De quasar PG 0052+251
Foto: NASA / ESA

Quasars zijn, na gammaflitsen en supernovae, de helderste en verste objecten die we kunnen waarnemen. Dit komt omdat het sterrenstelsels zijn die een zeer heldere kern hebben. Deze stelsels werden gevormd in een periode waarin het universum nog zeer jong was. Ze bevatten een grote hoeveelheid stof, jonge sterren en gas. Dergelijke objecten werden ontdekt doordat ze zeer sterke radiostralen uitzenden.

Met een traditionele telescoop zijn quasars niet veel meer dan een lichtpuntje. Ze kregen de naam 'quasi stellar radio objects' en worden geclassificeerd met de afkorting QSO. In het centrum van een quasar bevindt zich een zeer sterk zwart gat dat alle jonge sterren en gas opslorpt waardoor een grote hoeveelheid straling vrijkomt. Deze straling kan zoveel energie hebben als van 100 sterrenstelsels. Dit verschijnsel duurt ongeveer enkele miljarden jaren tot alle materie uit het stelsel is opgeslorpt. De straling die wordt uitgezonden, staat loodrecht op het vlak van het sterrenstelsel. Deze wordt met grote snelheid de ruimte in geschoten en wordt ook wel een 'jets' of straalstroom genoemd. Wanneer de materie op is, zal de quasar uitdoven en zal het verder door het leven gaan als en gewoon sterrenstelsel. Hierdoor weten astronomen dat veel sterrenstelsels waarschijnlijk in de beginperiode van hun bestaan quasars waren. Om deze waar te nemen, moeten wetenschappers dus in het verleden kijken wat wil zeggen op zeer grote afstanden van de aarde.

Enkele quasars
Enkele quasars die gefotografeerd werden door de Hubble Space Telescope - Foto: NASA / ESA.

Vandaag de dag zijn er ongeveer 60 000 quasars bekend in het universum. De eerste werden ontdekt in 1950. Maarten Schmidt was de eerste astronoom die het spectrum van een quasar kon verkrijgen. Hij ontdekte hierdoor dat deze objecten zich op een zeer grote afstand van de Aarde bevinden. De dichtstbijzijnde quasar bevindt zich op een afstand van 780 miljoen lichtjaar en de verste op 13 miljard lichtjaar. De helderste quasar (3C 273)  bevindt zich in het sterrenbeeld Maagd en heeft een lichtkracht van ongeveer 2 biljoen maal die van onze zon. Quasars zijn eveneens ook heel helder in infrarood licht. Daarnaast zenden deze objecten ook nog energie uit via radiogolven, ultraviolet licht, röntgenstralingen en gammastralingen. Quasars zijn vrij zeldzaam. De reden hiervoor ligt aan het feit dat het zwarte gat, dat zich in het centrum bevindt, alle materie uit de omgeving opslorpt. Indien een quasar wil blijven overleven, zal deze ongeveer evenveel energie opslokken per jaar als 10 zonmassa’s. Astronomen vermoeden dat dergelijke objecten ongeveer 10 miljoen jaar actief zijn en daarna uitdoven tot een gewoon sterrenstelsel.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1687

Het gebeurde toen

Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken