Foto: NASA

Bill Anders, die als Apollo 8 astronaut in 1968 als een van de eersten naar de maan vloog, kwam op vrijdag 7 juni 2024 om het leven toen het oldtimer vliegtuig dat hij bestuurde neerstortte voor de kust van de San Juan eilanden in het noordwesten van de staat Washington. Zijn zoon bevestigde in een verklaring aan de media dat Anders, 90 jaar oud, de piloot was van het neergestorte eenmotorige Beechcraft T-34 Mentor vliegtuig.

“De familie is er kapot van,” zei Greg Anders. "Hij was een geweldige piloot. Hij zal gemist worden." "Hij reisde naar de drempel van de maan en hielp ons allemaal iets anders te zien: onszelf. Hij belichaamde de lessen en het doel van exploratie. We zullen hem missen,” zei NASA Administrator Bill Nelson in een verklaring. Het vliegtuig stortte neer om ongeveer 20u40 Belgische tijd voor de kust van Jones Island in San Juan Channel, vlakbij Orcas Island waar Anders woonde. Het toestel was een van de drie Air Force trainers die eigendom waren van Anders' Heritage Flight Museum in Burlington, Washington. Op videobeelden van het ongeluk die door omwonenden zijn gemaakt, is te zien hoe Anders faalt bij het optrekken aan de onderkant van een lus en het water raakt.

Anders was lid van NASA's derde groep astronauten die in 1963 werd gekozen en zijn enige ruimtevlucht was als piloot van de maanmodule van de Apollo 8-bemanning. Op 21 december 1968 was Anders, samen met missiecommandant Frank Borman en commandomodulepiloot James Lovell, de eerste die met NASA's Saturnus V-raket werd gelanceerd voor een zesdaagse missie om rond de maan te cirkelen. Drie dagen later kwamen Anders en zijn bemanningsleden in een baan om de maan, waar ze als eersten onze thuisplaneet zagen opdoemen achter de horizon van de maan. Anders' nu iconische kleurenfoto van “Earthrise” inspireerde de milieubeweging en werd gereproduceerd op een Amerikaanse postzegel.

“Het meest indrukwekkende aspect van de vlucht was (toen) we in een baan om de maan waren,” zei Bill Anders in een mondelinge geschiedenis van NASA uit 1997. "We gingen achteruit en ondersteboven, zagen de aarde of de zon niet echt, en toen we omdraaiden en ronddraaiden zagen we de eerste zonsopgang. Dat was verreweg het indrukwekkendste om deze delicate, kleurrijke bol, die er voor mij uitzag als een kerstboomversiering, te zien opkomen boven dit grimmige, lelijke maanlandschap." Anders was ook een van de eerste mensen die de andere kant van de maan in levenden lijve zag. Terwijl hij neerplofte in de Noordelijke Stille Oceaan, was Anders in totaal zes dagen, drie uur en 42 seconden in de ruimte, waarvan 20 uur om 10 banen om de maan te voltooien.

William Alison “Bill” Anders werd op 17 oktober 1933 geboren in Hong Kong, waar zijn vader toen gestationeerd was bij de Amerikaanse marine. Als kind verhuisde Anders met zijn familie naar Annapolis, Maryland en vervolgens naar China tot 1937, toen Japan binnenviel. Hij en zijn moeder vluchtten naar de Filippijnen en werden daarna herenigd met zijn vader, die gewond was geraakt in de oorlog, in San Diego, Californië.

Anders studeerde in 1955 af aan de U.S. Naval Academy in Annapolis met een Bachelor of Science in elektrotechniek. Daarna werd hij benoemd tot tweede luitenant bij de Amerikaanse luchtmacht, waar hij een vliegopleiding volgde, gedeeltelijk op de T-34 Mentor. Hij behaalde zijn wings in 1956 en diende als gevechtspiloot bij het 84e Fighter-Interceptor Squadron op Hamilton Air Force Base in Californië en het 57e Fighter-Interceptor Squadron in IJsland.

Bron: Space.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken