Foto: ESA/NASA

Europa zal de ruimte benutten voor een groenere toekomst, beslissende stappen zetten op het gebied van ruimte-exploratie en zorgen voor autonome toegang tot de ruimte, terwijl het een paradigmaverschuiving voorbereidt naar een meer concurrerende volgende generatie draagraketten. Deze beslissingen werden genomen op de jongste ESA Space Summit in Sevilla.

Regeringsministers die ESA's lidstaten, geassocieerde staten en samenwerkende staten vertegenwoordigen, hebben samen besloten Europa's ruimtevaartambities te versterken om de Europese burgers beter van dienst te kunnen zijn. Ondertussen moderniseert ESA de manier waarop het zijn programma's beheert, versnelt het zijn aankopen en vergroot het zijn rol als 'anchor customer' voor commerciële leveranciers, terwijl het tegelijkertijd de ontwikkeling van baanbrekende technologieën en programma's stimuleert.

Josef Aschbacher, directeur-generaal van ESA, zei: "Ruimtevaart is tegenwoordig veel meer dan ruimtewetenschap, verkenning met robots en mensen. De ruimte is van strategisch belang geworden voor de welvaart van elke natie. Ruimtevaartbeleid is klimaatbeleid, industriebeleid en veiligheidsbeleid. Het is een cruciaal instrument om mondiale uitdagingen aan te pakken. Ruimtevaart is een onderwerp geworden aan de mondiale onderhandelingstafel. Europa moet actief deelnemen aan dit gesprek."

Anna Christmann, federaal regeringscoördinator voor het Duitse lucht- en ruimtevaartbeleid, die vandaag de ESA-Raadsvergadering op ministerieel niveau voorzat, zei: "Vandaag hebben de ESA-lidstaten hun engagement voor een sterk ESA herbevestigd. Door dit te doen hebben de lidstaten de eerste stappen mogelijk gemaakt naar innovatieve en concurrerende benaderingen die een revolutie teweeg zullen brengen in de manier waarop Europa zijn toekomstige toegang tot de ruimte en zijn rol in de exploratie zal veiligstellen. Een sterk agentschap zal ook helpen om de ruimte beter te gebruiken om de klimaatverandering aan te pakken, wat iedereen op aarde ten goede zal komen. Ik kijk ernaar uit om op deze veelbelovende weg verder te gaan wanneer de lidstaten bijeenkomen voor de ESA-Raad op ministerieel niveau in Duitsland in 2025."

Foto: ESA

Versneld gebruik van de ruimte

Aardobservatiegegevens uit de ruimte waren cruciaal voor het identificeren van klimaatverandering. ESA zal Europa nu helpen om van monitoring over te stappen op beheer en het gebruik van de ruimte in te zetten voor klimaatactie, ter ondersteuning van nationale en Europese inspanningen om in 2050 koolstofneutraal te zijn. In samenwerking met internationale partners, van wie velen van buiten de ruimtevaartindustrie, zal ESA het gebruik van de ruimte voor een groene toekomst versnellen. Het zal voortbouwen op verschillende bestaande activiteiten van ESA, waaronder: de Green Transition Information Factory, die gebruik maakt van aardobservatiegegevens, cloud computing en geavanceerde analyses om beleidsmakers en industrieën te helpen bij de overgang naar koolstofneutraliteit; het Iris-systeem voor een op satellieten gebaseerde groenere luchtvaart; en inspanningen om ruimtegegevens te gebruiken voor groenere landbouw, energie en transport, die onlangs werden gecatalogiseerd in ESA's "groene dossier".

ESA heeft afgesproken om samen te werken met de directeur-generaal Klimaatactie van de EU, die leiding geeft aan de inspanningen van de Europese Commissie om klimaatverandering op EU- en internationaal niveau tegen te gaan. Tegelijkertijd zal ESA zich inspannen om de milieuvoetafdruk van alle ruimteprojecten gedurende hun hele levenscyclus actief te verminderen en een schone en duurzame ruimtevaartindustrie te bevorderen.

Klimaatverandering leidt tot orkanen en overstromingen die het leven en de welvaart in Europa bedreigen, net als natuurrampen zoals bosbranden en aardbevingen. Ondertussen zijn steeds meer satellieten in staat om op dergelijke noodsituaties te reageren. ESA zal het gebruik van de ruimte om op dergelijke noodsituaties te reageren versnellen door middel van de snelle en veerkrachtige crisisresponsversneller. De ministers hebben hun steun uitgesproken voor ESA om samen te werken met internationale partners, ook hier weer velen buiten de ruimtevaartindustrie, om de lidstaten een uitgebreide kloofanalyse te bieden. De wereld van vandaag wordt steeds afhankelijker van ruimtevaarttechnologieën. De versneller voor de bescherming van ruimtemiddelen is erop gericht ruimtevaarttechnologieën te beschermen tegen gevaren zoals ruimtepuin en ruimteweer. Tijdens de ruimtetop hebben de ministers publieke organisaties en commerciële ruimtevaartbedrijven uitgenodigd hun voornemen kenbaar te maken om in de komende maanden een Zero Debris Charter te ondertekenen.

Europa's rechtmatige plaats in de wereld bevestigen

De wereld staat op een scharnierpunt in de verkenning van de ruimte. In de afgelopen jaren is het landschap fundamenteel veranderd. Het zal de komende jaren nog sneller evolueren: in een baan om de aarde ontwikkelt zich een nieuwe economie die de verkenning van de ruimte in de jaren na de pensionering van het internationale ruimtestation zal transformeren; en particuliere bedrijven zorgen voor een revolutie in het landschap, van draagraketten tot verkenning. Tijdens de Space Summit lanceerden de ministers een wedstrijd tussen innovatieve bedrijven in Europa om een retourdienst voor ruimtevracht te leveren, waarbij een Europese commerciële dienstverlener in 2028 voorraden naar het internationale ruimtestation brengt en vracht naar de aarde terugbrengt. Het dienstvoertuig kan zich ontwikkelen tot een bemanningsvoertuig en uiteindelijk andere bestemmingen bedienen, als de lidstaten dat willen.

Overheidsfinanciering voor de eerste fasen van het project is al verzekerd, en via de competitie wordt gezocht naar particuliere bijdragen. De tweede fase zal deel uitmaken van de voorstellen voor de volgende vergadering van de ESA-Raad op ministerieel niveau in 2025. Door een beslissing te nemen op de Space Summit van vandaag kan ESA onmiddellijk aan de slag om de ambitieuze mijlpaal van 2028 te halen. De draagraketten Ariane 6 en Vega-C garanderen Europa binnenkort toegang tot de ruimte, maar het marktparadigma voor draagraketten is radicaal veranderd. Europa moet de technische en industriële capaciteit behouden voor ononderbroken toegang tot de ruimte. De ministers hebben een nieuwe concurrerende Europese ambitie op het gebied van ruimtetransport gelanceerd om Europa in staat te stellen zijn commerciële positie terug te winnen, de behoefte aan overheidsfinanciering te verminderen en zijn plaats in de wereld te behouden door van ESA een belangrijke klant en facilitator van commerciële ruimtevaartactiviteiten en -diensten te maken.

Volgende stappen

ESA zal samenwerken met de EU om de Europese vraag naar ruimtediensten te coördineren, waarmee de rol van ESA als het agentschap in het hart van de Europese ruimtevaartambities wordt aangetoond. De besluiten van vandaag zijn genomen in een resolutie die gebaseerd is op het voorstel van de directeur-generaal van ESA om Europa's ambities voor een groene en duurzame toekomst, toegang tot de ruimte en verkenning van de ruimte kracht bij te zetten. Zij vormen een verdere belangrijke stap in de richting van de bijeenkomst van de Raad op ministerieel niveau in 2025. De directeur-generaal van het ESA zal een "ESA 2040"-strategie voorstellen die samen met de ESA-lidstaten moet worden voorbereid en begin 2024 klaar moet zijn om als basis te dienen voor de bijeenkomst in 2025.

Bron: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken