Foto: NASA

China heeft nuttige ladingen zoals wetenschappelijke instrumenten gekozen van een reeks internationale partners om mee te vliegen op de Chang'e-8 missie naar de zuidpool van de maan, waarmee het zijn ruimtediplomatie uitbreidt. De China National Space Administration (CNSA) kondigde op 24 april officieel de selectie aan van samenwerkingsprojecten voor de Chang'e-8 missie, die in 2028 of 2029 gelanceerd moet worden, waarbij 10 projecten uit 11 verschillende landen, regio's en één internationale organisatie zijn geselecteerd.

Het volgt op een aankondiging van 2023 van mogelijkheden om samen te werken in Chang'e-8, waarbij 200 kilogram aan nuttige lading beschikbaar werd gesteld. De gekozen nuttige ladingen omvatten multifunctionele robots, rovers en instrumenten voor astronomie en het analyseren van deeltjes, beeldvormers en een laserretroreflector. De missie omvat een Chinese rover, een Pakistaanse rover en, voor het eerst in een Chinese maanmissie, micro-rovers die gezamenlijk zijn ontwikkeld door een Turkse universiteit, een Chinese universiteit en een privébedrijf. De selectie omvat een aantal landen die zich al hebben aangesloten bij het door China geleide International Lunar Research Station (ILRS); een initiatief om een robotmaanbasis op te zetten die uiteindelijk astronauten zal ontvangen. Hiertoe behoren Rusland, Zuid-Afrika, Thailand, Turkije, Pakistan, Bahrein en Egypte. Iran en Peru zijn betrokken bij het ILRS-initiatief via hun lidmaatschap van de Asia-Pacific Space Cooperation Organization (APSCO), die ILRS-inspanningen ondersteunt en haar hoofdkantoor in Beijing heeft.

Chang'e-8 zal landen op een plateau bij Mons Mouton, ook bekend als Leibnitz Beta, vlakbij de zuidpool van de maan. In dit gebied bevinden zich permanent beschaduwde gebieden (Permanent Shadowed Regions, PSR's) die mogelijk koude vallen zijn voor vluchtige stoffen, waaronder waterijs. De missie en de geplande Chang'e-7 landingsmissie op de zuidpool in 2026 zijn voorlopers van de ILRS, waarvan de bouw zal beginnen in de jaren 2030. Chang'e-8 zal ISRU-technologieën (in-situ resource utilization) testen, met name het 3D-printen van stenen uit de maanbodem, om na te gaan of het mogelijk is om habitats te bouwen van lokale materialen. China heeft eerder verklaard dat het 50 landen wil aantrekken om deel te nemen aan de ILRS. Het staatsmedium Xinhua meldde op 24 april, onder vermelding van een hooggeplaatste CNSA-functionaris, dat in totaal 17 landen en internationale organisaties, evenals meer dan 50 internationale onderzoeksinstellingen, zich hadden aangesloten bij het ILRS-project. De individuele entiteiten die zich hadden aangemeld werden niet genoemd.

In eerdere berichtgeving is opgemerkt dat Rusland, Venezuela, Wit-Rusland, Pakistan, Azerbeidzjan, Zuid-Afrika, Egypte, Nicaragua, Thailand, Servië en Kazachstan en Senegal overeenkomsten en intentieverklaringen hebben ondertekend met betrekking tot het ILRS als deelnemers op nationaal niveau, waarbij Turkije zich naar verluidt ook heeft aangesloten. Een reeks subnationale entiteiten, zoals bedrijven, verenigingen en universiteiten, hebben zich ook aangesloten, waaronder groepen en bedrijven uit Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, Panama, Indonesië, Kenia, Ethiopië, Kirgizië, Kroatië, Sri Lanka en Hawaï. Het ILRS is een alternatieve visie voor de door de VS geleide Artemis-akkoorden en het Artemis-programma, waarbij China het initiatief positioneert als een collaboratieve, open wetenschappelijke onderneming te midden van bredere geopolitieke spanningen.

Overzicht Chang'e 8 nuttige ladingen:

  • Lunar surface multi-functional operation robot and mobile charging station (Hong Kong University of Science and Technology and the Hong Kong Polytechnic University).
  • Pakistan lunar rover (Space and Upper Atmosphere Research Commission of Pakistan (SUPARCO) and the International Society for Terrain-Vehicle Systems).
  • Intelligent exploration robot for challenging environments (two micro-rovers) (Middle East Technical University of Turkey, in partnership with Zhejiang University and commercial company Star.Vision).
  • Radio astronomy array (South African Radio Astronomy Observatory and the National Commission for Aerospace Research and Development of Peru).
  • Laser corner reflector array (National Institute for Nuclear Physics–Frascati National Laboratories, Italy).
  • Lunar plasma-dust environment sensor and the lunar ion and high-energy neutral particle analyzer (Russian Federal Space Agency and the Russian State Space Corporation).
  • Lunar neutron analyzer (Ministry of Higher Education, Science, Research and Innovation of Thailand and the National Astronomical Research Institute of Thailand).
  • Visible and infrared imaging system for the lunar surface (Bahrain National Space Science Agency and the Egyptian Space Agency).
  • Lunar potential monitor (Iranian Space Agency).

Bron: SpaceNews

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Ranger 4 slaagt er niet in om een zachte Maanlanding uit te voeren en slaat met een snelheid van 9 600 kilometer per uur te pletter op de achterkant van de Maan. Een fout in de computer aan boord van de ruimtesonde zorgde er voor dat de zonnepanelen en navigatiesystemen niet functioneerden waardoor het ruimtetuig te pletter sloeg en geen wetenschappelijke data doorstuurde. Ranger 4 werd op 23 april 1962 gelanceerd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis met als doel diverse gegevens over de Maan te verzamelen en tegelijk ervaring op te doen op vlak van apparatuur voor maan- en interplanetaire ruimtetuigen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken