Lancering van de 250ste Ariane 5.
Foto: John Kraus/ESA

Op dinsdag 26 november 2019 heeft een krachtige Ariane 5 raket met succes twee communicatiesatellieten in de ruimte gebracht. Eén van de vrachten aan boord van deze Ariane 5 was de eerste Egyptische militaire communicatiesatelliet. Dit was de 250ste lancering van een Europese Ariane raket sinds deze raket in december 1979 voor het eerst gelanceerd werd vanop de inmiddels vertrouwde basis in Frans-Guyana. 

Normaal had deze lancering vier dagen eerder moeten plaatsvinden maar omwille van een technisch probleem en slechte weersomstandigheden werd deze verschillende malen uitgesteld. Uiteindelijk vertrok de 51 meter lange Ariane 5 raket op 26 november 2019 omstreeks 22u23 Belgische tijd vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana, Zuid-Amerika. Ongeveer 27 minuten na de start van de lancering werd de Egyptische TIBA 1 satelliet uitgezet waarna het zeven minuten later de beurt was aan de Inmarsat GX5 satelliet. De TIBA 1 satelliet werd in 2016 besteld door Egypte en werd gebouwd door de twee ruimtevaartbedrijven Airbus Defense and Space en Thales Alenia Space. Deze communicatiesatelliet heeft een gewicht van 5,6 ton en werd gebouwd op een Eurostar E3000 platform. De volgende vijftien jaar zal TIBA 1 gebruikt worden voor civiele maar ook militaire communicatietoepassingen. De tweede satelliet die tijdens deze lancering in de ruimte werd gebracht, was de Inmarsat GX5 communicatiesatelliet. Dit is de vijfde satelliet uit het Global Xpress netwerk dat vooral werkt in de Ka-band en gebruikt wordt om breedband internet aan te bieden aan passagiers op vliegtuigen en schepen en ook voor militaire toepassingen. De Inmarsat GX5 satelliet heeft een gewicht van 4 ton en werd gebouwd door Thales Alenia Space. Deze meest geavanceerde satelliet uit het Global Xpress netwerk was de tiende Inmarsat satelliet die gelanceerd werd door door Arianespace en de 161ste satelliet die gebouwd werd door Thales Alenia Space en gelanceerd werd door Arianespace. In de volgende jaren plant Inmarsat nog eens vijf lanceringen van GX-satellieten. 

Voor het Europese lanceerbedrijf Arianespace was dit een heel bijzondere lancering aangezien dit de 250ste lancering was van een Ariane raket. Zo werd op 24 december 1979 voor het eerst een Ariane 1 raket gelanceerd vanuit Frans-Guyana. Dankzij het succes van de Ariane raketten kreeg Europa toegang tot de ruimte en werd Arianespace één van de meest succesvolle lanceerbedrijven ter wereld. Sinds de lancering van de eerste Ariane raket in 1979 tot op vandaag werden er verschillende versies van deze raket ontwikkeld die steeds zwaardere vrachten in de ruimte konden brengen. De afgelopen veertig jaar werden maar liefst 449 satellieten door diverse soorten Ariane raketten in de ruimte gebracht in opdracht van 124 klanten. Arianespace hoopt dit succes in de toekomst te kunnen verder zetten met de nieuwe Ariane 6 raket waarvan twee versies bestaan en die in 2020 een eerste testvlucht moet maken. Dit was meteen ook de 106de lancering van een krachtige Ariane 5 raket sinds deze in 1996 voor het eerst werd gelanceerd. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1922

Het gebeurde toen

De Belgisch-Amerikaanse astronoom George Van Biesbroeck ontdekt vanuit het Amerikaanse Wisconsin de planetoïde 990 Yerkes. Deze planetoïde zou om de 24 uur om zijn as draaien en zou een diameter hebben van ongeveer 18 kilometer. Foto: Smithsonian Institution

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken