Landing van een Sojoez ruimtecapsule
Foto: NASA

In de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 mei 2013 zijn drie ruimtevaarders terug naar de Aarde gekeerd na een verblijf van meer dan zes maanden aan boord van het internationale ruimtestation ISS. De Russische kosmonaut Roman Romanenko koppelde zich samen met de Canadese ruimtevaarder Chris Hadfield en de Amerikaanse astronaut Thomas Marshburn aan boord van de Sojoez TMA-07M omstreeks 01u08 Belgische tijd los van het ISS waarna de drie begonnen aan hun terugreis naar de Aarde.

Twee en een half uur na het ontkoppelen van de Sojoez ruimtecapsule werd de raketmotor van de Sojoez TMA-07M gedurende 4 minuten en 43 seconden lang tot ontbranding gebracht zodat de snelheid van het ruimtetuig zakte. Uiteindelijk werden de drie segmenten, die samen het Sojoez ruimtetuig vormen, om 04u05 Belgische tijd van elkaar afgestoten zodat de terugkeercapsule met daarin de ruimtevaarders kon beginnen aan de afdaling in de atmosfeer van de Aarde. Tijdens de terugkeer in de atmosfeer ondervonden de drie ruimtevaarders een maximale valversnelling van 4,3 g. Tijdens het laatste deel van de terugkeer werd een grote parachute geopend waardoor de snelheid van de terugkeercapsule terugliep tot 7,2 meter per seconde. De afdaling verliep helemaal zoals voorzien en de capsule landde uiteindelijk om 04u31 Belgische tijd in de verlaten steppe van Kazachstan. Meteen na de landing begonnen gespecialiseerde Russische reddingsteams met het losmaken van de drie ruimtevaarders zodat deze één voor één uit de kleine capsule konden gehaald worden. Na een eerste, korte evaluatie bleken de drie ruimtevaarders in goede conditie te zijn.

Roman Romanenko, Chris Hadfield en Thomas Marshburn werden op 19 december 2012 gelanceerd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan. Aan boord van het ruimtestation maakten zij deel uit van de Expedition 34 en 35 crews. Tijdens hun langdurig verblijf aan boord van het ISS kregen de drie tweemaal het bezoek van een Russische Progress vrachtmodule en van het Amerikaanse commerciële Dragon bevoorradingstuig. Enkele dagen geleden voerde Thomas Marshburn ook een ruimtewandeling uit waarbij een lek in het koelsysteem van het ISS werd gedicht. De Canadees Chris Hadfield werd tijdens zijn verblijf aan boord van het ISS de populairste ruimtevaarder ter wereld. Hadfield werd sinds maart 2013 ook de eerste Candese gezagvoerder van het ISS en doordat hij ondermeer leuke educatieve filmpjes op het internet plaatste over het leven aan boord van het ruimtestation werd hij de populairste ruimtevaarder van de laatste jaren. Terwijl de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA al jaren investeert om ruimtevaart bij het grote publiek opnieuw 'hip' te maken, werden de filmpjes van Hadfield op YouTube de afgelopen maanden al meer dan 25 miljoen maal bekeken. De Canadees is ook een zeer actieve 'twitteraar' en heeft maar liefst 750 000 volgers op Twitter. De grote kracht achter de populariteit van Chris Hadfield zit hem in het feit dat de ruimtevaarder tijdens zijn ruimtemissie de tijd nam om vragen te beantwoorden afkomstig van 'gewone' mensen op Aarde.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1687

Het gebeurde toen

Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken