De Verenigde Staten willen binnen enkele jaren met het ambitieuze Artemis ruimteprogramma opnieuw mensen tot op het oppervlak van de maan brengen. Om mensen en materiaal tot bij de maan te kunnen brengen bouwde NASA samen met enkele industriële partners vele jaren lang aan een nieuwe maanraket die de naam 'Space Launch System' (SLS) kreeg. Bovenop de SLS maanraket bevindt zich de Orion ruimtecapsule die in de nabije toekomst ruimtevaarders tot in een baan om de maan moet brengen. Dankzij dit artikel kan u alles leren over de technische gegevens van de nieuwe SLS maanraket alsook de bijhorende Orion ruimtecapsule!
In 2013 kondigden NASA en ESA aan dat Europa de servicemodules zou leveren voor de volgende maanmissies van de mensheid voor astronauten. Van ontwerp tot beoordeling, bouwen en testen, vele mensen, bedrijven en uren werden gestoken in het maken van de volgende generatie hardware die astronauten in leven zal houden tijdens hun reis naar de maan.
NASA bereidt zich voor om astronauten onder Artemis terug naar de maan te sturen. Het agentschap heeft 13 kandidaat-landingsgebieden in de buurt van de zuidpool van de maan geïdentificeerd. Elk gebied bevat meerdere potentiële landingsplaatsen voor Artemis III, die de eerste van de Artemis-missies zal zijn om bemanning naar het maanoppervlak te brengen, waaronder de eerste vrouw die voet op de maan zet.
Indien alles verloopt zoals gepland, gaat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op 29 augustus 2022 voor de eerste maal een Space Launch System (SLS) maanraket lanceren. Deze belangrijke lancering maakt deel uit van de onbemande Artemis 1 missie waarmee NASA wil testen of de nieuwe raket en de bijhorende Orion ruimtecapsule in de nabije toekomst mensen naar de maan kan brengen. De lancering zal plaatsvinden vanop het Kennedy Space Center en op het einde van de missie moet de onbemande Orion ruimtecapsule veilig terugkeren naar de aarde en landen op zee. Met het Artemis programma willen de Verenigde Staten opnieuw astronauten naar de maan brengen waaronder ook de eerste vrouw naar de maan.
De Amerikaanse president Joe Biden en de Japanse premier Fumio Kishida ontmoette elkaar op maandag 23 mei 2022 in Tokio waar ze vooruitgang aankondigden op het gebied van samenwerking in toekomstige bemande en onbemande missies naar de maan. Beide staatsleiders bevestigden hun toezegging om een Japanse astronaut mee aan boord te nemen van het toekomstige Gateway ruimtestation dat in een baan om de maan zal cirkelen en hun gedeelde ambitie om een toekomstige Japanse astronaut op de maan te zien landen als onderdeel van NASA's Artemis-programma.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft voor de eerste maal zijn nieuwe maanraket, het Space Launch System (SLS), naar buiten gerold en naar het lanceercomplex gebracht. De meer dan 100 meter lange raket werd de afgelopen maanden voor de eerste maal geassembleerd in de Vehicle Assembly Building (VAB) op het Kennedy Space Center in Florida en is nu voor het eerst naar buiten gerold. Deze gigantische raket moet in mei 2022 voor het eerst gelanceerd worden tijdens de onbemande Artemis 1 missie.
Eind 2022 zal NASA in samenwerking met het ruimtevaartbedrijf Intuitive Machines een ijsmijnexperiment gekoppeld aan een robotlander naar de zuidpool van de maan sturen op een bergkam niet ver van de Shackleton-krater, een locatie die ingenieurs en wetenschappers maandenlang hebben geëvalueerd. NASA en Intuitive Machines, dat een partner is van het ruimtevaartagentschap voor commerciële missies naar de maan, kondigde de locatie aan op 3 november 2021.
De nieuwste raket van de ruimtevaartorganisatie NASA, het Space Launch System (SLS), is voor het eerst volledig geassembleerd. Afgelopen week werd in de Vehicle Assembly Building (VAB) van het Kennedy Space Center de nieuwe Orion ruimtecapsule vastgemaakt bovenop de nieuwe raket waardoor het Space Launch System nu voor de eerste maal volledig geassembleerd is. Het Space Launch System (SLS) is maar liefst 98 meter lang en moet tijdens de eerste onbemande Artemis I testvlucht de Orion ruimtecapsule in een baan om de maan brengen. Nu de raket volledig geassembleerd is, kan NASA starten met de laatste tests. Zo moet deze nieuwe superraket ook voor de eerste maal wordt getransporteerd naar het lanceerplatform LC 39B. De lancering van de Artemis I missie is voorzien voor 12 februari 2022.
In 2023 zal NASA's Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER) landen nabij de westelijke rand van de Nobile krater op de zuidpool van de maan om het oppervlak en de ondergrond van de regio in kaart te brengen en te onderzoeken op water en andere bronnen. VIPER, dat deel uitmaakt van Artemis, zal gelanceerd worden met een SpaceX Falcon-Heavy raket en door Astrobotic's Griffin lander naar de maan gebracht worden in het kader van NASA's Commercial Lunar Payload Services programma.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft het bedrijf Firefly Aerospace gekozen waarmee het zal samenwerken voor een onbemande wetenschappelijke missie naar de maan in 2023. Zo zal Firefly Aerospace de onbemande maanlander Blue Ghost ontwikkelen en bouwen met aan boord tien wetenschappelijke NASA-experimenten waarmee men onder andere de samenstelling van de maanbodem wil onderzoeken. Deze wetenschappelijke missie maakt deel uit van NASA's Artemis maanprogramma waarmee de Verenigde Staten op termijn opnieuw mensen naar de maan wil brengen.
Lancering vanop het Kennedy Space Center in Florida van de Amerikaanse ruimtecapsule Apollo 8 met aan boord de drie astronauten Frank F. Borman, James A. Lovell en William A. Anders. Dit was de derde maal dat een krachtige Saturn V Maanraket werd gebruikt en was de eerste bemande ruimtevlucht waarbij mensen naar de Maan werden gebracht. Na ruim 20 uur in een baan om de Maan te hebben verbleven, werd uiteindelijk de terugreis naar Aarde aangevangen en landde de capsule op 27 december 1968 in de Stille Oceaan. Na hun terugkeer kregen de drie astronauten van het populaire magazine Time de titel "Men of the Year" en werden ze ontvangen op het Witte Huis. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.