Foto: NASA

Rusland heeft bekend gemaakt dat het binnenkort een onbemande Sojoez ruimtecapsule zal lanceren om de defecte Sojoez MS-22 capsule te vervangen die momenteel vastgehecht is aan het internationale ruimtestation ISS. Op 14 december 2022 ontstond er plots een lek van koelvloeistof aan de buitenzijde van de Sojoez MS-22 ruimtecapsule waardoor het niet meer duidelijk was of dit ruimtevaartuig ruimtevaarders veilig terug naar de aarde kon brengen. Met de onbemande Sojoez ruimtecapsule moeten uiteindelijk de drie ruimtevaarders Frank Rubio, Sergey Prokopyev en Dmitry Petelin veilig terugkeren naar de aarde.

Doordat de temperatuur aan boord van een bemand ruimtevaartuig bijzonder hoog kan oplopen wanneer deze terug de dampkring ingaat is koelvloeistof een essentieel onderdeel om de temperatuur binnenin een capsule onder controle te houden. Zo kan de temperatuur in een Sojoez ruimtecapsule tijdens de terugkeer naar de aarde oplopen tot 40 graden Celsius. Als gevolg van het koelvloeistoflek aan de Sojoez MS-22 wou men geen risico's nemen en gaat men het ruimtevaartuig nu vervangen. De onbemande Sojoez MS-23 ruimtecapsule moet op 20 februari gelanceerd worden vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan waarna het ruimtevaartuig zich automatisch moet vastmaken aan het internationale ruimtestation ISS. Volgens NASA is dit geen 'reddingsmissie' maar een vervanging van een ruimtevaartuig waar schade aan is. Nadat de Sojoez MS-23 aan het ruimtestation zal gekoppeld zijn, zal men enkele weken later de beschadigde Sojoez MS-22 ruimtecapsule loskoppelen en onbemand laten terugkeren naar de aarde. Aan boord van de MS-22 zullen zich wel wetenschappelijke experimenten en andere onderdelen bevinden waarop de eventuele hitte geen invloed heeft. Ingenieurs gaan de Sojoez MS-22 ook nauwkeurig bestuderen wanneer deze terugkeert naar de aarde om op deze manier meer te leren over de omstandigheden aan boord van een ruimtecapsule wanneer deze schade heeft opgelopen. 

Door de lancering van de onbemande Sojoez MS-23 is de planning voor bemande missies naar het ruimtestation nu wel aangepast. Wanneer Frank Rubio, Sergey Prokopyev en Dmitry Petelin gaan terugkeren naar de aarde is nog niet duidelijk aangezien de Sojoez MS-23 normaal in maart 2023 nieuwe ruimtevaarders naar het ISS had moeten brengen. De crew die hiervoor voorzien was, zal nu moeten wachten op hun lancering tot de Sojoez MS-24 ruimtecapsule klaar is. Ook NASA en het ruimtevaartbedrijf SpaceX hadden al plannen op tafel liggen om de drie ruimtevaarders Frank Rubio, Sergey Prokopyev en Dmitry Petelin eventueel terug te brengen naar de aarde met een Amerikaanse Crew Dragon ruimtecapsule indien Rusland hier niet tijdig zou in slagen.

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

10%

Dit gebeurde vandaag in 1923

Het gebeurde toen

Overlijden van de Amerikaanse astronoom Edward Emerson Barnard. Nadat hij in 1876 zijn eerste telescoop kocht, studeerde hij op 30-jarige leeftijd af als astronoom waarna hij ging werken bij het Lick Observatory in Californië. Hij ontdekte tussen 1881 en 1892 veertien kometen en de zwakke Ster van Barnard werd naar hem vernoemd nadat Barnard in 1916 ontdekte dat deze ster een zeer hoge eigenbeweging heeft, vergeleken met andere sterren. Deze ster is, na Alpha Centauri, de meest nabije ster van de Zon en is een bekende ster onder amateur-astronomen. Ook bestudeerde Barnard in 1892 een nova en was hij de eerste die de gasvormige emissies waarnam waaruit hij afleidde dat het hier ging om een ontplofte ster.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken