Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

China heeft op donderdag 25 oktober 2012 met succes zijn zestiende satelliet voor het Beidou navigatiesysteem in de ruimte gebracht. Hierdoor komt het Chinese navigatiesysteem steeds dichter bij zijn officiële in gebruikstelling in China en zijn buurlanden waardoor dit positiebepalingssysteem een geduchte concurrent kan worden voor het Amerikaanse GPS of Europese Galileo systeem. 

De Beidou G6 navigatiesatelliet vertrok om 17u33 Belgische tijd vanop de Xichang lanceerbasis in het noordwesten van China en werd met een 345 ton zware CZ-3C draagraket uitgezet in een elliptische geosynchrone overdrachtbaan. Volgens Chinese media verliep de lancering probleemloos en zal de navigatiesatelliet zich de volgende dagen op eigen kracht tot in een geostationaire baan om de Aarde brengen. Deze satelliet werd gebouwd op een Chinees DFH-3B platform en heeft een gewicht van 3,8 ton. Dit was al de zesde lancering in 2012 van een Chinese Beidou navigatiesatelliet. Terwijl vier van deze kunstmanen in een middelhoge baan om de Aarde gebracht werden op een hoogte van 21 000 kilometer, bevinden de overige twee satellieten zich in een geostationaire baan op een hoogte van ongeveer 36 000 kilometer. In december 2011 activeerde China het navigatiesysteem al voor gouvernementele en militaire gebruikers als test en verwacht wordt dat het systeem halverwege 2013 zal kunnen gebruikt worden voor iedereen in China en zijn buurlanden. Het Chinese Beidou navigatiesysteem, dat ook gekend is onder de naam 'Compass Navigation Satellite System' (Compass), moet tegen 2020 uiteindelijk bestaan uit 35 satellieten die een wereldwijde dekking aanbieden. Hierdoor verwacht men dat dit systeem een grote concurrent zal worden voor het Amerikaanse GPS of Europese Galileo navigatiesysteem. Dit was de vijftiende Chinese lancering in 2012 en was meteen ook de achtste maal dat een CZ-3C draagraket werd gebruikt. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1922

Het gebeurde toen

De Belgisch-Amerikaanse astronoom George Van Biesbroeck ontdekt vanuit het Amerikaanse Wisconsin de planetoïde 990 Yerkes. Deze planetoïde zou om de 24 uur om zijn as draaien en zou een diameter hebben van ongeveer 18 kilometer. Foto: Smithsonian Institution

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken