Computers vormen een integraal onderdeel van de ruimteverkenning en zorgen ervoor dat ze kunnen blijven werken wanneer ze ver weg zijn van de aarde. De ruimteomgeving is echter verre van ideaal voor computers om in te werken. Deeltjes met hoge energie kunnen zelfs geheugenbits doen kantelen, waardoor de opslag wordt aangetast en de computers worden beschadigd. NASA test nu een Radiation Tolerant Computer (RadPC) die is ontworpen om hogere stralingsniveaus aan te kunnen.
De reis naar de planeet Mars en terug is niet voor bangeriken. We hebben het niet over dagen, weken of maanden. Maar er zijn technologieën die kunnen helpen om een bemanning in relatief korte tijd van twee jaar naar Mars te vervoeren. Eén optie die NASA momenteel onderzoekt is nucleaire elektrische aandrijving, waarbij een kernreactor elektriciteit opwekt die gasvormige drijfgassen ioniseert, positief oplaadt en elektrisch versnelt om een ruimtevaartuig stuwkracht te geven.
Mensen verkennen de ruimte al bijna 70 jaar. Maar als we dachten dat al die ervaring het makkelijker voor ons zou maken om ons buiten onze planeet te wagen, dan heeft 2024 dat idee laten varen. Hoewel er dit jaar enkele grote successen zijn geboekt op het gebied van ruimteverkenning, zoals China die voor het eerst maanmonsters van de verre oever terugstuurt naar de aarde, een recordbrekende raket van een student en de allereerste privé-ruimtewandeling, zijn er ook enkele grote blunders geweest van NASA, SpaceX en andere organisaties van over de hele wereld. Van astronauten die gestrand zijn aan boord van een lek ruimtestation en neerstortende maanlanders tot een tuimelend zonnezeil, hier zijn enkele van de grootste problemen en mislukkingen op vlak van ruimtevaart van 2024.
De Europese Commissie en het Europees ruimteagentschap ESA ondertekenden op 16 december 2024 contracten met een industrieel consortium voor de ontwikkeling van een veilige connectiviteitsconstellatie met een totale kostprijs van 10,6 miljard euro (11,1 miljard dollar). Tijdens een ceremonie in Brussel ondertekenden ambtenaren van de Europese Commissie en ESA, samen met de algemeen directeuren van Eutelsat, Hispasat en SES, de contracten voor de ontwikkeling van de Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite (IRIS²) constellatie van meer dan 290 satellieten die begin 2031 in gebruik moeten worden genomen.
De Amerikaans gekozen president Donald Trump heeft Jared Isaacman, een miljardair die het bevel heeft gevoerd over twee commerciële ruimtevluchten van SpaceX, gekozen als de volgende NASA-directeur. Trump zei op 4 december 2024 in een bericht op Truth Social, de sociale mediasite waarbij hij is aangesloten, dat hij Isaacman heeft uitgekozen als volgende NASA-administrateur. Als de benoeming officieel is, moet deze door de Amerikaanse Senaat worden bevestigd. “Jared zal NASA's missie van ontdekking en inspiratie stimuleren en de weg vrijmaken voor baanbrekende prestaties op het gebied van ruimtewetenschap, -technologie en -verkenning.
In de jaren '40 van de vorige eeuw opperde sciencefictionauteur Isaac Asimov het idee van zonne-energie uit de ruimte. Hij stelde zich ruimtestations voor die zonne-energie konden verzamelen en de energie naar de aarde konden stralen. Zonne-energie uit de ruimte heeft een lange weg afgelegd sinds de tijd van Asimov. De academische wereld en de industrie hebben aangetoond dat het draadloos overbrengen van energie inderdaad mogelijk is. Nu, in 2024, is de opwinding over deze nieuwe technologie overgeslagen naar de durfkapitaalmarkt en is het een van de meest verrassende trends van het jaar geworden op het gebied van investeringen in de ruimtevaart. Ondanks het enthousiasme blijft er een kloof bestaan tussen wat technologisch mogelijk is en wat commercieel haalbaar is.
Satellieten zijn van grote waarde tijdens een militaire operatie bij de verzameling van inlichtingen. Daarom wordt in 2027 satelliet PAMI-1 gelanceerd, zo werd deze week bekendgemaakt. Deze satelliet gaat voor Nederland informatie vanuit de ruimte vergaren. De technologie wordt momenteel op eigen grondgebied ontwikkeld door Nederlandse bedrijven. Met de wereldwijde spanningen is een goede informatiepositie van groot belang voor Defensie. Satellieten kunnen hierbij helpen. Met camera’s en sensoren monitoren de systemen wat er op aarde gebeurt. Door de aanwezigheid van Nederland in de ruimte te vergroten, draagt Defensie bij aan een betere informatiepositie van eigen land, maar ook die van bondgenoten.
De eerste reeks nieuwe en krachtigere GPS-satellieten van het Amerikaanse Pentagon loopt acht tot elf maanden achter op het gewenste leveringsschema omdat hoofdaannemer Lockheed Martin problemen heeft met de productie van een aantal complexe onderdelen, aldus de Amerikaanse ruimtemacht Space Force. De eerste tien nieuwe “GPS IIIF”-satellieten zijn de eerste van een potentieel aantal van 22 in een programma van naar schatting 9,2 miljard dollar voor navigatiesatellieten met een grotere nauwkeurigheid en storingsbestendige signalen voor het GPS-systeem, dat wordt gebruikt voor gevoelige defensieprogramma's, zoals coördinaten voor slimme bommen, en civiele doeleinden zoals turn-by-turn rijrichtingen.
SpaceRISE, een consortium bestaande uit Eutelsat, Hispasat en SES, samen met andere kernleden, is verheugd aan te kondigen dat het van de Europese Commissie de opdracht heeft gekregen om IRIS², het baanbrekende multi-orbit connectiviteitssysteem van de Europese Unie, te ontwerpen, te leveren en te exploiteren. Deze mijlpaal is een cruciale stap op weg naar een veilige, veerkrachtige en autonome communicatie-infrastructuur voor Europa. IRIS² zal een transformerende rol spelen bij het versterken van de veerkracht van Europa, digitale soevereiniteit en low-latency connectiviteit voor alle EU-lidstaten.
NASA heeft onlangs de eerste vluchtgegevens en beelden van de Pathfinder Technology Demonstrator-4 (PTD-4) geëvalueerd en bevestigd dat de systemen van de kleine satelliet, waaronder de elektronica aan boord en de ondersteuningssystemen van de payload, zoals de kleine camera aan boord, goed zijn getest. Hierboven is een testopname van de aarde te zien die door de camera aan boord is gemaakt, kort nadat PTD-4 in een baan om de aarde was gekomen. Deze camera zal de technologiedemonstratie blijven fotograferen tijdens de missie. De nuttige lading wordt nu gebruikt voor het hoofddoel van de PTD-4 missie, de demonstratie van een nieuwe energie- en communicatietechnologie voor toekomstige ruimtevaartuigen.
Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.