Foto: NASA

NASA-astronaute Loral O'Hara en twee kosmonauten zijn vrijdag 15 september veilig aangekomen in het internationale ruimtestation, waarmee het aantal bewoners voor de komende week op 10 komt. Het Sojoez MS-24 ruimtevaartuig met aan boord de Amerikaanse astronaute O'Hara en de twee Russische kosmonauten Oleg Kononenko en Nikolai Chub koppelde zich probleemloos vast aan de Rassvet module van het ruimtestation. Het aanmeren gebeurde ongeveer drie uur na de lancering van de bemanning met een Russische Sjoez raket vanaf het Baikonur Cosmodrome in Kazachstan.

O'Hara, Kononenko en Chub zullen zich aan boord van het ruimtestation bij de bemanning van Expeditie 69 voegen. O'Hara, die aan een verblijf van zes maanden aan boord van de ruimtepost begint, en Kononenko en Chub, die allebei een jaar zullen doorbrengen in het ruimtestation, zullen werken aan wetenschap en onderzoek op het gebied van technologische ontwikkeling, aardwetenschappen, biologie en menselijk onderzoek ten behoeve van iedereen. Dit is de eerste ruimtevlucht voor O'Hara, de vijfde voor Kononenko en de eerste voor Chub. Expeditie 70 begint op woensdag 27 september, na het vertrek van de recordbrekende NASA-astronaut Frank Rubio en de Russische kosmonauten Sergey Prokopyev en Dmitri Petelin. Rubio brak onlangs het record voor langste ruimtevlucht door een Amerikaan. Na een verblijf van een jaar aan boord van het ruimtestation zal het trio op 27 september 2023 landen in Kazachstan. Rubio zal dan in totaal 371 dagen in de ruimte hebben doorgebracht, de langste ruimtevlucht ooit door een Amerikaanse astronaut.

Kononenko en Chub zullen twee keer zoveel tijd in de ruimte doorbrengen als de Amerikaanse astronaute O'Hara om een kort bezoek mogelijk te maken van Marina Vasileyeva, een voormalige stewardess die geselecteerd is om de Republiek Wit-Rusland te vertegenwoordigen en die met Sojoez MS-25 vliegt onder een overeenkomst met het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos. Na ongeveer een week aan boord van het ruimtestationstation zal Vasileyeva terugkeren naar de aarde met O'Hara en Soyuz MS-25 commandant Oleg Novitsky. Als het verblijf van Kononenko en Chub 365 dagen of langer duurt, zullen ze de achtste en negende Russen zijn die een jaar in de ruimte hebben doorgebracht en de derde en vierde kosmonauten die dat aan boord van het internationale ruimtestation hebben gedaan. Tijdens hun verblijf in het ruimtestation zullen Kononenko, Chub en O'Hara de aankomst en het vertrek van verschillende bezoekende voertuigen meemaken, onderhoud en ruimtewandelingen (extravehicular activities of EVAs) uitvoeren om het complex in de ruimte draaiende te houden en honderden wetenschappelijke experimenten uitvoeren.

Momenteel bevinden zich tien ruimtevaarders aan boord van het ISS ruimtestation waardonder
ook de Deense ruimtevaarders Andreas Morgensen - Foto: NASA TV

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse ruimteveer Challenger (STS-51-L) spat 73 seconden na de start van de lancering uit elkaar als gevolg van een brandstoflek in de rechterstuwraket. Zeven astronauten, waaronder de lerares Christa McAuliffe komen hierbij om het leven. Voor de Verenigde Staten, en de rest van de wereld die de lancering rechtstreeks volgden, was dit een grote ramp. De officiële onderzoekscommissie die na de ramp door toenmalig president Ronald Reagan werd ingesteld, concludeerde dat de waterstof en zuurstof, aan boord van de externe brandstoftank, in een grote wolk weliswaar zeer snel verbrandden, maar dat van explosieve verbranding geen sprake was. Het ruimteveer Challenger bevond zich midden in het inferno van de verbrandende brandstoffen en werd uiteindelijk uit elkaar gerukt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken