Foto: U.S. Space Force

Het Amerikaanse militaire onbemande ruimteveer X-37B is na een missie van 908 dagen in een baan om de aarde terug veilig geland op aarde. Het door Boeing gebouwde onbemande ruimtevaartuig landde op 12 november om 11u22 Belgische tijd op het Kennedy Space Center waardoor er een einde kwam aan de zesde ruimtemissie van een X-37B ruimtevaartuig. 

De missies van de X-37B ruimtevaartuigen worden uitgevoerd en vallen onder toezicht van de U.S. Space Force. De U.S. Space Force werd in 2019 opgericht door de toenmalige president Donald Trump en is het onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten dat verantwoordelijk is voor de oorlogsvoering in de ruimte. Officieel wordt er dan ook niet veel bekend gemaakt over deze militaire X-37B missies maar wel is geweten dat dit ruimtevaartuig vooral wordt gebruikt voor het testen en demonstreren van nieuwe technologieën die vaak ontworpen werden door militaire instituten. Zo werd tijdens deze zesde X-37B missie een Photovoltaic Radio-frequency Antenna Module (PRAM) getest dat ontworpen werd door het U.S. Naval Research Laboratory. Dit speciale zonnepaneel is niet veel groter dan een pizzadoos en werd speciaal ontworpen om elektriciteit terug naar de aarde te sturen. Deze nieuwe technologie kan gebruikt worden om plekken op aarde te voorzien van elektriciteit waar het nu moeilijk is om stroom op te wekken.

Tijdens deze zesde missie van een X-37B bracht het onbemande ruimteveer ook de Amerikaanse FalconSat-8 in de ruimte die ontwikkelt en gebouwd werd door studenten van de U.S. Air Force Academy. Daarnaast bevonden zich in het laadruim van de 8,8 meter lange X-37B ook enkele experimenten afkomstig van NASA. Zo bevond zich aan boord van de X-37B het Materials Exposure and Technology Innovation in Space (METIS) experiment waarmee wetenschappers de effecten van de vijandelijke omstandigheden van de ruimte willen testen op verschillende soorten materialen. Tijdens deze zesde X-37B missie werd het ruimtevaartuig voor de eerste maal ook uitgerust met een extra servicemodule zodat de vrachtcapaciteit van het mini ruimteveer groter wordt. Over de overige vrachten en experimenten die zich aan boord van de X-37B bevonden werd geen info vrijgegeven. Naast het testen van nieuwe technologieën doen er al vele jaren geruchten de ronde dat de X-37B ook gebruikt wordt voor spionagedoeleinden. 

Tijdens deze zesde missie van een X-37B werd opnieuw een duurrecord gevestigd. Zo verbleef dit onbemande ruimteveer maar liefst 908 dagen in een baan om de aarde, meer dan vier maanden langer dan de vorige missies. De U.S. Space Force heeft vandaag de dag twee X-37B ruimtevaartuigen in zijn bezit die kunnen gelanceerd met behulp van Atlas V en Falcon 9 raketten. De eerste militaire X-37B werd in 2010 uitgevoerd. Eenmaal in de ruimte kan de onbemande X-37B volledig autonoom vliegen en zijn baan om de aarde aanpassen naargelang de missie. De landing van een X-37B wordt steeds uitgevoerd op één van de drie vooraf geplande landingsbanen in de Verenigde Staten (Kennedy Space Center, Vandenberg Space Force Base of Edwards Air Force Base) Terug op aarde worden de X-37B ruimtevaartuigen klaargemaakt voor hun missie in het Orbiter Processing Facility (OPF) op het Kennedy Space Center in Florida.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1933

Het gebeurde toen

In Rusland wordt door de Gruppa Izucheniya Reaktivnogo Dvizheniya (GIRD) de op vloeibare brandstof werkende GIRD-X raket gelanceerd die een hoogte bereikt van 80 meter. Tijdens andere testen bereiken GIRD-raketten hoogtes van enkele honderden meters. Het GIRD werd in 1931 opgericht en was 's werelds eerste professionele organisatie die zich bezighield met de ontwikkeling van raketten. Eén van de belangrijkste leden van deze organisatie was Sergey Korolev die later aan de leiding zou staan van het Russische ruimtevaartprogramma.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken