Sterrenbeelden aan de sterrenhemel.
Foto: Babak Tafresh

Algemeen

Het sterrenbeeld Veulen is het op één na kleinste sterrenbeeld (Crux is het kleinste) en maakt deel uit van de noordelijke sterrenhemel. Dit kleine sterrenbeeld bevat geen heldere sterren. Ondanks zijn kleine grootte werd het wel opgenomen in de 48 sterrenbeelden van Ptolemaeus.

Mythologie

Equuleus wordt in de Griekse mythologie vaak gelinkt aan Hippolyte die de dochter was van de centaur Chiron. Equuleus, wordt daarnaast ook geassocieerd met Celeris, dit was een veulen dat door Mercurius als geschenk werd gegeven aan Castor. 

Equuleus

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Aquarius
  • Delphinus
  • Pegasus

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Er zijn weinig variabele sterren in dit sterrenbeeld. Slechts 25 zijn er gekend. γ Equ is een alpha CVn ster, variërend tussen magnitudes 4.58m en 4.77m in een periode van ongeveer 12,5 minuten. R Equ is een Mira variabele met magnitudes die variëren tussen de 8.0m en 15.7m in ongeveer 261 dagen. Equuleus bevat ook enkele interessante dubbelsterren. γ Equ bestaat uit een primaire ster van magnitude 4,7m (lichtjes variabel) en een secundaire ster van magnitude 11,6, gescheiden van elkaar op 2 boogseconden. ε bestaat uit vier sterren. De helderste drie hebben een magnitude van 6,0m - 6,3m en 7,2m.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Equuleus?

In het sterrenbeeld Veulen komen geen noemenswaardige deep-sky objecten voor of objecten uit de bekende Messierlijst. In dit sterrenbeeld bevinden zich wel enkele mooie sterrenstelsels maar om deze waar te nemen, heb je een middelgrote of grote telescoop nodig. Zo heeft het spiraalvormig sterrenstelsel NGC 7015 een schijnbare helderheid van magnitude 12,4. Dit sterrenstelsel werd op 29 september 1878 ontdekt door de Franse astronoom Édouard Jean-Marie Stephan en bevindt zich op een afstand van 212 miljoen lichtjaar van de Aarde. Een ander mooi sterrenstelsel in het sterrenbeeld Veulen is NGC 7040. Dit hemelobject werd op 18 augustus 1882 ontdekt door de Amerikaanse astronoom Mark W. Harrington en heeft een schijnbare helderheid van magnitude 14 waardoor je een grote telescoop nodig hebt om dit waar te nemen. De diameter van dit spiraalvormig sterrenstelsel wordt geschat op 42 600 lichtjaar en het stelsel zelf bevindt zich op een afstand van 260 miljoen lichtjaar van ons.

Het prachtige sterrenstelsel NGC 7015 in het sterrenbeeld Veulen ,- Foto: Göran Nilsson

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta raket brengt de eerste Europese Meteosat weersatelliet in de ruimte. Dit was de eerste geostationaire weersatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en EUMETSAT. Deze satelliet had een diameter van 2,1 meter en had een gewicht van 280 kilogram. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken