ISON gezien door de camera's van de SOHO ruimtesonde
Foto: ESA / NASA

Vandaag, 28 november 2013, is het eindelijk zover! Op deze dag maakt komeet ISON zijn scheervlucht langs de Zon. Dit is een unieke gebeurtenis waar veel mensen over de hele wereld al lang naar uitkijken aangezien we nu bijna weten of deze komeet zijn periheliumpassage zal overleven of niet? Ondanks het feit dat komeet ISON via telescopen op Aarde niet meer zichtbaar is, kunnen we de reis van deze komeet om de Zon toch rechtstreeks volgen dankzij enkele satellieten.

Komeet ISON werd in september 2012 ontdekt en kreeg al gauw de bijnaam 'komeet van de eeuw' aangezien deze komeet op 28 november 2013 op een afstand van 'slechts' één miljoen kilometer langs de Zon zou vliegen (perihelium). Op zijn reis naar de Zon zou deze komeet steeds helderder worden. De afgelopen weken was komeet ISON kort voor zonsopgang al met het blote oog zichtbaar. Deze komeet oogde echter als een zwak sterretje en om het object het best waar te nemen, had je een verrekijker nodig. Ondanks deze ietwat tegenvallende verschijning kan komeet ISON toch nog voor spektakel zorgen aan onze hemel. De komeet vliegt om de Zon heen waarna deze terugkeert naar de buitenste regione van het zonnestelsel. Op zijn terugweg kan deze komeet vanop Aarde beter te zien zijn. Helaas is dit nog niet zeker aangezien het gedrag van kometen onvoorspelbaar is. Veel zal afhangen van het feit of deze komeet zijn passage langs de Zon zal overleven of niet. Zo bestaat er een kans dat de twee kilometer grote komeet uit elkaar kan vallen. Daarnaast is onze ster, de Zon, momenteel ook heel actief en worden er regelmatig zonnevlammen en plasmawolken de ruimte ingeslingerd. In 2007 waren astronomen getuige van een bijzondere gebeurtenis waarbij een plasmawolk van de Zon de staart van komeet Encke afrukte. Ook dit fenomeen kan zich bij komeet ISON voordoen.

Laatste beelden komeet ISON

Komeet ISONKomeet ISON gezien op 27 november 2013 door de SOHO ruimtesonde - Foto: NASA / ESA

ISON
Komeet ISON op 28 november 2013 om 14u00 Belgisch tijd - Foto: NASA / ESA

komeet ISON

Komeet ISON
Op beelden afkomstig van de STEREO satellieten lijkt het erop dat komeet ISON verdampt is - Foto: NASA

Volg komeet ISON LIVE

Ondanks het feit dat deze komeet vanop Aarde met telescopen niet meer zichtbaar is, kunnen we dit hemelobject nog steeds in real-time volgen. Zo bevinden er zich verschillende satellieten in de ruimte die de Zon continu in de gaten houden waardoor we nu ook komeet ISON naar de Zon zien scheren. Eén van deze satellieten is het Amerikaans-Europese Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) dat de komeet sinds woensdag 27 november in beeld heeft. Ook andere satellieten, zoals het Solar Dynamics Observatory (SDO), zullen de scheervlucht van komeet ISON om de Zon op 28 november 2013 in beeld brengen. Dankzij een speciale pagina op onze populaire website Poollicht.be kan u de passage van komeet ISON op de voet volgen aan de hand van gegevens afkomstig van de SOHO en SDO ruimtesondes. Hieronder kan u enkele links terugvinden waar u komeet ISON in real-time kan volgen:

OPGELET: Onderneem zelf geen pogingen om komeet ISON op te zoeken. Deze komeet bevindt zich momenteel zo dicht bij de Zon dat deze vanop Aarde niet meer zichtbaar is. Pas binnen een week zal komeet ISON, indien deze zijn passage langs de Zon overleeft, terug te zien zijn. Probeer dus momenteel NIET om de komeet met een verrekijker of telescoop op te zoeken!

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken