Foto: Galactic Energy

China's ruimtevaartsector heeft de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt. Het ruimtevaartprogramma van het land heeft een aantal belangrijke mijlpalen bereikt in zijn pogingen om de dominantie van de Verenigde Staten uit te dagen, de lancering van het Tiangong ruimtestation, de inzet van de Mars Zhurong rover in 2021 en het ophalen van maanmonsters van de achterkant van de maan. Nu ontwikkelt het Aziatische grootmacht een potentieel revolutionair nieuw raketlanceersysteem. Volgens een rapport van de South China Morning Post zou China hiermee de dominantie van SpaceX op het gebied van satellietlanceringen kunnen uitdagen. Het nieuwe systeem, ontwikkeld door het particuliere ruimtevaartbedrijf Galactic Energy, zal maglev-technologie gebruiken om satellieten met een ongelooflijke snelheid en efficiëntie naar de ruimte te brengen. Als alles volgens plan verloopt, kan het in 2028 operationeel zijn.

Het elektromagnetische lanceerplatform van Galactic Energy

De Chinese startup Galactic Energy heeft een track record van ambitieuze aankondigingen. Vorig jaar kondigde het bedrijf Pallas-1 aan, China's eerste herbruikbare raket. Nu zegt het particuliere ruimtevaartbedrijf dat het van plan is om in 2028 's werelds eerste elektromagnetische lanceerplatform te lanceren. De lancering van een herbruikbare raket zou Galactic Energy en de Chinese ruimtevaartindustrie in staat kunnen stellen om SpaceX uiteindelijk in te halen. De ontwikkeling van een operationeel lanceerplatform voor magneetraketten zou de industrie in theorie naar nieuwe hoogten kunnen brengen. Volgens het SCMP-rapport ontwikkelt Galactic Energy de nieuwe technologie in samenwerking met de Ziyang-regering in Sichuan en de China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC). Het systeem gebruikt supergeleidende magneten om een raket te versnellen tot supersonische snelheden voordat hij wordt ontstoken. Het proces is vergelijkbaar met een maglev trein die verticaal wordt gelanceerd. Het zou raketten versnellen tot snelheden boven Mach 1.

De opkomst van experimentele satellietlanceersystemen

Het nieuwe elektromagnetische lanceerplatformsysteem is een van de vele experimentele methoden die de manier waarop satellieten naar de ruimte worden gevlogen kunnen veranderen. Het Amerikaanse bedrijf SpinLaunch ontwikkelt bijvoorbeeld een enorme centrifuge die kleine ruimtevaartuigen naar de ruimte katapulteert. Het ruimtevaartuig zou een motor moeten opstarten voor de uiteindelijke lancering. Green Launch wil daarentegen nuttige ladingen rechtstreeks in een baan om de aarde schieten met behulp van een enorm ruimtekanon. Net als het elektromagnetische lanceersysteem zouden deze systemen brandstofkosten besparen. Bij een traditionele raketlancering is veel brandstof en energie nodig om de ontsnappingssnelheid te bereiken en naar een baan om de aarde te vliegen. Deze nieuwe experimentele systemen genereren een groot deel van die energie via het lanceerplatform, of in het geval van SpinLaunch, de centrifuge. Dit zou financieel enorm schelen in de brandstofkosten.

Volgens Li Ping, voorzitter van het Ziyang Commercial Space Launch Technology Research Institute, zou de elektromagnetische lanceerplatformtechnologie van Galactic Energy bovendien de laadcapaciteit kunnen verdubbelen. De lanceerbaan zou ook minder onderhoud vergen dan een traditioneel lanceerplatform. Dit zou een hoge lanceercadans mogelijk maken. Natuurlijk is er een risico dat het experimentele lanceersysteem niet werkt. Als het wel werkt, kan de beloning enorm zijn, omdat het de Chinese lanceersector een belangrijk voordeel kan geven ten opzichte van de concurrentie. De succesvolle introductie van elektromagnetische lanceertechnologie in de wereld zou vergelijkbaar zijn met de komst van de baanbrekende herbruikbare rakettechnologie van SpaceX.

Bron: Interesting Engineering

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1960

Het gebeurde toen

De eerste weersatelliet, TIROS 1, wordt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis met behulp van een Thor-Able draagraket succesvol in een baan om de Aarde gebracht. Dit was de eerste satelliet die gebouwd werd door NASA met als doel om onze planeet te bestuderen vanuit de ruimte en zond vanuit een baan om de Aarde met een zwart-wit camera televisiebeelden uit van het weer. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken