Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

China heeft op vrijdag 13 januari met succes een geostationaire weersatelliet in de ruimte gebracht. Vanop het Xichang Satellite Launch Center vertrok om 01u56 Belgische tijd de 23ste CZ-3A draagraket met in zijn vrachtruim de FengYun-2F kunstmaan. Net als zijn voorgangers werd ook de FengYun-2F weersatelliet ontwikkeld door de Shangai Academy of Space Flight Technology (SAST) en de China Academy of Space Technology (CAST).

Elke FengYun weersatelliet heeft een gewicht van 1,3 ton en heeft een diameter van 2,1 meter. Eénmaal aangekomen in zijn geostationaire baan op een hoogte van ongeveer 36 000 kilometer draait de satelliet 100 maal per pinuut om zijn as. Tijdens elke omwenteling voeren de instrumenten aan boord van de satelliet metingen uit. Het IVISSR-instrument aan boord van de FengYun-2F satelliet is een radiometer waarmee wetenschappers ondermeer de temperatuur van het zeewater, de temperatuur van de atmosfeer, de temperatuur van het aardoppervlak en de verschillende soorten wolken willen onderzoeken. Daarnaast werd de FengYun-2F ook uitgerust met een röntgenstralingsdetector waarmee men uitbarstingen op de zon wil in de gaten houden. De ontwikkeling van de Chinese geostationaire FengYun weersatellieten begon al in de jaren '80 maar het programma kende in het begin een enorme tegenslag. Toen de eerste satelliet in 1994 klaar werd gemaakt voor zijn lancering ontplofte de kunstmaan toen deze gevuld werd met brandstof. Bij de explosie kwam één technicus om het leven en raakten 31 andere gewond. Drie jaar later slaagde China er uiteindelijk in om de eerste FengYun weersatelliet in de ruimte te brengen. De FengYun-2F satelliet is inmiddels al de zesde Chinese FengYun kunstmaan die met succes in de ruimte werd gebracht. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken