moeten de vier ruimtetoeristen ook 38 experimenten uitvoeren tijdens hun verblijf in een baan om de aarde en gaat SpaceX tijdens deze missie ook een nieuw communicatiesysteem met lasertechnologie testen. Deze missie maakt deel uit van het bemande ruimtevaartprogramma Polaris dat opgericht werd door de Amerikaanse zakenman Jared Isaacman.

Polaris Dawn
Artistieke impressie van de eerste commerciële ruimtewandeling - Foto: SpaceX/Polaris.

Nova-C (IM-1)

Operator: Intuitive Machines
Lancering: 12 januari 2024
Raket: Falcon 9
Lanceerbasis: Kennedy Space Center (USA)
Gewicht ruimtesonde: 1,9 ton
Fabrikant: SpaceX
Levensduur: 14 dagen
Doel missie: Nova-C is de naam van een private maanlander dat werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines. Deze private maanmissie maakt deel uit van NASA's Commercial Lunar Payload Services programma waarmee NASA samenwerkt met de private sector om experimenten tot op het maanoppervlak te brengen. Tijdens deze IM-1 missie zal de Nova-C maanlander in de ruimte gebracht worden door een Falcon 9 raket van SpaceX waarna het onbemande ruimtetuig zich naar de maan zal begeven. Indien de Nova-C maanlander een zachte landing kan maken op het maanoppervlak moet deze 14 dagen operationeel blijven. De maanlander zelf is uitgerust met verschillende experimenten die werden ontwikkeld door NASA.

JUICE
Artistieke impressie van de Nova-C maanlander op het maanoppervlak - Foto: Intuitive Machines

Dream Chaser SNC Demo-1

Operator: Sierra Nevada
Lancering: April 2024
Raket: Vulcan Centaur
Lanceerbasis: Cape Canaveral (USA)
Gewicht ruimtesonde: 2 ton
Fabrikant: Sierra Nevada
Levensduur: 82 dagen
Doel: Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Sierra Nevada wil in 2024 voor de eerste maal zijn onbemand ruimtetuig Dream Chaser in een baan om de aarde brengen tijdens de SNC Demo-1 missie. Het Dream Chaser ruimtevaartuig werd ontwikkeld om zowel vracht alsook mensen in de ruimte te brengen en moet in het kader van het Commercial Resupply Services (CRS) programma cargo naar het internationale ruimtestation ISS brengen. De private Dream Chaser lijkt op een klein ruimteveer dat na zijn ruimtemissie terug naar de aarde kan keren om vervolgens te landen op een klassieke landingsbaan. In zijn bemande variant kan Dream Chaser maximaal zeven mensen in de ruimte brengen. Tijdens deze eerste onbemande demonstratiemissie zal de Dream Chaser 'Tenacity' in de ruimte worden gebracht met een nieuwe Vulcan Centaur raket waarna deze na enkele weken moet terugkeren naar de aarde.


Artistieke impressie van de de Amerikaanse onbemande ruimtependel Dream Chaser - Foto: Sierra Nevada

Chang'e 6

Operator: China National Space Administration
Lancering: Mei 2024
Raket: CZ-5
Lanceerbasis: Wenchang Space Launch Center (China)
Gewicht ruimtesonde: 8,2 ton
Fabrikant: China Academy of Space Technology
Levensduur: 50 dagen
Doel missie: China gaat in 2024 zijn Chang'e 6 maanlander in de ruimte brengen. Deze 8,2 ton zware maanlander is een zogeheten 'sample return mission' waarbij China zal proberen bodemmonsters van het maanoppervlak terug naar de aarde te brengen. Terwijl de Chang'e 5 maanlander in 2020 bodemstalen van het noordelijk halfrond van de maan terug naar de aarde stuurde, moet de Chang'e 6 maanlander bodemstalen van het zuidelijk halfrond van de achterkant van de maan naar de aarde sturen. Dit zal de eerste maal zijn in de geschiedenis dat de mens bodemstalen van de achterkant van de maan zal kunnen onderzoeken. Chang'e 6 is op vlak van ontwerp een copy van zijn voorganger (Chang'e 5) en werd ook uitgerust met vier buitenlandse wetenschappelijke experimenten die afkomstig zijn uit Frankrijk, Italië, Zweden en Pakistan.

JUICE
Artistieke impressie van de Chinese Chang'e 6 maanlander op het maanoppervlak - Foto: CNSA

Eerste lancering Ariane 6

Operator: ArianeGroup (Europa)
Lancering: 2024
Raket: Ariane 6
Lanceerbasis: Guiana Space Centre
Lengte: 63 m
Diameter: 5,4 m
Gewicht lancering: 530 - 860 ton
Fabrikant: ArianeGroup
Doel: Ariane 6, het nieuwe lanceersysteem voor zware vrachten dat door het Europese ruimtevaartagentschap ESA wordt ontwikkeld, moet in 2024 zijn eerste vlucht maken. Deze nieuwe krachtige draagraket, de zesde generatie uit het Arianeprogramma, zal net als zijn voorgangers gelanceerd worden vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana en zal bestaan uit twee versies. De meest krachtige versie, de Ariane 64, moet vrachten tot 21,6 ton tot in een lage baan om de Aarde brengen en vrachten tot 11,5 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan. Voor de Ariane 6 zijn drie type raketmotoren ontwikkeld. De P120C vaste raketmotor voor de boosters, de Vulcain 2.1 hoofdmotor en de Vinci voor de bovenste trap. Met de Ariane 6 hoopt Europa beter te kunnen concurreren met nieuwe prijsvechters op de lanceermarkt als SpaceX. Om de nieuwe Ariane 6 raket te kunnen lanceren, wordt er op de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana, het Guiana Space Centre, ook een gloednieuw lanceercomplex gebouwd.

Psyche
De nieuwe Ariane 6 raket - Foto: ESA/ArianeGroup

Martian Moons eXploration (MMX)

Operator: JAXA
Lancering: September 2024
Raket: H-3
Lanceerbasis: Tanegashima Space Center (Japan)
Gewicht ruimtesonde: 4 ton
Fabrikant: JAXA
Levensduur: 5 jaar
Doel: De Martian Moons eXploration (MMX) ruimtemissie bestaat uit een Japanse ruimtesonde die in 2024 op weg naar de planeet Mars en zijn maan Phobos moet gebracht worden. Het doel van deze Martian Moons eXploration (MMX) missie is om bodemstalen van de Marsmaan Phobos terug naar de aarde te sturen alsook de tweede Marsmaan Deimos van nabij te bestuderen. Na de lancering moet de MMX-ruimtesonde in augustus 2025 een zachte landing maken op de Marsmaan Phobos waarna de bodemstalen van het maantje in juli 2029 terug op de aarde moeten aankomen. De Martian Moons eXploration (MMX) ruimtesonde werd uitgerust met zeven wetenschappelijke experimenten en moet ook de 30-kilogram zware Frans-Duitse robotwagen IDEFIX tot op het oppervlak brengen van de Marsmaan Phobos. Indien alles probleemloos verloopt, moet deze Japanse Marsmissie 5 jaar duren.

Martian Moons eXploration (MMX)
Artistieke impressie van de de Japanse Martian Moons eXploration (MMX) Marsverkenner - Foto: JAXA/ISAS

Europa Clipper

Operator: NASA
Lancering: 10 oktober 2024
Raket: Falcon Heavy
Lanceerbasis: Kennedy Space Center (USA)
Gewicht ruimtesonde: 6 ton
Fabrikant: Jet Propulsion Laboratory
Levensduur: 10 jaar
Doel: In 2024 start de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA één van zijn meest ambitieuze ruimtemissies. Zo moet een Falcon Heavy raket van SpaceX de Europa Clipper ruimtesonde lanceren die in 2023 moet aankomen bij de Jupitermaan Europa. Het doel van de missie is onder andere achterhalen of er leven mogelijk is op deze bijzondere maan. De ruimtesonde heeft een gewicht van 6 ton en werd uitgerust met negen wetenschappelijke instrumenten waarmee men het inwendige van de maan Europa wil onderzoeken. Om deze maan zo goed mogelijk te kunnen onderzoeken, zal de Europa Clipper minstens 45 omwenteling om Europa maken. Omdat Europa zich echter in de stralingsgordels van Jupiter bevindt, waar elektrisch geladen deeltjes schade aan de boordelektronica kunnen veroorzaken, zal de NASA-sonde in een langgerekte baan rond Jupiter worden gebracht, die eens per omloop vlak langs Europa vliegt.


Artistieke impressie van de Amerikaanse Europa Clipper ruimtesonde - Foto: NASA

Eerste lancering New Glenn

Operator: Blue Origin
Lancering: 2024
Raket: New Glenn
Lanceerbasis: Cape Canaveral (USA)
Lengte: 98 m
Diameter: 7 m
Gewicht lancering: x ton
Fabrikant: Blue Origin
Doel: New Glenn is een krachtige raket die ontwikkelt werd door het ruimtevaartbedrijf Blue Origin. Dit bedrijf werd in 2000 opgericht door de internetgigant Amazon.com oprichter Jeff Bezos en richt zich vooral op ruimtetoerisme alsook op het lanceren van satellieten. Het ontwerp van de New Glenn startte al in 2012 en indien alles verloopt zoals gepland moet deze raket in 2024 voor het eerst gelanceerd worden. Met een lengte van maar liefst 98 meter en een maximale diameter van 7 meter behoort de New Glenn tot de grootste en meest krachtige raketten uit de ruimtevaart. Hierdoor behoort de New Glenn tot de zogeheten 'heavy lift klasse' van raketten en zal deze concurreren met de Falcon Heavy van SpaceX. Deze krachtpatser moet vrachten tot 45 ton tot in een lage baan om de Aarde kunnen brengen en satellieten tot 13,6 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan (GTO). Blue Origin sloot al contracten af om de New Glenn raket te gebruiken voor het lanceren van satellieten voor Eutelsat, Telesat en SKY Perfect JSAT. Daarnaast zal deze raket ook gebruikt worden voor het lanceren van de EscaPADE ruimtesondes naar de planeet Mars.

New Glenn
De nieuwe New Glenn raket - Foto: Blue Origin

Hera

Operator: ESA
Lancering: Oktober 2024
Raket: Falcon 9
Lanceerbasis: Cape Canaveral (USA)
Gewicht ruimtesonde: 1,1 ton
Fabrikant: OHB
Levensduur: 2 jaar
Doel: Hera is de naam van een Europese ruimtemissie naar planetoïden Didymos en Dimorphis. Hera moet in 2026 de gevolgen onderzoeken van de inslag op de kleine planetoïde Dimorphis, die samen met Didymos rond een gezamenlijk zwaartepunt cirkelt. Deze inslag werd veroorzaakt door de Amerikaanse DART ruimtemissie in september 2022. De Europese ruimtesonde werd uitgerust met vijf wetenschappelijke experimenten en zal ook de twee kleine CubeSats Juventas en Milani tot aan de planetoïden brengen. Een Falcon 9 raket van SpaceX moet Hera in de ruimte brengen. Voor wetenschappers is de studie van deze planetoïden na de impact belangrijk zodat men kan onderzoeken of de mens de baan kan wijzigen van een near-Earth object die kan inslaan op de aarde.


Artistieke impressie van de Europese ruimtesonde Hera - Foto: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta raket brengt de eerste Europese Meteosat weersatelliet in de ruimte. Dit was de eerste geostationaire weersatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en EUMETSAT. Deze satelliet had een diameter van 2,1 meter en had een gewicht van 280 kilogram. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken