Foto: Roscosmos/Natalya Berezhnaya

Ruslands Angara-A5 zware draagraket zal in de toekomst een belangrijke raket worden om satellieten en ruimtevaartuigen in een baan om de aarde te brengen vanaf het Vostochny Cosmodrome in het Russische verre oosten, zei Alexey Varochko, CEO van het Khrunichev Space Center. De chief executive van Chrojunicjev deed deze uitspraak na de eerste succesvolle testlancering van de Angara-A5 zware draagraket vanaf het Vostochny lanceerbasis op 11 april 2024.

"De productie van de draagraket begon op de productielocatie in Omsk. De raket werd gefabriceerd, afgeleverd bij de ruimtehaven en onderging alle voorbereidingsfasen. Vandaag is de dag die de streep heeft getrokken door deze lancering. De Angara-A5 zal een belangrijk voertuig zijn om zware satellieten en ruimtevaartuigen in een baan om de aarde te brengen vanaf dit Amoer-land," vertelde de chief executive aan verslaggevers. Russische specialisten hebben het werk aan het conceptuele ontwerp van de Angara-A5V raket met een door waterstof aangedreven trap inmiddels afgerond, zei Varochko. "Het werk zal worden voortgezet in het kader van het volgende 2025 programma om de Angara-A5V draagraket te creëren en de lancering ervan zal zeker plaatsvinden vanaf het Vostochny Cosmodrome," zei hij.

De Angara-A5 raket is op 11 april om 12 uur 's middags Moskou tijd (9 uur 's ochtends GMT) vertrokken vanop de Vostochny lanceerbasis in het Russische verre oosten na twee mislukte lanceerpogingen in de voorgaande twee dagen. Dit is de eerste testvlucht van de Angara-raket vanaf Vostochny in het oosten van Rusland. Voorheen werden deze raketten alleen gelanceerd vanaf het Plesetsk Cosmodrome in het noordwesten van Rusland. De eerste drie lanceringen van krachtige Angara raketten vanaf de Plesetsk ruimtehaven vonden plaats in december 2014, december 2020 en december 2021. Lanceringen van de lichtste variant van de Angara raket vonden plaats op 9 juli 2014 (de suborbitale testvlucht), op 29 april 2022 (de orbitale vlucht) en op 15 oktober 2022 (de orbitale vlucht). De testlancering van de Angara vanaf de Vostochny lanceerbasis is het begin van vluchtontwikkelingstests van het Amur-raketsysteem dat bestaat uit de Angara draagraket en de infrastructuur van de lanceerbasis.

De bouw van de infrastructuur voor de Angara-raket op het Vostochny Cosmodrome begon in 2019 en eind vorig jaar werd de operationele capaciteit van de technische compound en het lanceerplatform bevestigd tijdens de tests van de Angara-NZh, een mockup op ware grootte van de Angara-A5 raket. Technologische oplossingen maken het mogelijk om alle soorten Angara-raketten vanaf één lanceerplatform te lanceren: van lichte tot zware draagraketten. De eerste Angara-A5 voor de Vostochny lanceerbasis werd geproduceerd door de Polyot Production Association uit Omsk (een tak van het Khrunichev Centrum binnen Roscosmos). In december vorig jaar stuurde de fabrikant de Angara-A5 draagraket per spoor naar het Vostochny cosmodrome waar hij begin januari aankwam. De raket werd op 26 maart op het lanceerplatform geplaatst.

Angara familie

De Angara is een familie van Russische ruimteraketten van de volgende generatie. Ze bestaat uit lichte, medium en zware draagraketten met een laadvermogen tot 37,5 ton. De nieuwe familie ruimteraketten gebruikt kerosine en vloeibare zuurstof als milieuvriendelijke drijfgassen in vergelijking met de brandstof van de Proton-M raket, die Angara in de toekomst zal vervangen. Naast de basisraket Angara-A5 (met een opstijggewicht van ongeveer 773 ton en een draagvermogen tot 24,5 ton in een lage baan om de aarde) is Rusland van plan om de Angara-A5M modificatie te produceren met een groter draagvermogen en de Angara-A5V draagraket met de eerste en tweede herbruikbare trap en de derde trap op waterstof.

Rusland is van plan om de draagraketten van de Angara-familie te gebruiken om automatische sondes (bijvoorbeeld het Spektr-UF observatorium) in een baan om de aarde te brengen, enkele modules van het toekomstige Russische ruimtestation af te leveren en bemanningen aan boord van de volgende generatie ruimtevaartuigen naar het ruimtestation te brengen.

Bron: TASS

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1687

Het gebeurde toen

Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken