Lancering van de tweede Angara A5 raket.
Foto: Russian Defense Ministry's press service/TASS

Rusland heeft vanop de Plesetsk Cosmodrome, 800 kilometer ten noorden van Moskou, met succes een krachtige Angara A5 raket gelanceerd. De Angara A5 raket is de meest krachtige Russische raket sinds de jaren '80 en werd ontworpen om de succesvolle Proton M raket te vervangen. Tijdens deze lancering werd een zogeheten 'mass simulator' in de ruimte gebracht met een gewicht van 2,4 ton waarmee Rusland wou aantonen dat de Angara A5 raket succesvol zware satellieten in de ruimte kan brengen. Na de eerste lancering in december 2014 was dit nog maar de tweede missie van een Angara A5 raket.

Angara is de naam van een nieuwe reeks draagraketten die ontworpen werden door het Russische ruimtevaartbedrijf Khrunichev State Research and Production Space Center. De ontwikkeling van deze nieuwe reeks raketten begon nadat Rusland in 1992 groen licht had gegeven voor dit project waarna Khrunichev State Research and Production Space Center het contract won voor de ontwikkeling en de bouw van deze raket. Khrunichev ontwierp van de Angara raket oorspronkelijk zes versies waarvan uiteindelijk de lichte versie (Angara 1.2) en de zware variant (Angara 5A) overbleven. terwijl de Angara 1.2 satellieten tot 3,8 ton tot in een lage baan om de aarde kan brengen, kan de Angara A5 vrachten tot 24,5 ton tot in een lage baan om onze planeet brengen. Daarnaast kan de Angara A5 ook satellieten tot 5,4 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan (GTO) brengen. Alles samen heeft de krachtige Angara A5 een lengte van 55 meter, is deze voorzien van vier boosterraketten en heeft de raket bij zijn lancering een gewicht van 759 ton. Zowel de onderste rakettrap alsook de vier boosterraketten van de Angara A5 zijn uitgerust met een RD-191 raketmotor die gebruikt maakt van vloeibare brandstof. De tweede rakettrap is voorzien van een RD-0124 raketmotor en daarbovenop bevindt zich de Briz-M rakettrap die ook gebruikt wordt bij de Russische Proton M en Rokot raketten. Tijdens deze tweede testvlucht van de Angara A5 werden de vier boosterraketten bijna 3,5 minuten na de start van de lancering afgeworpen waarna de onderste rakettrap 5,5 minuten na de start van de lancering werd afgestoten. Ongeveer twaalf minuten na 'liftoff' maakte de Briz M rakettrap zich los van de raket waarna deze nog viermaal tot ontbranding werd gebracht. Uiteindelijk bracht de Briz-M rakettrap de gesimuleerde vracht succesvol tot in een circulaire baan om de aarde op een hoogte van 36 000 kilometer boven de evenaar. 

Oorspronkelijk had de eerste Angara raket al in 2005 moeten gelanceerd worden maar als gevolg van financiële problemen liep dit hele programma vertragingen op. Uiteindelijk werden in 2014 de twee eerste lanceringen uitgevoerd waarbij een Angara 1.2 en Angara A5 succesvol werden getest. Nu de Angara raket verschillende malen werd getest, wil Rusland in 2021 twee lanceringen uitvoeren waarbij telkens echte satellieten in de ruimte moeten worden gebracht. Eenmaal volledig operationeel moet de Angara raket de Proton M raket vervangen die al sinds de jaren '70 honderden satellieten, ruimtetuigen en modules van ruimtestations succesvol heeft gelanceerd. Naast de Plesetsk Cosmodrome in het noorden van Rusland wil men de Angara raket vanaf 2023 ook lanceren vanop de nieuwe Vostochny Cosmodrome in het oosten van Rusland. Voor Rusland is het succes van de nieuwe Angara raketten van groot belang aangezien het de laatste jaren tal van lanceercontracten heeft verloren aan commerciële bedrijven als SpaceX. Hierdoor wil Rusland de prijs van een Angara A5 tegen 2024 laten zakken tot 57 miljoen dollar per lancering wat vergelijkbaar is met de kostprijs van een Falcon 9 raket van SpaceX. Tegen 2025 wil Rusland uiteindelijk meer dan 20 Angara raketten per jaar lanceren. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken