Foto: NASA

De Amerikaanse astronaut Frank Borman, die in 1968 gezagvoerder was van de Apollo 8 ruimtemissie naar de maan, is op 95-jarige leeftijd overleden. Borman was een gewezen gevechtspiloot bij de Amerikaanse luchtmacht en ging in totaal tweemaal de ruimte in. De Apollo 8 ruimtevlucht was de eerste missie waarbij de mens rond de maan vloog. NASA-directeur Bill Nelson noemt Borman 'een ware Amerikaanse held' en 'een van de besten van de NASA'.

Voor zijn carrière als astronaut was Frank Borman een ervaren gevechts- en testpiloot voor de Amerikaanse luchtmacht. Zo had hij maar liefst 3.600 vlieguren op zijn naam staan waarvan meer dan 3.000 vlieguren met gevechtsvliegtuigen. Hij maakte deel uit van de USAF Experimental Flight Test Pilot School in Californië en was één van de eerste vijf studenten die werd toegelaten tot de Aerospace Research Pilot School.

Frank Borman maakte deel uit van de tweede selectiegroep van NASA-astronauten en ging in december 1965 een eerste maal de ruimte tijdens de Gemini 7 ruimtevlucht. Tijdens deze missie verbleef hij samen met James Lovell 13 dagen en 18 uur in een baan om de aarde. Na zijn eerste ruimtemissie maakte Borman ook deel uit van de Apollo 1 onderzoekscommissie dat werd opgericht na het tragische ongeluk waarbij drie Amerikaanse astronauten om het leven kwamen tijdens een test met de Apollo 1 ruimtecapsule. Het hoogtepunt van Borman's ruimtecarrière was de Apollo 8 ruimtemissie. Tijdens deze eerste bemande ruimtevlucht om de maan was Borman gezagvoerder van de missie en verbleef hij in totaal 6 dagen en 3 uur in de ruimte. Samen met James Lovell en William Anders cirkelde hij in december 1968 tienmaal rond de maan waarna ze terugkeerden naar de aarde. Deze missie was één van de generale repitities voor de Apollo 11 landing op het maanoppervlak in 1969. Tijdens de Apollo 8 missie had echter Borman heel wat last van ruimteziekte. De Apollo 8 missie naar de maan is één van de meest gekende bemande ruimtevluchten aangezien tijdens deze ruimtemissie de bekende 'Earthrise' foto van de aarde werd gemaakt.  

In 1970 ging Frank Borman met pensioen bij zowel NASA alsook bij de Amerikaanse luchtmacht en werd hij adviseur voor de luchtvaartmaatschappij Eastern Air Lines. Hier werkte hij zich op tot bestuursvoorzitter. Voor zijn carrière ontving Frank Borman tal van prijzen en eretekens waaronder de Congressional Space Medal of Honor, de NASA Distinguished Service Medal en de Society of Experimental Test Pilots James H. Doolittle Award. In 1982 werd Borman ook opgenomen tot de International Space Hall of Fame. Frank Borman is op 95-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een beroerte. 

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse ruimteveer Challenger (STS-51-L) spat 73 seconden na de start van de lancering uit elkaar als gevolg van een brandstoflek in de rechterstuwraket. Zeven astronauten, waaronder de lerares Christa McAuliffe komen hierbij om het leven. Voor de Verenigde Staten, en de rest van de wereld die de lancering rechtstreeks volgden, was dit een grote ramp. De officiële onderzoekscommissie die na de ramp door toenmalig president Ronald Reagan werd ingesteld, concludeerde dat de waterstof en zuurstof, aan boord van de externe brandstoftank, in een grote wolk weliswaar zeer snel verbrandden, maar dat van explosieve verbranding geen sprake was. Het ruimteveer Challenger bevond zich midden in het inferno van de verbrandende brandstoffen en werd uiteindelijk uit elkaar gerukt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken