Foto: NASA

Ja, de ruimte is een zeer gevaarlijke omgeving voor de mens! De mens kan onmogelijk zonder goede bescherming of extra middelen leven in de ruimte. Zo is er om te beginnen al geen luchtdruk en zuurstof in de ruimte waardoor de mens niet kan ademen. De ruimte is dus een vacuüm en hierdoor kunnen geluidsgolven zich ook niet verplaatsen. Daarnaast zit de ruimte ook vol met allerlei straling die heel gevaarlijk is. Veel van deze straling is afkomstig van de zon en infrarode en ultraviolette straling. Daarnaast bevindt er zich in de ruimte ook röntgenstraling, gammastralen en kosmische stralen afkomstig van andere sterrenstelsels. In de ruimte is het ook extreem koud. Zo kan de temperatuur er weg van het zonlicht dalen tot ongeveer -270 graden Celsius. 

Om ons te beschermen tegen al deze zaken dragen ruimtevaarders speciale ruimtepakken wanneer ze zich buiten een ruimtestation of ruimtevaartuig begeven. Deze ruimtepakken worden gedragen tijdens zogeheten 'ruimtewandelingen' en moeten de mens voldoende beschermen bieden. Het vizier van een ruimtepak heeft ook vaak een opvallende gouden laag om de schadelijke effecten van zonnestralen te beperken voor de ogen. Bemande ruimtevaartuigen worden dan weer voorzien van drukcabines die voor bescherming moeten zorgen. Hierdoor hoeft men in een ruimtevaartuig dat zich in de ruimte bevindt geen speciaal ruimtepak te dragen, tenzij tijdens de lancering en terugkeer naar de aarde. 

Je ontploft niet in de ruimte

Vaak zie je in Hollywood-films dat een ongeval met een mens in de ruimte wordt voorgesteld alsof het lichaam ontploft of uit elkaar spat. Dit klopt helemaal niet en dient gewoon voor het spektakel. Stel dat je zonder bescherming toch in de ruimte zou terechtkomen, zou je het één tot maximum twee minuten lang volhouden waarna je sterft. Door de afwezigheid van druk gaan de lichaamssappen koken waardoor het volledige lichaam gaat opzwellen tot ongeveer tweemaal het oorspronkelijke volume. De soepele huid van een menselijk lichaam zorgt er dan weer voor dat het lichaam niet uit elkaar spat. Het gebrek aan zuurstof betekent dan weer dat de voorraad zuurstof in je lichaam na vijftien seconden op is met als gevolg dat je het bewustzijn verliest. Je adem inhouden is ook geen goed idee aangezien je longen uit elkaar spatten doordat het vacuüm alle zuurstof zou naar buiten trekken. Kortom: je gaat best niet de ruimte in zonder een speciaal ruimtepak!     

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1930

Het gebeurde toen

De Duitse astronomen Arnold Schwassmann en Arno Arthur Wachmann ontdekken de komeet 73P/Schwassmann-Wachmann die ook gekend is als Schwassmann-Wachmann 3. De ontdekking was zeer toevallig aangezien de sterrenkundigen zochten naar een planetoïde op fotografische platen. In 1995 begon deze komeet uit elkaar te vallen en in april 2006 fotografeerde de Hubble ruimtetelescoop tientallen stukken. Eind april en begin mei 2006 passeerden de brokstukken de Aarde op een afstand van ongeveer 11,9 miljoen kilometer. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken