Lancering van de STS-30 missie.
Foto: NASA

De 29ste Amerikaanse Space Shuttle missie ging op 4 mei 1989 van start toen het ruimteveer Atlantis voor een vierde maal de ruimte inging. Deze missie stond helemaal in het teken van de planeet Venus aangezien zich in het laadruim van het ruimteveer de Magellan ruimtesonde bevond die na een reis van 15 maanden voor het eerst een gedetailleerde kaart moest maken van het oppervlak van deze planeet. Naast het Magellan ruimtetuig bevonden zich ook 5 astronauten aan boord van de Atlantis. Dit was de eerste maal dat een planetaire sonde in de ruimte gebracht werd door middel van een ruimteveer. Op enkele kleine technische problemen na bleek deze missie een groot succes te zijn. Dankzij de succesvolle Magellan ruimtemissie hebben wetenschappers nauwkeurige kaarten van 98% van het Venusoppervlak door middel van geavanceerde radartechnologie. Magellan blijft tot op heden nog steeds één van de meest succesvolle verkenners van de planeet Venus.

Crew info

Van de vijf bemanningsleden aan boord van het ruimteveer was Norman Thagard diegene met de meeste ervaring aangezien hij voor deze STS-30 missie al twee maal eerder de ruimte inging met een ruimteveer tijdens de STS-7 en STS-51-B missies. Gezagvoerder van de Atlantis tijdens deze missie was David M. Walker die eerder tijdens de STS-51-A missie in 1984 piloot was aan boord van het ruimteveer Discovery. Walker werd tijdens deze STS-30 missie in de cockpit bijgestaan door piloot Ronald J. Grabe die in 1985 al eens eerder piloot was geweest aan boord van een ruimteveer tijdens de STS-51-J missie. Naast Norman Thagard bevonden zich nog twee Mission Specialists aan boord van de Atlantis. Voor astronaut Mark C. Lee was dit zijn eerste ruimtevlucht. Later zou Lee nog driemaal de ruimte in gaan. De derde Mission Specialist tijdens deze STS-30 missie was de astronaute Mary L. Cleave die in 1985 al een eerste maal de ruimte was ingeweest tijdens de STS-61-B missie.


De STS-30 crew - Foto: NASA

Lancering en missie

De vierde lancering van het ruimteveer Atlantis was oorspronkelijk voorzien voor 28 april 1989 maar wegens een probleem met een pomp in Space Shuttle Engine 1 werd de lancering 31 seconden voor vertrek stopgezet. Een tweede lanceerpoging op 4 mei werd eveneens stopgezet wegens slechte weersomstandigheden boven het Kennedy Space Center maar uiteindelijk steeg het ruimteveer Atlantis diezelfde dag toch nog op van op het lanceercomplex 39-B waarna deze zich met zijn crew in een lage baan om onze planeet bevond op een hoogte van ongeveer 360 kilometer. Zes uur en veertien minuten na de lancering werd de Magellan ruimtesonde met succes uitgezet in een baan om de Aarde en zoals gepland bracht de Inertial Upper Stage (IUS) rakettrap het tuig in zijn juiste baan naar Venus waar het uiteindelijk 15 maanden later zou aankomen. De Magellan ruimtesonde had een gewicht van 1 035 kilogram. Dit was de eerste maal dat Amerika opnieuw een ruimtetuig naar een andere planeet stuurde sinds de lanceringen van de twee Voyager ruimtesondes in 1977.


De Magellan ruimtesonde wordt uitgezet in een baan om de Aarde - Foto: NASA

Naast het uitzetten van de Magellan ruimtesonde had de bemanning van de Atlantis nog tal van andere taken af te werken. Zo vlogen in het middeck van het ruimteveer ondermeer drie experimenten mee die al eens eerder de ruimte in geweest waren. In het laadruim van het ruimteveer werden onder andere video camera’s gemonteerd die stormen op Aarde moesten filmen in het kader van het Mesoscale Lightning Experiment. Mission Specialist Cleave gebruikte een draagbare computer om het Fluids Experiment Appartus (FEA) mee uit te voeren. Het ruimteveer Atlantis werd tijdens deze missie ook gebruikt als calibratie object voor een experiment met electro-optische sensoren op de Air Force Maui Optical Station in Hawaï. Uiteindelijk keerden de vijf astronauten op 8 mei terug naar de Aarde en landde het ruimteveer op landingsbaan 22 van de Edwards Air Force Base in Californië waarna het op 15 mei opnieuw overgevlogen werd naar het Kennedy Space Center in Florida.

Cijfers en overzicht

  • 29ste bemande Amerikaanse Space Shuttle missie
  • Aantal astronauten: 5
  • Duur missie: 4 dagen, 56 minuten
  • Aantal omwentelingen: 65
  • Baan coördinaten: 360 kilometer
  • Hellingshoek van de baan: 28,9°
  • Afgelegde afstand: 2 706 912 kilometer
Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1978

Het gebeurde toen

Lancering van de International Ultraviolet Explorer (IUE) ruimtetelescoop. IUE was de eerste astronomische satelliet in een hoge omloopbaan rond de Aarde. Deze ruimtetelescoop kon ultraviolette straling waarnemen die niet door de ozonlaag kan penetreren en daarom niet waarneembaar is met telescopen op Aarde. Belangrijke observaties van de IUE waren ondermeer de komeet van Halley die in 1986 het binnenste deel van het zonnestelsel bezocht, de eerste observatie vanuit de ruimte van de met het blote oog zichtbare supernova SN 1987A en de evolutie van de atmosfeer van Jupiter na de inslag van Komeet Shoemaker-Levy 9 in 1994. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken