Foto: NASA

Soms zien we foto's of filmpjes van grote langwerpige voorwerpen die met heel veel vuur en rook de lucht ingaan. Deze voorwerpen noemen we 'raketten' en zijn een vervoermiddel waarmee de mens naar de ruimte kan of waarmee we voorwerpen in de ruimte kunnen brengen. Wanneer een ruimteraket vertrekt of opstijgt spreken we van een 'lancering'. Al deze lanceringen vinden plaats op speciale lanceerbasissen waar de raketten ook vaak gemonteerd en in elkaar gezet worden. Ruimteraketten kunnen zowel klein alsook groot zijn en bestaan vaak uit meerdere onderdelen die we 'trappen' noemen. Elke trap, waarin zich brandstof bevindt, brengt de vracht of mensen steeds hoger en verder van onze planeet. 

Om een raket van de grond of de aarde te krijgen, is er een enorme kracht nodig en dit noemen we 'stuwkracht'. Deze stuwkracht wordt veroorzaakt door de verbranding van een brandstof waardoor er hete gassen ontstaan die met hoge snelheden uit de uitlaatpijp onderaan de raket komen. Dit is dus het vuur en de bijhorende rook onderaan de raket dat we zien bij een lancering. Het vuur komt er dus onderaan uit en zorgt er voor dat raket de andere kant, in de lucht, geduwd wordt. Mensen of satellieten bevinden zich steeds helemaal bovenaan in de raket aangezien dit het gedeelte is dat uiteindelijk de ruimte bereikt. 

In 1957 werd een raket In de Sovjet-Unie gelanceerd die de eerste satelliet in de ruimte bracht en in 1961 bracht een Sovjet ruimteraket voor het eerst ook een mens in de ruimte. Vandaag de dag kunnen sommige raketten ook hergebruikt worden doordat de onderste trap veilig terugkeert naar de aarde en deze vervolgens opnieuw kan gebruikt worden. Op deze manier wordt ruimtevaart goedkoper en milieuvriendelijker. 

Zelf een raket maken

Wist je dat zelf een raket kan maken? Dit zijn zogeheten 'waterraketten' en dit kan je eenvoudig zelf maken met een plastic fles. De plastic fles vul je voor een deel met water. Daarna sluit je de fles weer af, zet je hem op een zelf gemaakt lanceerplatform of gewoon een paaltje en pomp je lucht in de waterraket zodat er druk op komt te staan. Omdat je er lucht blijft in pompen, loopt de druk binnenin de fles zo hoog op dat de druk van het water op de kurk te groot wordt. Het water spuit er dan uit en de waterraket vliegt met grote kracht en snelheid de lucht in. Hier kan je alvast meer leren over waterraketten en hoe je deze kan bouwen!

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1985

Het gebeurde toen

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana wordt een Ariane 3 raket gelanceerd met aan boor de twee communicatiesatellieten GStar 1 en Télécom 1B. Deze communicatiesatellieten werd in de ruimte gebracht in opdracht van de Amerikaanse operator GTE en de Franse operator France Télécom. Dit was de derde lancering van een Europese Ariane 3 raket. De Ariane 3 raket werd tussen 1984 en 1989 elf maal gebruikt voor het lanceren van satellieten en was een verbeterde versie van de Ariane 1 raket. Van de elf lanceringen waren er tien succesvol. Foto: CNES

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken