Foto: FSO

Satellieten zijn van grote waarde tijdens een militaire operatie bij de verzameling van inlichtingen. Daarom wordt in 2027 satelliet PAMI-1 gelanceerd, zo werd deze week bekendgemaakt. Deze satelliet gaat voor Nederland informatie vanuit de ruimte vergaren. De technologie wordt momenteel op eigen grondgebied ontwikkeld door Nederlandse bedrijven. Met de wereldwijde spanningen is een goede informatiepositie van groot belang voor Defensie. Satellieten kunnen hierbij helpen. Met camera’s en sensoren monitoren de systemen wat er op aarde gebeurt. Door de aanwezigheid van Nederland in de ruimte te vergroten, draagt Defensie bij aan een betere informatiepositie van eigen land, maar ook die van bondgenoten.

Van Nederlandse bodem

Daarom wordt begin 2027 PAMI-1 gelanceerd. Het project wordt gedragen door een groep van Nederlandse technologiebedrijven. Het Delftse FSO Instruments neemt hierin het voortouw. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het gebruik van lasers voor snelle en beveiligde communicatie. De satelliet wordt door VDL ETG in Nederland gebouwd. Het bedrijf Axient Systems zorgt voor de missie-integratie. PAMI-1 wordt gelanceerd als eerste in een serie. Door deze samenwerking ontstaat een nationale faciliteit voor de productie van grotere satellieten. Dit maakt een eventuele uitbreiding naar grotere series van satellieten mogelijk.

Ecosysteem

PAMI-1 wordt straks een nieuwe capaciteit voor het Defensie Space Security Center (DSSC), dat onderdeel is van de Koninklijke Luchtmacht. Het DSSC begeleidt het project. Kennisinstellingen als TNO en het Nederlandse Luchtvaart en Ruimtevaartcentrum treden op als onderaannemer. Deze nauwe samenwerking van de bedrijven, kennisinstituten en overheid dragen bij aan het creëren van een hoogtechnologisch ecosysteem. De nieuwe satelliet wordt gefinancierd door Defensie en het ministerie van Economische Zaken.

Onmisbaar

Ruimtetoepassingen zijn onmisbaar geworden voor Nederland en internationale partners. De afgelopen jaren heeft Defensie belangrijke stappen gezet om de eigen ruimtecapaciteiten verder te ontwikkelen. Nederland lanceerde in juni 2021 haar eerste nanosatelliet: BRIK II. In samenwerking met Noorwegen volgde in januari 2023 de lancering van 2 identieke nanosatellieten. Half april 2023 is een Noorse satelliet met SmallCAT gelanceerd. SmallCAT is een prototype van Nederlandse lasercommunicatie. Nederland en Noorwegen willen deze compacte technologie testen en kijken of die binnen NAVO-verband inzetbaar is.

PAMI-1 zal worden gebouwd door een Nederlands consortium, gebruikmakend van capaciteiten van wereldklasse. Het consortium dat PAMI-1 gaat bouwen wordt geleid door FSO Instruments en Axient Systems. FSO Instruments, initiatiefnemer van het project, zal een leidende rol spelen in het PAMI Project Office, naast het leveren van de lasersatellietcommunicatietechnologie. Axient Systems, een in Delft gevestigde volledige dochteronderneming van Astrion, een Amerikaanse defensieaannemer met 6000 werknemers, brengt haar schat aan ervaring in ruimtevaartprojecten in door de verantwoordelijkheid te nemen voor de missie-integratie.

De satelliet wordt volledig in Nederland gebouwd

Een belangrijk lid van het consortium is contractfabrikant VDL ETG die de satelliet zal bouwen. Dit wordt een in de ruimte beproefd Saturn ESPA-grande satellietplatform van Blue Canyon Technologies, Raytheon's fabrikant van kleine satellieten en leverancier van missiediensten. De payload voor aardobservatie zal worden ontwikkeld en geleverd door cosine, een leider in de ontwikkeling van optische remote sensing payloads gevestigd in Nederland. Het project wordt verder ondersteund door het Nederlandse ecosysteem voor ruimtevaart en hightech van wereldklasse, dat onderzoeksinstituten TNO en NLR en een reeks grotere en kleinere bedrijven omvat. Het consortium combineert de wereldleidende positie die Nederland heeft op het gebied van high-tech productie van halfgeleiders met de even geavanceerde expertise op het gebied van ruimtevaarttechnologie die ook in Nederland beschikbaar is. Will Crowcombe, Managing Director van FSO Instruments, zegt: “We zijn erg blij met de mogelijkheid om nauw samen te werken met de Nederlandse strijdkrachten en onze ecosysteempartners om de ruimtebeveiligingsbehoeften van Nederland te ondersteunen met het Nederlandse hightech ecosysteem. Dit is een van de beste manieren die we kunnen bedenken om onze dual-use technologie onder de aandacht te brengen en de Nederlandse productiemogelijkheden voor de industriële ruimtevaart verder te ontwikkelen.” Jay Kovacs, Managing Director van Axient Systems en Sr. Vice President voor internationale en commerciële programma's voor Astrion, voegde daaraan toe: “We zijn er trots op dat we onze ervaring met missie-integratie kunnen inzetten voor de PAMI-1 missie en Nederland. PAMI-1 zal helpen bij het opzetten van een soevereine ruimtecapaciteit voor het Nederlandse Space Security Centre en we zijn verheugd om samen met FSO Instruments en onze andere consortiumleden dit doel te realiseren.”

Bron: Koninklijke Luchtmacht/FSO

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord de drie kosmonauten Boris Volynov, Aleksei Yeliseyev en Yevgeny Khrunov. Het doel van deze missie was Sojoez 5 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 4 ruimtetuig waarin zich één kosmonaut bevond waarna kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Een dag na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken