Foto: Blue Origin

Op dinsdag 20 juli gaat het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin voor het eerst mensen kortstondig in de ruimte brengen met zijn New Shepard en bijhorende ruimtecapsule. Aan boord van deze nieuwe capsule zullen zich onder andere de miljardair en oprichter van Blue Origin Jeff Bezos bevinden alsook een 82-jarige Amerikaanse vrouw en de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen. Tijdens deze missie moet de New Shepard capsule een maximale hoogte beriken van ongeveer 100 kilometer waarna deze met parachutes moet terugkeren naar de aarde. De lancering is voorzien voor 15u00 Belgische tijd. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke commerciële ruimtevlucht hier LIVE volgen! 

Volg hier LIVE de lancering:

Eerste bemande ruimtevlucht met de New Shepard raket en capsule

Tijdens deze eerste bemande ruimtevlucht met de New Shepard zal de raket de bijhorende ruimtecapsule tot op een maximale hoogte brengen van ongeveer 100 kilometer waarna de capsule zal terugkeren naar de aarde met parachutes. Eenmaal de maximale hoogte bereikt wordt, zal de bemanning zich aan boord van de capsule zich enkele minuten in een gewichtloze omgeving bevinden waarna de terugkeer naar de aarde begint. Doordat de capsule niet in een vaste baan om de aarde wordt gebracht, keert deze na enkele minuten al terug naar het aardoppervlak en spreekt men van een 'suborbitale ruimtevlucht'. Het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, Blue Origin, werkt al jaren aan de ontwikkeling van de New Shepard raket en bijhorende capsule en voerde de afgelopen jaren verschillende succesvolle testvluchten uit. Uiteindelijk wil Blue Origin mensen tegen betaling kortstondig in de ruimte brengen. De lancering zal plaatsvinden vanop de Launch Site One lanceerbasis in Texas. Naast de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen zal tijdens deze eerste bemande ruimtemissie van Blue Origin ook de oprichter van Amazon en Blue Origin, Jeff Bezos, mee de ruimte ingaan. Ook de broer van Jeff Bezos, Mark Bezos, en de 82-jarige Amerikaanse vrouw Wally Funk gaan tijdens deze missie mee de ruimte in. Wally Funk maakte in de jaren '60 deel uit van de eerste lichting Amerikaanse vrouwelijke astronauten maar ging nooit de ruimte in. Wanneer de New Shepard ruimtecapsule op 20 juli succesvol de ruimte bereikt zal Wally Funk de oudste mens ooit zijn die ooit de ruimte inging. Ook de Nederlander Oliver Daemen zal tijdens deze ruimtevlucht een belangrijk record breken. Zo wordt hij op dat moment de jongste mens ooit die de ruimte inging.

Technische gegevens New Shepard raket en capsule

Lengte raket: 18 m
Diameter: 3,7 m
Leefruimte capsule: 15 m³
Raketmotor: 1 x BE-3
Aantal trappen: 1
Crew: 6 passagiers
Lanceerbasis: Launch Site One(Texas)
Fabrikant: Blue Origin

New Shepard
Lancering van een New Shepard met bijhorende ruimtecapsule - Foto: Blue Origin

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2000

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta II raket brengt vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië de Earth Observing-1 aardobservatiesatelliet in de ruimte. Deze satelliet maakte deel uit van NASA's New Millennium Program en kon dankzij het Advanced Land Imager instrument het aardoppervlak observeren in negen verschillende golflengtes. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken