Foto: Amazon

Project Kuiper is het ambitieuze project van het Amerikaanse e-commercebedrijf Amazon om snel en betaalbaar breedband internet aan te bieden aan mensen over de hele wereld die momenteel niet of onvoldoende bediend worden door traditionele internet- en communicatieopties. Om dit doel te bereiken, zal Amazon duizenden satellieten in een lage baan om de aarde (LEO) stationeren, gekoppeld aan een wereldwijd netwerk van antennes, glasvezel en internetaansluitpunten op de grond. Leer alles over dit gigantische project aan de hand van enkele belangrijke vragen! 

Wie zal Project Kuiper helpen aansluiten?

Miljarden mensen over de hele wereld hebben geen betrouwbare toegang tot breedband internet. Slechte connectiviteit betekent beperkte toegang tot moderne communicatie, onderwijs, gezondheidsdiensten en andere belangrijke middelen, wat een economisch nadeel kan opleveren voor gemeenschappen die niet of onvoldoende worden bediend. Tegelijkertijd zal het netwerk ook een breed scala aan klanten bedienen, waaronder scholen, ziekenhuizen, bedrijven, overheidsinstellingen en anderen die actief zijn op plaatsen zonder betrouwbare connectiviteit. Project Kuiper is van plan de dienst in veel landen over de hele wereld uit te rollen.

Waarom doet Amazon dit?

Je hoeft niet ver te reizen van grote steden om internetconnectiviteit te verliezen, het kan zelfs al gebeuren binnen 60 minuten rijden van Amazons hoofdkwartier in Seattle. Kosten, complexiteit en geografie kunnen het moeilijk maken om traditionele, grondgebonden glasvezel- en draadloze connectiviteitsoplossingen in deze gebieden te installeren. Satelliet breedband internet kan veel van die dekkingsgaten opvullen, maar de ontwikkeling en implementatie van satelliettechnologie vereist aanzienlijke innovatie en investeringen. Amazon beschikt over de mensen en middelen die nodig zijn om wereldwijde satelliet breedbanddiensten in te zetten en te exploiteren, en wij voelen ons verantwoordelijk om ons succes en onze schaalgrootte te gebruiken om de digitale kloof te helpen overbruggen.

Wanneer zal Project Kuiper beschikbaar zijn?

Project Kuiper is een lange termijn initiatief. De FCC-licentie voor Amazon vereist dat het bedrijf ten minste de helft van de satellietconstellatie tegen juli 2026 inzet en exploiteert. We bereiden ons voor op de lancering van onze eerste twee prototypesatellieten begin 2023 en we verwachten de eerste klanten van Project Kuiper eind 2024 van dienst te kunnen zijn.

Waarom heet het Project Kuiper?

Project Kuiper begon als een interne codenaam voor het programma, en die is blijven hangen. De naam verwijst naar de Kuipergordel, een gebied in het zonnestelsel voorbij de acht grote planeten. De Kuipergordel zelf is genoemd naar de overleden Nederlandse astronoom Gerard Kuiper, die door velen wordt beschouwd als de vader van de moderne planeetwetenschap.

Waar is Project Kuiper gevestigd?

Project Kuiper is gevestigd in een ultramoderne faciliteit in Redmond, Washington. De ruimte heeft de grootte van meer dan vier voetbalvelden en dient als ons hoofdkwartier voor onderzoek en ontwikkeling. Hier worden ook onze eerste satellieten geproduceerd en gekwalificeerd. In 2023 zal Project Kuiper een speciale satellietproductiefaciliteit openen in Kirkland, Washington, om de productiecapaciteit uit te breiden. Die faciliteit zal tot vier satellieten per dag kunnen bouwen.

Hoeveel mensen werken er aan Project Kuiper?

Amazon heeft een team van meer dan 1.000 ingenieurs, programmeurs en ondersteunend personeel van wereldklasse die de visie van Project Kuiper helpen realiseren. De teamleden komen uit verschillende sectoren, zoals ruimtevaart en luchtvaart, draadloze technologie en computernetwerken. Zij werken vanuit onze laboratoria in Redmond en Kirkland in de staat Washington, maar ook in steden in de VS, zoals New York City, Austin, Denver, San Diego en Washington D.C., en internationaal.

Welke technologieën gebruikt Project Kuiper?

Project Kuiper bestaat uit drie hoofdonderdelen: grondinfrastructuur, satellieten en klantterminals. De grondinfrastructuur van Amazon omvat gateway-antennes die veilig klantgegevens van en naar satellieten sturen en ontvangen, samen met telemetrie-, tracking- en controle-antennes (TT&C) die de satellieten naar behoren laten functioneren. Global networking verbindt deze gateway-antennes met het internet, de publieke cloud of particuliere netwerken. Satellieten vormen het tweede deel van het project. Zij opereren in een lage baan om de aarde (LEO) en geven het dataverkeer door van en naar onze gateway-antennes en klanten. De klantenterminals ten slotte zijn de technologie die de klanten van Project Kuiper gebruiken om breedbanddiensten te ontvangen. De terminals combineren antennes en processoren in één compact systeem om connectiviteit te leveren.

Hoeveel satellieten zal Project Kuiper hebben?

Het oorspronkelijke ontwerp van de constellatie van Project Kuiper omvat 3 236 satellieten. De term "constellatie" verwijst naar een groep soortgelijke satellieten die met nauw gecoördineerde bewegingen samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken, in dit geval het leveren van betrouwbare breedbanddekking.

Waarom in een lage baan om de aarde (LEO)?

LEO is een gebied in de ruimte dat zich uitstrekt tot 2.000 kilometer boven de aarde. Project Kuiper-satellieten zullen tussen 590 en 630 kilometer in een baan rond de aarde komen. De nabijheid van het aardoppervlak betekent dat onze satellieten snelle diensten aan klanten kunnen leveren, waardoor Project Kuiper-connectiviteit effectief is voor toepassingen als videogesprekken, gaming en high-definition streaming.

Hoe komen de satellieten in de ruimte?

Amazon werkt samen met commerciële lanceerbedrijven om Project Kuiper-satellieten de ruimte in te sturen. We hebben contracten aangekondigd voor maximaal 92 lanceringen met zware raketten, waarmee we het grootste deel van onze satellietconstellatie kunnen inzetten. Onze lanceerpartners zijn Arianespace, Blue Origin en United Launch Alliance.

Hoe snel zal Project Kuiper internet zijn?

We ontwerpen het systeem om prestaties en betaalbaarheid in evenwicht te brengen, en we zijn van plan keuze en flexibiliteit te bieden door klanten een aantal opties aan te bieden. In maart 2023 onthulden we de eerste technische modellen van drie klantenterminals die voor dat evenwicht zorgen. Ons ultracompacte model biedt snelheden tot 100 megabits per seconde (Mbps), ons standaardmodel levert tot 400 Mbps, en ons grootste model, dat bedoeld is voor bedrijfs-, overheids- en telecommunicatietoepassingen, levert tot 1 gigabit per seconde (Gbps).

Foto: Amazon

Hoeveel gaat de Project Kuiper-dienst kosten?

Amazon heeft nog geen prijsdetails bekendgemaakt, maar betaalbaarheid is een belangrijk principe van Project Kuiper. Amazon zet zich al lang in voor lage prijzen en heeft veel ervaring met het bouwen van populaire, goedkope apparaten zoals de Echo Dot en Fire TV Stick. Wij passen een soortgelijke aanpak toe met Project Kuiper. We weten ook dat de behoeften van klanten over de hele wereld nogal zullen verschillen, en ons dienstenaanbod kan per land verschillen met de juiste prijs en service voor klanten in elke regio.

Bron: Amazon

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken