Foto: SpaceX

Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft op 3 januari 2022 met succes 114 satellieten in de ruimte gebracht. Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida vertrok een krachtige Falcon 9 raket waarvan de onderste rakettrap al voor de vijftiende keer gebruikt werd. Deze succesvolle missie was ook de 200ste lancering van een raket die ontwikkeld werd door SpaceX; 

Tijdens deze Transporter-6 missie van SpaceX werden alles samen 114 satellieten in de ruimte gebracht. De eerste satellieten werden 58 minuten na de start van de lancering uitgezet en de laatste 33 minuten later. Naast tientallen kleine zogeheten 'cubesats', die vaak niet meer wegen dan 5 kilogram, werd tijdens deze missie de eerste EOS SAT aardobservatiesatelliet in een baan om de aarde gebracht. EOS SAT-1 heeft een gewicht van 180 kilogram en werd ontwikkeld door het bedrijf EOS Data Analytics (EOSDA). Dit bedrijf wil tegen 2025 een netwerk van zeven aardobservatiesatellieten in een baan om de aarde hebben waarmee men gewassen, landbouw en bossen gedetailleerd kan bestuderen. De data die deze satellieten zullen vergaren, moeten bedrijven en wetenschappers onder andere meer leren over waar men het best aan landbouw doet of welke gewassen men het best op bepaalde locaties gebruikt. Met de Transporter missies wil SpaceX de kans geven aan bedrijven en wetenschappelijke instellingen om kleine satellieten zoals CubeSats tegen een lage kostprijs in de ruimte te brengen doordat ze in grote getallen tegelijk gelanceerd worden. 

Meer dan dertig satellieten die tijdens deze lancering in de ruimte werden gebracht zijn afkomstig van het Amerikaanse bedrijf Planet en worden gebruikt voor commerciële aardobservatietoepassingen. Planet werd in 2010 opgericht en heeft al enkele honderden kleine satellieten in de ruimte laten brengen. Al deze nanosatellieten krijgen de naam 'Dove' en wegen niet meer dan vijf kilogram. Planet is ondertussen ook een beursgenoteerd bedrijf en telt bijna 500 werknemers. Het doel van dit bedrijf is om het aardoppervlak dagelijks volledig in beeld te brengen in hoge resolutie om op deze manier veranderingen en bepaalde trends snel te kunnen zien. 

Onder de vele kleine satellieten bevonden zich ook de twee Noors-Nederlandse nanosatellieten Birkeland en Huygens. De satellieten zijn niet veel groter dan een pak melk. Het betreft een doorontwikkeling van de apparatuur op de BRIK II, de eerste satelliet die vorig jaar met succes werd gelanceerd. Met beide nieuwe satellieten is ook ervaring op te doen in het besturen. Dit kan niet met de BRIK II. De satellieten worden vanuit Noorwegen bestuurd en krijgen taken van Noorse en Nederlandse operators. De namen van de nanosatellieten zijn verwijzingen naar de Noorse natuurkundige Kristian Olaf Birkeland en de Nederlandse astronoom Christiaan Huygens. Het systeem vliegt in tandemformatie op zo’n 550 kilometer hoogte in een baan om de aarde, op een onderlinge afstand van 15 a 25 kilometer. Hierdoor kunnen de satellieten tegelijk signalen opnemen en specifieke radarsystemen detecteren en identificeren. De satellieten zijn ontwikkeld binnen het MilSpace2-programma. Dit is een samenwerkingsproject tussen de Nederlandse en Noorse ministeries van Defensie, het Noorse FFI, NanoAvionics en de Nederlandse kennisinstituten NLR en TNO. Het MilSpace2-project zorgt op termijn voor een strategische en operationeel relevante nichecapaciteit. ‘Strategic Mutual Assistance in Research and Technology’ (SMART), militair gebruik van de ruimte (MilSpace) en wetenschappelijke en technologische samenwerking zijn elementen uit de overeenkomst tussen de Noorse en Nederlandse ministeries van Defensie.

Dit was de 200ste lancering die werd uitgevoerd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX sinds Elon Musk dit in 2002 oprichtte. Tijdens deze lancering werd ook voor de vijftiende maal dezelfde onderste rakettrap gebruikt. In 2023 lanceerde SpaceX maar liefst 60 Falcon 9 of Falcon Heavy raketten waardoor SpaceX het meest succesvolle ruimtevaartbedrijf ter wereld is. 

Bron: Defensie.nl

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken