Foto: ESA-Science Office

Het Chinese bedrijf Shanghai Spacecom Satellite Technology heeft 943 miljoen dollar opgehaald voor de bouw van zijn G60 megaconstellatie van satellieten in een lage baan om de aarde. SSST heeft onlangs de serie A-financiering binnengehaald volgens nieuwsberichten van 1 februari, waarin een belangrijke investeerder wordt genoemd. De ronde werd geleid door een fonds dat is opgezet door het National Manufacturing Transformation and Upgrading Fund (NMTUF), meldde Reuters. Het G60 netwerk van satellieten moet de Chinese tegenhanger worden van het Starlink netwerk van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX. 

Andere investeerders waren onder andere Shanghai Alliance Investment, een durfkapitaalafdeling van de gemeentelijke overheid van Shanghai, CASSTAR, een durfkapitaal- en incubatorbedrijf dat uiteindelijk onder de Chinese Academie van Wetenschappen (CAS) valt, Guosheng Capital, Hengxu Capital en CAS Capital, dat ook onder CAS valt. De ontwikkeling komt op het moment dat SSST zich voorbereidt om te beginnen met de bouw van zijn 12.000 satellieten sterke "G60"-constellatie. De eerste 108 satellieten van de in totaal ongeveer 12.000 "G60 Starlink"-satellieten worden in 2024 gelanceerd.

SSST en CAS's Innovation Academy for Microsatellites (IAMCAS) richtten in 2022 Shanghai Gesi Aerospace Technology (Genesat) op om satellietproductiefaciliteiten op te zetten. De eerste flat-panel satelliet rolde in december 2023 van de lopende band in de G60 digitale satellietproductiefabriek in het Songjiang District in Shanghai. Genesat heeft onlangs fondsen geworven via investeringsvehikels van zowel de Chinese Academie van Wetenschappen als de overheid van Shanghai. SSST is waarschijnlijk de Chinese kant van het voormalige Chinees-Duitse KLEO Connect-constellatieproject. Die Chinees-Europese joint venture eindigde in bitterheid en lopende rechtszaken. Ondertussen is het Amerikaanse technologiebedrijf Rivada van plan om de frequenties die eerder werden toegewezen aan KLEO Connect te gebruiken voor zijn eigen constellatie. Documentatie die in april werd ingediend bij de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) en die waarschijnlijk betrekking heeft op het G60 Starlink-project, bevat plannen voor 36 polaire baanvlakken, elk gevuld met 36 satellieten, in totaal 1.296 ruimtevaartuigen. De satellieten zouden opereren in de Ku-, Q- en V-banden.

De plannen worden nu financieel en politiek gesteund. De regering van Shanghai heeft in oktober plannen aangekondigd om tegen 2025 een commercieel ecosysteem voor de ruimte te bevorderen. Het initiatief is gericht op het bevorderen van een end-to-end ecosysteem dat satellieten, lanceervoertuigen, aanverwante toepassingen en infrastructuur omvat. De doelstellingen omvatten het opbouwen van capaciteit voor een jaarlijkse productie van 50 commerciële raketten en 600 commerciële satellieten.

Chinese constellaties en implicaties

G60 Starlink is de tweede megaconstellatie voor communicatie in een lage baan om de aarde, na de oprichting van de China Satellite Network Group in 2021 om het nationale Guowang (SatNet)-project met 13.000 satellieten uit te voeren. Bovendien heeft het Chinese communicatiebedrijf Huawei plannen om tegen 2030 zijn eigen constellatie te bouwen, mogelijk met optische verbindingen. China's ontluikende megaconstellatieprojecten beloven kansen voor de commerciële aanbieders van lanceringsdiensten in het land, met een aantal startups die racen om grote, herbruikbare lanceervoertuigen met vloeibare stuwstof te ontwikkelen. CAS Space, weer ondergebracht bij CAS, streeft ernaar zijn Kinetica-2 raket in 2025 te lanceren, terwijl Landspace werkt aan een roestvrijstalen methalox-draagraket met de naam Zhuque-3. Space Pioneer mikt op juni om zijn Kinetica-2 raket te lanceren. Space Pioneer mikt op juni voor de lancering van zijn Falcon 9-klasse Tianlong-3 raket. Nieuwe commerciële lanceerplatforms op een commerciële ruimtehaven op het eiland Hainan zullen binnenkort worden gebruikt voor lanceringen. Dit zal een knelpunt voor startende lanceerders wegnemen.

Het initiatief is een van de vele om de algemene toegang van China tot de ruimte te vergroten en de bouw van megaconstellaties mogelijk te maken. Het staatsbedrijf CASC werkt ook aan het verhogen van de lanceersnelheid van zijn Long March 8 om de algehele lanceerfrequentie te verhogen. De geplande megaconstellaties voor communicatie beloven, samen met Amerikaanse projecten zoals Starlink van SpaceX, een betere wereldwijde internetverbinding. Deze ontwikkelingen brengen ook geopolitieke implicaties met zich mee die te maken hebben met nationale veiligheid, bewaking en technologische dominantie. Ze zullen ook vragen oproepen over ruimtepuin en satellietcoördinatie.

Bron: SpaceNews

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken